szerelem megcsalás párkapcsolat gyűlölet Abonyi Ági hibás felmentés hókirálynő szerető
Van egy réges-régi Andersen mesekönyvem - legnagyobb értéke, hogy még az édesapámé volt. Benne van Andersen valaha írt leghosszabb meséje, a Hókirálynő is. Amikor kislányként olvastam, valahogy egyértelmű volt, hogy a Hókirálynő szívtelen.

Maga a megtestesült gonosz, hiszen a tél erőinek parancsol. Megfagy körülötte minden, ami él. Csak felnőttként jutott eszembe megkérdezni magamtól: végül is, mi a Hókirálynő bűne? Mitől volna annyira rossz?

Aki olvasta a történetet, tudja, hogy a Hókirálynő maga csak akkor jelenik meg, amikor elviszi magával Kay-t, és amikor elbúcsúzik tőle. Minden más alkalommal másvalaki mesél róla. Hálátlan szerep tehát az övé: nem ismeri senki, mégis mindenki rosszat gondol róla.

Az alap felállás: a két ártatlan gyermek, Kay és Gerda szívből szeretik egymást, de a fiú szívébe és szemébe belekerül egy gonosz troll által készített tükör szilánkja. Kay kifordul magából, és többé már semmit nem lát szépnek vagy jónak.

De mi történik a Hókirálynő szemszögéből?

Van ez az irtó rossz gyerek, Kay, aki mindenkiben csak félelmet kelt: a legjobb barátnőjét, Gerdát is folyton csak szidja. Nincs benne semmi jóság. A fiú egy hideg, téli napon a Hókirálynő nagy szánjához köti a szánkóját. Önként - nem kényszeríti rá senki, hogy ezt tegye.

A szánkó siklik, a királynő észreveszi, és maga mellé ülteti Kay-t. És itt jön az, ami miatt kiérdemelte az "evil bitch" jelzőt: ahelyett, hogy elengedné vagy hazavinné a fiút, megcsókolja. Kétszer is. Az pedig az első csóktól mindent elfelejt, ami valaha kedves volt neki, a második csóktól pedig többé nem is fázik.

Kit jelképez a Hókirálynő a mesében?

Szerintem a mindenkori másik nőt. Akinek nincs szíve, hiszen csókjaival elválasztja a férfit az eredeti párjától. Mindegy, hogy Kay milyen borzalmasan viselkedett korábban, mégis minden a gonosz csábító hibája, aki elragadja családja köréből a férfit. Csókjaival mindent elfeledtet, hideg palotájában fogolyként tartja. "Most már nem csókollak meg többet! - mondta a Hókirálynő. - Mert még a halálba csókolnálak."

Forrás: Shutterstock

Gerda persze küzd. Elindul Kay-ért, tűzön-vízen át, minden kísértést kiáll, és mire odaér a Hókirálynő palotájába, igazi nővé érik. Nem marad ott, ahol kényelmet ajánlanak neki, sem ott, ahol állandó kalandot, és más szerelem sem érdekli. Rendíthetetlen, akár az Ólomkatona.

Eközben a Hókirálynő palotájában Kay az élet értelmét próbálja megfejteni, de sehogy sem sikerül neki. Jégdarabokból próbálja kirakni az "örökkévalóság" szót, ami folyvást kudarcba fullad. Senki nem őrzi őt a palotában: amikor a Hókirálynő kimegy a világba, egyedül hagyja... Ekkor érkezik meg Gerda, aki soha nem is találkozik a másik nővel. Sosem derül ki igazán, mi is volt a Hókirálynő pontos szándéka.

Gerda véghezviszi azt, amiről a legtöbb nő csak álmodik. A puszta akaratával, szerelmével és csókjaival képes megváltoztatni Kay szívét, újból maga felé hajlítani. Hazavinni magával, hogy boldogok lehessenek, míg meg nem halnak. A mesének teljes happy end a vége - de vajon Kay képes lesz valaha is felnőni Gerda hősiességéhez?

Gondold csak végig: ebben a mesében mindenki sodródik. Kay mindenképpen, hiszen nem tehet semmiről, csak a gonosz troll áldozata. A Hókirálynő sem akarta elrabolni Kay-t, csak úgy alakult. Senki nem tehet semmiről, csak úgy hozta a sors.

Egyedül Gerda a kivétel. Ő bármit elér, mert tiszta a szíve, önfeláldozó és kitartó. Amikor ezt olvasod a lányodnak, azt tanítod neki: a sok jó tulajdonság, a kitartás meghozza a gyümölcsét. Azt tanítod, hogy a rossz fiú megváltoztatható. Sőt: ha jön egy másik nő, akkor sem szabad feladni!

Hát, valahogy így alakul ki minden kislányban a rosszfiú megmentésére való törekvés, és az a tévképzet, hogy bármelyik férfi megváltoztatható - hiszen mindig mindenről a másik nő tehet. Pedig a legpasszívabb szereplő a történetben épp a Hókirálynő...

Más nővel töltöd a szentestét - mégis csendben várok rád...http://www.she.hu/herself/20181219-mas-novel-toltod-a-szentestet-megis-csendben-varok-rad-percze-agnes.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.