halál barát összetartás szeretet barátság ajándék Trux Béla
- Szia! - köszön rám Csilla, mert kis híján elmegyek mellette. Visszaköszönök, és azonnal látom, hogy valami nincs rendben. Megtorpanunk, rákérdezek. Bólint. - Elmesélem" - mondja, és beülünk egy kávéra az első útba eső helyre.

Viszonylag gyakran összefutunk, bár mostanában nem láttam. Az a fajta lány, aki mindig csinos, mintha csak randira menne éppen. Nincs műköröm, se lakk, a ruházkodást se tolja túl soha, de zsigerből tudja, hogyan kell kinéznie egy nőnek. Ám a szokásos ragyogás most fakó, és a rá jellemző széles mosoly sem képes elrejteni, hogy baj van. Előlem nem. Noha biztos vagyok benne, hogy a külvilág számára most is a szokott, magabiztos benyomást kelti - amiért minduntalan megakad rajta a férfiak tekintete -, ám én már ismerem annyira, hogy átlássak az álarcán. Nem ver át, elvégre bizalmas jó barátok vagyunk.

Amíg kihozzák a kávét, csupán felszínesen csevegünk. Nem erőltetem. Csak akkor sóhajt fel, amikor a felszolgáló elé rakja a hideg tejjel felöntött fekete koffeint. Belekortyol, de nem néz rám.

- Nemrég felhívott egy régi barátom lánya - kezdi. - Tudod, Jánosról van szó. Meséltem már róla. Rég nem találkoztunk, azt sem tudom, mikor beszéltem velük utoljára. Ennyi idő elteltével már csak akkor veszitek fel a kapcsolatot, ha baj van. Hát most az van... Akkoriban ismerkedtünk meg, amikor kimentünk Angliába. Nekem és a páromnak jó melónk volt, de ő máról holnapra élt. Leginkább pizzafutárkodott vagy mosogatott, meg ilyesmi. Csupa olyan munka, amiből nem lehet megélni. Sosem találta meg kint a helyét, legalábbis nem úgy, ahogyan elképzelte.

Csilla keze elindul az enyém felé az asztalon, de amikor hozzám ér, mást gondol, és előveszi a telefonját. Megnyitja a galériát, lapozgatni kezd.

- János beteg, és kezdi feladni a harcot - mondja, de a hangja elakad egy időre. - A lánya megkért, hogy küldjek fotókat. Össze akar állítani egy életalbumot az elmúlt hatvanöt évről. Ehhez keresgélek közös képeket napok óta.

Forrás: Shutterstock

A fejünket összedugva nézegetjük a fotókat a telefon képernyőjén. Csilla kortyol, azután folytatja:

- Nagy volt köztünk a korkülönbség, de odakint ez annyira sem számít, mint itthon. Azonos nyelven beszéltünk, ez elég volt a barátsághoz. Ötvenes pasiként, egy válással a háta mögött próbált új életet kezdeni. Angol tudás semmi, de egészségügyi probléma és kórházi számla viszont annál több. Sokat segítettem neki, hogy kimásszon a gödörből.

Egy időben gyakran cigiztünk esténként az étterem mögött, ahol akkoriban dolgozott. Figyelmes volt, mindig meghallgatott. Ilyen volt mindenkivel.

Tudod, vannak ezek a visszatérő álmaim. Erről már veled is beszéltünk párszor. Akkoriban is volt ilyen, ami nem hagyott nyugodni. Talán a frusztrációk meg a nagy ismeretlen miatt, vagy mit tudom én. Mindig azt álmodtam, hogy otthon vagyok, de nem tudom, hol is van az pontosan. Felszállok a buszra, de nincs jegyem...

Egyszer elmeséltem ezt az álmom Jánosnak, de ennyivel abba is maradt a téma. Hónapokkal később felköszöntött a szülinapomon. Gyógyszertári papírzacskó, ráírva: álmatlanság esetén alkalmazandó. Csakhogy egy ékszerdoboz volt benne. Ránéztem Jánosra: "Ne mááár...!" Mert tudtam, hogy napról napra él. Ám a dobozban egy buszjegy volt. A legkedvesebb ajándékom. Személyes, szívhez szóló... A mai napig megvan.

Most Jánosnak lesz szülinapja. A hatvanötödik. Kórházban van most is.

Csilla felhörpinti az utolsó kortyot. Megereszkedett vállakkal néz rám. Nagy, barna szemeiben szomorúság. Talán a könnyeivel küszködik.

- Tegnap beszéltem vele telefonon. Most gondold el... - a hangja elcsuklik. - Így búcsúzott: "Már nem húzom sokáig. Küldjetek nekem egy buszjegyet!"

Trux Béla novellája

Tudsz-e élni igazán, mielőtt elragad a halál?http://www.she.hu/herself/20161223-halal-rak-elet-rendje-lefagyasztas-hibernacio-pillanat-boldogsag.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.