párkapcsolat hűtlenség megcsalás hibáztatás áldozathibáztatás félrelépés Dörök Vanda
Egyre gyakrabban találkozom azzal a röhejes és buta vélekedéssel, hogy: "Ha megcsalnak, az bizony a te hibád is." Ilyenkor mindig öklömnyire zsugorodik a gyomrom, és legszívesebben ütemesen verném a falba a fejem, hogy nem bírom tovább ezt a sok baromságot.

Hogy lehet, hogy egyesek tökéletes komolysággal képesek ilyet állítani?! Könyörgöm, gondolkodjunk már egy kicsit! Most komolyan, tényleg senki sem érzi, hogy ez milyen kártékony ferdítés? Jóember! Vedd már észre, mi történik veled, mert nagyon-nagyon fontos, hogy ezeket ne hidd el!

A fenti duma halál pontosan ugyanaz, mint amikor egy bántalmazó kapcsolatban az agresszor mossa kezeit egy kiadós verés után, és azt mondja: "Életem szerelme! Ugye azt azért tudod, hogy te tehetsz róla, hogy kettétörtem a wc csészét az állkapcsoddal? Hát annyira felbosszantottál..." (Oké, hogy nem ugyanolyan súlyú dologról van szó, de a "tettes" magyarázata sokszor akkor is hasonló.) Valamiért ebben az esetben egyértelműen érezzük, hogy ez csúsztatás. Akkor a megcsalásnál miért nem?

Számoljunk le a kamuval!

Akkor most számoljunk le a kamuval, hogy végre eltakarodhasson a fenébe ez az undorító áldozathibáztató hozzáállás! Tudd meg: ahogy az extrém rövid miniszoknya viselője sem felelős azért, ha egy beteg állat megerőszakolja, úgy egy bukdácsoló kapcsolatban élő ember (mindegy, hogy férfi vagy nő) sem felelős azért, hogy a partnere félrelép.

Az áldozathibáztatás jelensége nem azért létezik, mert minden ember a velejéig romlott. Sőt! Szociálpszichológusok szerint inkább azért fordul elő, mert a hétköznapjainkban szembesülünk azzal, hogy a világ, amiben élünk, igazságtalan hely, és a jó emberekkel is történhetnek rossz dolgok. Ennek következtében pedig elveszítjük a biztonságérzetünket, amit az agyunk automatikusan hárítani akar. Ezért elhitetjük magunkkal, hogy az áldozat tehet arról, ami vele történt. Ha így gondoljuk, akkor a világ újra igazságos és biztonságos hellyé válik... látszólag.
Forrás: Shutterstock

Tudnod kell, hogy csupán abban vagy felelős, ha a párkapcsolatod szar, és mindketten elhanyagoltnak vagy magányosnak érzitek magatokat benne. Abban is ludas vagy, ha a szőnyeg alá söpritek a problémákat, és nem oldjátok meg őket. Sőt, felelősséget kell vállalnod azért is, ha a párod úgy érzi: nem kapja meg tőled azt a szeretetet, törődést, tiszteletet és intimitást, amire minden emberi lénynek igénye van.

Viszont az, hogy a kedvesed intim kapcsolatba bonyolódik valakivel a hátad mögött, ne' adj isten szeretőt tart, az már csak és kizárólag az ő felelőssége. Gondolj bele: a félrelépés az ő döntése volt, nem te tartozol érte számadással! Az, hogy átvert és megcsalt, az ő sajátságos megoldása volt a gondjaitokra.

Volt más opciója is - senki nem tartott fegyvert a fejéhez, hogy "Hé, haver, márpedig félre kell lépned!" Megvolt a lehetősége, hogy másként döntsön, végső esetben akár le is zárhatta volna a kapcsolatát veled, mielőtt bármit is kezdett volna az új partnerrel. Persze lehet, hogy ezzel ugyanúgy fájdalmat okozna neked, de legalább nem néz hülyének.

Ezért aztán egész nyugodtan, lelkiismeret-furdalás nélkül meghúzhatod a határaidat, és visszautasíthatod a hibáztatást. Sose hagyd, hogy rád pakolják a felelősséget abban, amiben ártatlan vagy!

Azért, mert megcsalt, nem "kell" elhagynod a párod!http://www.she.hu/herself/20180515-azert-mert-megcsalt-meg-nem-kell-elhagyni-a-parod-petras-lilla.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.