internet függőség szeretetéhség like önbizalomhiány Császár Zsanett álomvilág
Emlékszem, fiatalabb koromban mennyi mindennel foglalkoztam: faltam a könyveket, tánciskolába jártam a barátnőimmel, bicajoztam. A mostani énem azonban egy cseppet sem hasonlít a korábbi önmagamra...

Bedarált a virtuális gépezet, és észre sem vettem...

Információfüggő lettem. Ébredés után rögtön nyúltam a telefon után, hogy megnézzem, vajon hányan lájkolták az utolsó bejegyzésemet. Naponta kb. kétszázszor csekkoltam a Facebook oldalamat, az üzeneteimet, az emailjeimet, vagy céltalanul böngésztem hosszú órákon át.

Mindig naprakész voltam, melyik a legnézettebb videó a YouTube-on, vagy mit csinálnak éppen az Instagram celebek. A szerelmi ügyeimet illetően is hasonló volt a helyzet: folyton azt lestem, mikor ír rám a pasim, vagy, hogy hány órakor jelentkezett be utoljára.

Így utólag belegondolva nem csoda, hogy sokszor fájt a fejem, a hátam, és nem tudtam normálisan aludni sem. A képernyő előtt töltött órák azonban nem csak a szervezetemet kezdték ki. A közösségi platformokról ömlő illúziók, a tökéletesre filterezett életek észrevétlenül belekúsztak a tudatomba, és egy torz világképet alakítottak ki bennem. Állandóan összehasonlítottam az életemet másokéval, ez pedig teljesen szétzúzta az önbizalmamat. Mégsem tudtam leállni: az agyam egyre jobban éhezett a virtuális ingerekre...

FOMO-ból JOMO-ba

Nem akarok álszent lenni. Valószínűleg benne maradtam volna a FOMO (Fear of Missing Out, azaz a lemaradástól való félelem) állapotában, de egy betegség közbeszólt. Az állandó billentyűnyomkodástól ugyanis ínhüvelygyulladásom lett, és az orvos kényszerpihenőt rendelt el.

Így kénytelen voltam kilépni a digitális világból, legalább egy hétre. Az első néhány óra iszonyú nehéz volt. Aztán egyszer csak valami átkattant bennem: azt éreztem, hogy a tüdőmnek levegőre, az agyamnak valós ingerekre van szüksége.

Forrás: Shutterstock

A következő napokban nem facebookoztam, nem messengereztem, vibereztem, instáztam, twittereltem. Kikapcsoltam az összes értesítést, és elővettem néhány régi könyvet, hallgattam a kedvenc zenéimet, találkoztam a barátaimmal. Furcsa volt - egyben meglepő -, milyen nyugodtnak éreztem magam telefon nélkül. Mintha minden lelassult volna körülöttem - megszűnt bennem a vibrálás, a nyugtalanság. Az alvásminőségem is javult: a megszokottnál gyorsabban szenderültem álomba, és frissen, kipihenten ébredtem.

Jó érzés volt JOMO (Joy of Missing Out) üzemmódra kapcsolni - persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól örökre száműzöm az életemből az okoskütyüket, de többé nem hagyom, hogy uralkodjanak felettem.

Győri Szilvia tanácsadó szakpszichológus véleménye:

"Önmagában nem káros, ha - normál keretek közt - használjuk a digitális technológiát, sőt, fontos csatornája a világgal való kapcsolattartásnak. Ha azonban kicsúszik a kezünkből az irányítás, könnyen addiktívvá válhatunk. A közösségimédia-függőség korunk egyik legtöbb embert érintő betegsége. Ennek egyik jele, ha túl sok időt töltünk a Facebookon, és folyamatos késztetést érzünk arra, hogy megosszunk, kommenteljünk, lájkokat számolgassunk, és a hírfolyamot nézegessük.

Ezáltal a valós interakcióink csökkennek, egyéb elfoglaltságaink - családi, baráti kapcsolataink - háttérbe szorulnak, vagy akár meg is szakadnak. Sokan azért lógnak órákon át a közösségi oldalakon, hogy a problémáik elől meneküljenek - szó szerint nem akarnak jelen lenni saját életükben, ami hosszú távon komoly károkat okozhat.

A függőségtől úgy tudunk megszabadulni, ha sikerül felismerni, beismerni a problémát. Kapcsoljunk ki minden értesítőt! Előre határozzuk meg az online felületen töltött időnket! Találjunk egyéb alternatívákat a kommunikációra, részesítsük előnyben a személyes kapcsolattartást, vagy inkább telefonáljunk üzengetés helyett! Ne csekkoljunk be sehová, felejtsük el a szelfizgetést és a wifit! Próbáljunk meg minél inkább a pillanatra fókuszálni, mert ez jelenti a valódi élményszerzést."

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.