viselkedés szemétláda lelkiismeret rendes Pechál Péter lelkiismeretes
Sokszor hallom, hogy nem érdemes jó embernek lenni, mert azok mindig megszívják. Ha rendes vagy, akkor tuti ki fognak használni, és emiatt rengeteget fogsz szenvedni.

Ebben részben van igazság. Ha valaki túlságosan naiv, hajlamos mindenki más érdekeit a sajátja elé helyezni, akkor könnyen pórul járhat. Mindegy, hogy az életnek melyik területéről beszélünk: a munkahelyen is kihasználhatnak, átgázolhatnak rajtad, a párkapcsolataidban is kicsinálhatnak.

Mi erre a megoldás?

Gátlástalan rohadéknak kell lenni! Félre az elvekkel, az empátiával, csak magaddal foglalkozz, akkor nem lehet baj! Egy csalódás után sokan kapásból rávágják ezt a választ, és keményen próbálnak gazembert csinálni magukból. Fogadkoznak, hogy: "Én többé nem leszek jófej, nem bízom meg senkiben. Nem hagyom magamat többé átverni!"

Csak sajnos ez nem ilyen egyszerű!

Először is azért, mert valójában a rossz emberek is megszívják, csak ők kevésbé veszik a lelkükre. Ha valaki rendszeresen átver másokat, akkor neki meg sem kottyan, ha őt is kijátsszák. Ha rendszeresen hűtlenkedik, nem fog annyira kiborulni, ha kiderül, hogy őt is megcsalták. Ha egyik kapcsolatot cseréli le a másikra, akkor nem fogja összetörni, ha épp vele szakítanak. Ha bedől egy hazugságnak, akkor csak azért veri a fejét a falba, hogy miért nem ő hazudott előbb, vagy miért nem hazudott nagyobbat.

Úgy hangzik, mintha az ilyen embereknek tényleg könnyebb lenne. Ez talán igaz is. De ez azt is jelenti, hogy jobb is nekik? Nem hiszem.

Mert aki könnyebben átlép egy nehézségen, az mindennel így tesz. Sokkal felszínesebben éli az életét, kevésbé kötődik, kevésbé szeret, kevésbé éli meg az igazán fontos dolgokat. Ha kevesebb a fájdalom, akkor kevesebb a boldogság is.

Forrás: Shutterstock

Erről nem dönthetsz!

Hiába határozod el, hogy ezentúl te is átállsz a sötét oldalra és mindenkin átgázolsz, ez nem így működik. Persze jól hangzik, hogy megkeményíted magad, és így semmi nem tud ártani neked - de ha magas az érzelmi intelligenciád, akkor úgysem fog sikerülni. Megtehetsz dolgokat, ráveheted magad, hogy az elveiddel ellenkezően cselekedj - de ez ugyanúgy szarul fog esni neked. Szemét dolog ez a lelkiismeret.

Az érzelmeidet pedig nem tudod kiölni. Nem tudsz csodálatos védőpajzsot vonni magad köré azáltal, hogy lealjasodsz. Egy darabig lehet úgy tenni, mintha nem fájnának, nem bántanának bizonyos dolgok, de ezzel csak magadnak hazudsz.

Megpróbálhatsz elmenekülni, elbújni előlük, de ezzel csak annyit érsz el, hogy a nyakadba veszel egy csomó traumát, amit majd a pszichológusok egy vagyonért fognak kigyomlálni belőled.

Legalább te ne verd át magad!

Fogadd el, hogy nem születtél szemétládának, és nem is neveltek annak! Ami egyébként egy tök jó dolog - még ha sokszor nem is úgy tűnik. Mert sokkal nagyobb mélységekben tudod megélni az életed eseményeit. És ez nemcsak mélypontokat jelent, hanem magasságokat is. Csak akkor élheted meg intenzíven a szerelmet, barátságot, akkor kötődhetsz igazán, ha nem vagy érzelmileg sivár. Ez nem ér meg néhány pofáraesést?

Még több cikk Petitől!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Peti stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.Forrás: Szabó Gábor

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.