esküvő házasságkötés újító beleszólás Vörös Lujza hagyomány döntés
A tökéletes esküvő titka az, hogy a nagykönyv szerint van megírva?

Még el sem kezdtük szervezni az esküvőnket, már kaptuk is az ívet másoktól, hogy mit és hogyan kellene csinálni. Mert aki már - legalább - egyszer házasodott, az úgy érezte, hogy feltétlenül el kell árulnia nekünk a "tutit".

Van egy, a Bibliával egyidős esküvői forgatókönyv, amit levágtak elénk az asztalra. Így kell lennie, mert előttünk mindenki ugyanúgy csinálta. Punktum. De mi bizony szembe fogunk menni a hagyományokkal és saját forgatókönyvet írunk - nem dacból, hanem vágyból.

Ez a mi esküvőnk. Hadd legyen már úgy, ahogy mi szeretnénk és nem úgy, ahogy lennie kell! Eleve nem hiszek abban, hogy csak akkor lehet emlékezetes az esküvőnk, ha minden pontosan úgy történik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Mert az a fix, a jól bevált, az elronthatatlan. Lehet, hogy így van, de meghalnék, ha mindent úgy csinálnánk, mint mások. Persze nem arról van szó, hogy minden hagyományt lesöprünk az asztalról, de igenis törekedni akarok arra, hogy egyedi, sajátos alkalom legyen a mi napunk.

Kezdjük ott, hogy praktikussági okokból a Facebookon közöltük az esküvő időpontját. Tudni akartuk, hogy eleve ki ér rá, ki tud eljönni. Utána meghívót is kaptak, abból is természetesen egyedit: Photoshoppal elkészítettük a South Parkos figuráinkat. Semmi cicoma, vers meg csicsa. Inkább poénosra vettük a figurát.

Mert ha már nem lehet Trónok harcás vagy Star Warsos beöltözős esküvőm, akkor legalább bohém legyen! Ezt fogja szavatolni az igencsak humoros ceremóniamesterünk is. A vőfély számunkra túl hagyományosnak tűnt.

Forrás: Shutterstock

Bár a külföldi rokonok már így is sokkban vannak, hogy nem lesz templomi esküvő. Eleve nem is vágyunk rá. Azért meg pláne nem fogok megkeresztelkedni, hogy a rokonok boldogok legyenek. Örüljenek annak, hogy lesznek koszorúslányok! Kisírták a családanyák, hogy hadd parádéztathassák az esküvőmön a gyermekeiket. De azért itt is vittünk bele egy kis csavart: nem lesz egységes ruha, minden gyerek azt vesz fel, amit akar.

Ha ezen elképedtek, azon is el fognak, hogy engem nem az apám kísér majd az oltárhoz - mivel lámpalázas. Én pedig nem fogom megkínozni. Legalább ez is rendhagyó lesz. Odatalálok én egyedül is az oltárhoz. Ha már eleve nem kérte ki a párom az apám áldását, akkor már ennek az elmaradása sem fog hiányozni. Jó, régen azért volt szükség ezekre, mert ingóságnak tekintették a nőt, és ott üzletet kötött a vőlegény meg az após. Én viszont rohadtul nem képezem már üzlet tárgyát, ezért nem lesz aznap lánykikérés sem.

Talán azért is igyekszünk leegyszerűsíteni a dolgokat, mert már 8 év után igencsak úgy érezzük, mintha házasok lennénk. Mi már biztosak vagyunk egymásban, és ezt szeretnénk egymásnak "bizonyítani". Nem kell más. Emiatt csak egy gyors, egyszerű kis esküvőre vágyunk, és utána folytatjuk az addigi életünket. Ezért sem lesz előtte legény- meg leánybúcsú, hanem egyben tartunk egy partit. Nem érezzük szükségét annak, hogy kiéljük magunkat még egyszer "utoljára", mert esküvő után is buli lesz az életünk. Az meg, hogy külön aludjunk, végképp nem játszik.

Nem érezzük azt, hogy pontról pontra be kellene tartani minden hagyományt, mert nem hisszük, hogy azok fogják megalapozni a boldog házasságunkat. De a "valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék" hagyományát sem erőltetem. Nem érzem lelkiekben hajadonnak magam ahhoz, hogy kelljen valami régi, és bízom a szerencsés jövőnkben az új nélkül is.

Anélkül is tudom, hogy számíthatok a családra, hogy lenne valami kölcsön tárgyam. Ahhoz pedig pláne nem kell valami kék, hogy tudjam: én hűséges leszek, és ő is az lesz. Régóta ismerjük egymást, olyanok vagyunk, mint két puzzle darab: összetartozunk. Az esküvő számunkra a pont lesz az i-n és megerősíti a lelki kötelékünket.

Te mennyire ragaszkodsz az esküvői hagyományokhoz?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.