stressz bőgés család kibeszélő magazin gyengeség Radakovics Viki sírás könny erősség
A hétvégén családi ünnepségre voltunk hivatalosak a nagynénémékhez. Ebéd után eljött a kávézás ideje, én pedig kimentem segíteni a konyhába. Amint kinyitottam a felső szekrény ajtaját, kiestek a csészék a földre - egy ép darab sem maradt...

Belőlem pedig olyan erővel tört elő a zokogás, mintha az évtized rossz hírét kaptam volna meg... A nagy bömbölésre egyik unokahúgom is kijött a konyhába. Először vigasztalni próbált - a nénémmel karöltve -, majd mikor látta, hogy semmi nem használ, csúnyán rám ripakodott. Azt mondta: most aztán már tényleg szedjem össze magam, mert hát mit szólnak a vendégek...

Nagyon rosszul estek a szavai. Nem értettem: tényleg szégyenkeznem kellene azért, mert elsírtam magam? Ez komolyan olyan dolog, amit rejtegetnem kell? Elvonulni egy félreeső szobába, hogy ott "intézzem el"? A családom körében nem vállalhatom fel, ha valami rosszul esik?

Eltelt pár nap az eset óta, de csak nem hagyott nyugodni a dolog. Aláírom, az ember nem minden élethelyzetben engedheti meg magának, hogy torkaszakadtából bömböljön. Munkahelyen például nem éppen szerencsés - velem is csak ötször esett meg eddig, 14 éves pályafutásom alatt.

Na de az, hogy egy ilyen - elvileg - támogató közegben se lehessen sírni, szerintem nem normális. Ezért utánanéztem a dolognak, hogy valóban én vagyok-e rosszul bekötve. Minél tovább kutakodtam az interneten, annál inkább megbizonyosodtam róla: sírni nem szégyen, és nem rossz. Sőt, számos előnye van:

1. Csökkenti a stresszt

Ha sírsz, az olyan, mintha kinyitnál egy szelepet. (Nálam sem a csésze miatt tört el a mécses, csak épp ez volt az utolsó csepp a pohárban.) A hormonok, amik ilyenkor felszabadulnak - oxitocin, dopamin - segítenek enyhíteni a zaklatottságot. Megnyugvást hoznak, javítják a hangulatodat és a közérzetedet.

2. Az elfojtás könnyen megbetegíthet

Ha veszteség vagy stressz ér, és visszatartod a könnyeidet, arra előbb-utóbb az egészséged is rámehet. Gondolom, nem kell részleteznem, hogy az elfojtás milyen negatív következményekkel jár...

Forrás: Shutterstock

3. Kimossa a méreganyagokat

Egyes kutatások szerint sírás közben nemcsak jótékony hatású anyagokat termel a szervezeted, de a méreganyagok egy részét is kimossa magából a könnyezés során.

4. Erősebbé tesz

Ha megengeded magadnak, hogy sírj, ahelyett, hogy visszafojtanád, az az bizonyítja, hogy bátor vagy - így az önbizalmadnak is jót tesz. Nem az az erős jellem, aki "uralkodni" tud az érzelmein, hanem az, aki hisz magában annyira, hogy felvállalja azokat.

5. Örömkönnyek

Ne feledkezzünk meg a boldogság vagy meghatódottság motiválta könnyekről sem! Az örömkönnyek ugyanúgy stressz miatt jönnek létre, csak épp ilyenkor pozitív stresszről van szó. A visszatartásuk viszont ugyanolyan káros lehet.

Ezek után senki ne mondja nekem, hogy szedjem össze magam, és hagyjam abba a bőgést! Úgysem fogom. Alapból sem menne - de a fentiek tudatában már nem is szeretnék "uralkodni az érzelmeimen".

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.