szerelem útkeresés elfogadás életút önértékelés tanulás élet Bali Edina Zsanna főszereplő
Mostanában rengeteg olyan beszélgetésben vettem részt, ahol azt láttam, hogy milyen erősen ragaszkodunk az életszerepeinkhez. De főleg azokhoz a sztereotípiákhoz, melyek ezekre a szerepekre tapadnak.

Ezért is érzem sorsdöntőnek, hogy egy adott ponton túl tudunk-e látni, lépni ezeken, épp a lényeg megtapasztalása, megértése érdekében. Elég hosszú az út, mire rájövünk, hogy mit jelent annak a mély megértése, hogy miközben nekünk kell életünk filmjében a főszereplőnek lenni, mások filmjeibe belépve, ezernyi kapcsolódásban létezve hogyan bír el ennyi főszereplőt a történetünk. Mit jelent igazán, hogy az életünket meg kell osztani másokkal?

Egészen harmincnyolc éves koromig fogalmam sem volt a szerelemről. Végtelenül erős kötődésben léteztem az alapcsaládommal, szükség volt rám. Ezen kívül számtalan olyan helyzetben tevékenykedtem egyébként is (telefonos lelki segély szolgálat és más önkéntes feladatok), ahol kielégíthettem azt az igényemet, hogy megosszam az életem másokkal, és valamit hozzátegyek a világhoz.

Főszerepnek véltem egy szerepet, persze akkor fogalmam sem volt sem erről, sem arról, hogy főszereplőnek kellene lennem.

Milyen távoli is ez most! Milyen érdekes megélnem, hogy mivel már betöltöttem az ötvenet, így akár húsz-harminc-negyven év távlatában is gondolkodhatom visszamenőleg, és egyszerűen mégsem érzékelem a korom! Hogy valahol ugyanaz a fiatal lány mosolyog ki a világra, vagy épp törölgeti a könnyeit. Amúgy meg hol van már az a lány!?

Forrás: Shutterstock

Az egész életem és az összes kapcsolódásom leírható annak tükrében, ahogyan megértettem ennek az érzésnek a valódi jelentőségét. És ebben a megtalált szerelem a valódi tanítómesterem. Persze van, akinek az anyaság, másnak talán valami más adhatja meg azt a felismerést, hogy mit jelent úgy főszereplőnek lenni, hogy közben nincs is szereped.

Hogy az élet talán egyik legnagyobb kérdése és feladata megérteni, hogy a világomban középpontban és rendben vagyok - és hogy ez mire elegendő.

Talán ez a legsorsfordítóbb kérdésünk. Hogy mit jelent az én világom. Hogy miközben a világom számos más világgal találkozik, miként hat ez az én sorsomra. És én miként másokéra. El kell, fogadjuk, hogy az életet tanulni kell. Persze ez változással jár. És a változás pedig azzal, hogy lesz, akit elengedünk, másokkal pedig egy mélyebb és valódibb minőségben tartjuk meg egymást.

Rengeteg fogalom, igazság, idézet, jó tanács, útmutató kering körülöttünk. Hozzá is szoktattuk magunkat ehhez. Ezért lehetnek újfajta félelmeink is akár, melyek abból fakadnak, ha minden ennyire átlátható, megoldható, nekünk vajon miért nem sikerül?

Van, amit be tudunk építeni az életünkbe, és van, amit nem. Nem hiszem, hogy vannak általános receptek. Hiszen nincs csak úgy általában élet. És befelé haladni a legnagyobb kaland. Azt hiszem, ez a főszerep lényege.

Bali Edina Zsanna

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.