halál család búcsú tragédia koporsó nagymama néma B. Barbi
Liza némán állt a nagyanyja koporsója mellett, a közeli hozzátartozóknak kijelölt első sorban – hiszen az apja halála után ő a soron következő, akinek képviselnie kell a család ezen ágát a temetés napján. Mert így szokás. Mert ez az elvárás a családtól - helyesebben a családnak nevezett idegenektől, akiket az apja temetésén, 10 évvel korábban látott utoljára.

A tiszteletteljes köszönéseket halk suttogás követi: "Tudod, ő a Laci gyereke..." De valahogy ma ez sem érdekli, csak túl akar lenni az egészen. Legyen már vége! - gondolja. És amint ezt kimondja magában, megkezdődik a szertartás. A távoli síremlékekre meredve hallgatja a tiszteletes szavait, és küzd a könnyeivel.

Maga sem tudja miért, de nem akar sírni. Nem akar könnyeket, mert az képmutatás lenne. Hisz alig látogatta a nagyanyját az utolsó években. Gondolt rá ugyan, de ez jobbára csak elmélet maradt. És akkor most itt zokogjon? Nem, ez nem vallana rá.

A tiszteletes szavai nem kötik le, csakis a saját gondolataira: nagyanyjával való kapcsolatára, emlékeire koncentrál. Tudja, hogy valami jóra kell emlékeznie. Úgy kell őt elengednie, úgy kell elengedniük egymást! Keresgél a régi időkben, de a nagyanyja főzőtudományát hűen tükröző ecetes gyümölcslevesnél is, csak keserűbb emlékeket tud felidézni.

"42 évig élt boldog házasságban" - ez a kijelentés hirtelen kizökkenti a gondolataiból. Boldog házasság? - csattan fel magában. Hisz ez hazugság! Boldog házasságnak nevezhetjük azt, amiben a szerencsétlen asszony kétszer is megpróbált öngyilkos lenni? Vagy, hogy amíg élt a férje, folyamatosan terrorizálta testileg és lelkileg? Azért verte meg, mert sárga virág nyílt az udvaron. Vagy éppen azért, mert reggel nem az volt az első dolga, hogy összeszedje az érett körtét a cefrés hordóba. Most ezekről hirtelen mindenki megfeledkezett?

Forrás: Shutterstock

Vagy máris, a halál utáni első napon életbe lép a "halottról vagy jót, vagy semmit" elv? - forrongott magában Liza. Nem ő szervezte a temetést, így nincs joga a kritikához - gondolja szégyenkezve és igyekszik csitítani a lelkét, de nem tud szabadulni a nagyanyja boldognak titulált életétől. Hisz kit akarunk becsapni? - de csak üvölt tovább magában.

Az az asszony szenvedett egész életében. Ha épp nem a férje, akkor a gyerekei miatt imádkozott esténként. Hiszen a négyből három gyereke is öngyilkos lett, mindegyikük alkoholista volt. Végignézte,ahogy a fiai tönkreteszik a házasságukat. Ahogy megnyomorítanak lelkileg egy családot, az ő szeretett unokáit. Végignézte, ahogy a fiai az apjuk nyomdokába lépnek.

És akkor hirtelen, pár könnycsepp gördült le az arcán. De csak ő tudta, hogy ez nem a nagyanyjának szól, hanem az egymás után feltörő fájdalmas emlékeknek. Annak a képnek, amikor az apja a fotel mellé ült, mert olyan részeg volt - a nagyanyja pedig csak mosolyogva legyintett és egy rövid mondattal lezárta a családi vitát: "Csak nagyon fáradt". Persze aztán a nagyon fáradt fia, 10 perc elteltével, elkezdte ütlegelni a feleségét. És ő, az akkor 10 éves lány, - hasonlóan a mostani temetéshez - az első sorból nézte az apja és anyja "birkózását".

"Mit csináljak vele, akkor is az én fiam!" - hangzott sokszor az idős asszony válasza, a Liza és mások által ki sem mondott vádakra. Mert történhetett bármi, a nagyanyja mindig kiállt a fiaiért, bármilyenek voltak, bárhogy is viselkedtek. Erre miként volt ereje a nagyanyjának? Ezt jelenti a feltétlen anyai szeretet? Lehet ő volt túl érzéketlen és szigorú a nagyanyjával?

Ezek és a "mi lett volna ha" kezdetű kérdések százai zakatoltak Liza fejében, miközben a 6 hónapos kisfiú mocorogni kezdett a pocakjában. Ő pedig válaszok és könnyek nélkül, észrevétlenül megsimogatta a csöppséget, és elindult, hogy elkísérje nagyanyját az utolsó útjára.

Liza történetét B.Barbi jegyezte le.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.