jövő tervek valóság belátási képesség gyengeség jelen múlt tanulás Sipos Atti
- Szia! Én vagyok az, a 16 éves éned. Feltehetek neked pár kérdést? Tudod, csak úgykíváncsiságból...

- Szia! Persze, kérdezz csak nyugodtan!

- Először is, hogy vagy? Mivel foglalkozol?

- Köszönöm, jól. Eladóként dolgozom, mellette pedig próbálok időt szakítani a hobbimra.

- Eladó?! Ennyire futotta a diplomával?

- Nincs diplomám, nem fejeztem be az egyetemet. Azt gondolom, ez volt a jó döntés. Persze hasznos lett volna; bár egy diplomától nem leszel több, de ha megszerzed, az több ajtót nyit ki előtted. Én viszont - ahogy te is - inkább a saját utamat jártam, ami ha sokszor félre is vitt, olyan tapasztalatokkal segített, amelyekkel mindig egy kicsit többet tudtam meg magamról. Eladónak lenni pedig nem szégyen, bár vannak árnyoldalai, mégis sokszor jó érzéssel tölt el.

- Hát ez kicsit furcsa... De legalább akkor focizol még mindig. Melyik csapatban játszol?

- Továbbra is imádom a sportot, de nem játszom sehol. Hobbi alatt az írásra gondoltam. Tudom, hogy te profi sportolóként képzeled el magad, de hát te is tudod mélyen magadban, hogy ahhoz nincs benned elég kitartás. A kreativitás az, ami a napjaid mozgatórugója. Erre később majd rájössz, de még nem ismered magad annyira sem, mint én.

- Szóval, költő lettél? Ez a B tervem, hogy én is legyek valaki.

- Nem, nem lettem költő. Te sem azért írsz verseket, mert az akarsz lenni, csak még mindig mindent felcímkézel. Rá fogsz jönni, hogy erre szükséged van. Nem mások miatt, nem a hírnév vagy a haszon miatt - csupán ez az, ami közelebb visz az egész énedhez. Mások festenek, kertészkednek, barkácsolnak - mindenkinek kell valami, ami egyensúlyt teremt a mindennapi kötelességek és a hasznos szabadidő között. A versek jó irányba terelnek, megszeretsz majd másfajta szövegeket is, és rátalálsz arra az érzésre, amiért érdemes egy hobbit komolyan venni. Az elismerés mindig jólesik, de az igazán jó az, amikor úgy tudsz magadra mosolyogni, hogy büszkévé válsz.

Forrás: Shutterstock

- Ezt most nem igazán értem, biztos ez olyan felnőttes dolog, na mindegy... Elköltöztél otthonról? Van feleséged, gyerekek, ilyesmi?

- Budapesten lakom. Téged is vonzott a nagyvárosi forgatag, az a fajta vagy, aki a színekből, zajokból, a sokféle emberből tud ihletet meríteni. A családalapítás pedig még várhat. Talán 27 évesen ideje lenne ezen elgondolkozni, de ezt kényszerből nem érdemes megtenni - és azzal is tisztában vagyok, hogy a felelősségvállalásban még sok mindent kell tanulnom. Ha magamba nézek, igazából irigyellek téged, neked még nem sok mindenre van gondod. Ezt persze ne vedd magadra, a te problémáid is ugyanolyan komolyak számodra, mint nekem a sajátjaim, és ez így is van jól.

- Eléggé fura vagy. Igazából nem is tűnsz valami jó fejnek...

- Ez könnyen lehet. Jogod van véleményt formálni másokról, de ha elfogadsz egy jó tanácsot, a vélemény legtöbbször csak egy jó kezdet. Előfordul, hogy az első benyomás elég egy személy, egy tárgy vagy egy gondolat elraktározásához, de sokszor érdemes tovább tapasztalni. Választ keresni a miértekre, és ha nem muszáj, akkor nem ítélkezni. Erre sokszor emlékezetnem kell még magamat is.

- Jól van, megmondókám. Figyelj, lassan mennem kell órára, szóval, egy utolsó kérdés: mi a legjobb tanácsod számomra, mire kell figyelnem?

- Először is, hogy ne késs el óráról! Ha ezen nem változtatsz, akkor ez egy akaratlan szokássá fog válni, ami tiszteletlen másokkal szemben, és neked is csak hátrányod származhat ebből - hallgass rám, tudom. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy ne akarj valaki lenni, csakis saját magad! Minél inkább megismered a személyiséged, annál jobban tudsz majd vele azonosulni és ezzel együtt szeretni is azt, aki vagy. Ha ezt eleget gyakorlod, akkor olyan célokat tudsz találni magadnak, amelyek előre visznek - és szeretni is fogod ezeket, ami pedig a legfontosabb. Ha pedig hibázol, vállald fel, nem baj, ha gyenge vagy, de valamit mindig tanulj belőle!

- Azt hiszem, értem. Vagy nem is tudom. Mindegy, jó volt dumálni, most megyek. Szia!

- Örülök, hogy találkoztunk! Szia!

Sipos Atti

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.