lélek önbizalom kritizálni önbecsülés bántás önbizalomhiány Császár Zsanett ítélkezés
Kíváncsiak vagyunk másokra: a szupersztárokra, a szomszédokra, a kollégákra, az ellenkező nem tagjaira. Ez természetes emberi tulajdonság. Ám sajnos a viselkedésünk sokszor túlmutat az elfogadható mértéken.

Ítélkezünk, kritizálunk, bírálunk, mit sem törődve mások érzéseivel. Általános iskolás koromban eléggé duci voltam. Rengeteget csúfoltak emiatt, még a Dömperke gúnynevet is rám ragasztották. Bár én nem sokat kaptam belőle, mégis korán megismerkedtem az elfogadás fogalmával. A gonoszkodó poénok ugyanis arra tanítottak, hogy soha ne ítélkezzem senki felett. Hiszen mások megalázása az egyik legnagyobb bűn, amit elkövethetünk.

A világ sajnos azóta sem változott, sőt: hiperkritikus lett. A közösségi médiának köszönhetően pedig még durvábbá váltak a beszólások. A rosszindulatú, arctalan kommentelők senkit sem kímélnek, de az ismerősök sem fogják vissza magukat, ha nem a saját életükről van szó.

Miért?

Ennek két oka van: az egyik, hogy miközben a 21. század nyugalmat és biztonságot sugall, addig sokak lelkében mégis ott fészkel a félelem, a vívódás, a kétely. És sokan ezt a negatív csomagot - azaz a saját nyomorúságukat - vetítik ki rád. Vagyis azzal próbálják elfedni a problémáikat, hogy téged bírálnak. Teszik mindezt úgy, hogy közben toleranciát, megértést követelnek. Embertársaik megítélése a mindennapi életük része, anélkül, hogy tudnák, milyen méltatlan dolgot művelnek.

Ők azok, akik azt mondják rád, hogy ócska ribanc vagy - csak azért, mert imádod a szexi felsőket és a miniszoknyát. Ők azok, akik megbélyegeznek, hogy szerencsétlen szingli vagy, csak azért, mert nem éred be kevesebbel pusztán a kapcsolat tényéért. Ha 44 évesen szülsz, pláne első babát, leidiótáznak, és kikiáltanak felelőtlen hülyének. Cikiznek a vágyaid, az álmaid miatt. Beszólnak a túlsúlyod miatt. (Azt meg végképp nem bírják elviselni, ha így is jól érzed magad a bőrödben.)

Forrás: Shutterstock

A másik válasz pedig a családi szocializáció. Aki gyerekkorában azt látta, hogy a szülei mindent és mindenkit kritizáltak, annak ez lesz a követendő minta.

Természetes, hogy rosszul érintenek a durva, sértő megjegyzések, és úgy érzed, mindenki többet ér nálad. Ám ezáltal egy olyan lefelé húzó spirálba kerülhetsz, ami elszívja az önbizalmadat. A könnyelmű stigmáknak ugyanis személyiségromboló hatásuk van - azonnali és hosszú távú is.

Épp ezért fontos észben tartanod: ez a te életed! Nem kell senkinek megfelelned, csak saját magadnak! Egyetlen embernek sincs joga, hogy bírálja a döntéseidet (főleg úgy, hogy az égvilágon semmit nem tud rólad), vagy minősítsen téged.

De tudnod kell, bármit is teszel, mindig lesznek olyanok, akik beletaposnak a lelkedbe. Mert úgy hiszik, csak úgy lehetnek valakik, ha ócsárolják a másikat. Az az egyetlen esélyed, ha megtanulod elengedni a füled mellett a bántásokat. És ne feledd: a magasabb gondolati-érzelmi szinten álló ember mindig győzedelmeskedik az alacsonyabb szintű felett.

19 évig gyűlöltem a testemhttp://www.she.hu/herself/20170119-onkep-testkep-komplexus-frusztracio-lelkiallapot-szepseg.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.