középiskola évek változás legjobb barát idegen gimnázium Tolvaj Vica barátság
Tizenévesen azt gondoljuk, hogy miénk a világ, és a barátságok is örökké tartanak. Szalagavató, záróvizsgák, ballagás, és sok-sok ígéret, magunknak és a barátoknak: "Mindenképpen beszélünk!", "Tartjuk a kapcsolatot!", "Ne tűnj el!".

Nyári szünetben még összejön az osztály egy-két kerti partira, néhány sörözésre - csupán két hónap telt még el, de olyan nosztalgiával tekintetek vissza a középiskolára, mintha ezer éve lett volna. Az ősz közeledtével a közös sztorizgatásokat szép lassan felváltja az izgalom. Az új élet izgalma. Ki egyetemre megy, ki főiskolára. Van, aki egyből a munka világában próbálja ki magát... Bárhogy is, már nem a jól megszokott iskolapad várja őket vissza. Ez valami más, valami új. Egy reményekkel és izgalmakkal teli új világ, és talán a felnőtté válás kapuja.

Az első évben még rendszeres bandázol a régi barátokkal, majd ez egyre ritkul. Már más a fontos, már új banda van. Majd eljön az ötéves végzős találkozó. Azta..! Már eltelt öt év?! Hihetetlen, még csak most lett vége a középsulinak. Az osztály legbuzgóbb tagja hatalmas izgalommal küldi ki a meghívókat: "Szeretettel várunk a 2004-es évfolyam 5. évfordulós osztálytalálkozóján!".

Örömmel küldöd vissza a választ: "Oké, persze, ott leszek!" Sok változás nincs, hiszen van, aki frissen végzett az egyetemen, van, aki még bőven tanul. Csak az az egy lány hiányzik... Ő hol van? Sajnos Kata nem jött el, mert - mivel elit osztály voltunk - csak ő nem ment egyetemre. Ő egy másik iskolát választott, az anyaság iskoláját, és ezt cikinek tartja. Pedig ez is tiszteletre méltó.

Kellemes csevej, a közös poénok még mindig hangos kacajt eredményeznek - olyan élénk mindenki, olyan szép minden, és olyan rég láttátok egymást! Jó együtt lenni. Jó összekuncogni a valaha volt legjobb barátnővel, vagy baráttal, akivel egyébként amúgy is tartjátok a kapcsolatot. Sőt, azzal a lánnyal is, aki mögötted ült éveken át, de sosem barátkoztatok a középiskola alatt. Aztán úgy hozta az élet, hogy egy főiskolára mentetek, ahol egészen jó kapcsolat alakult ki köztetek, annak ellenére, hogy ez a négy év alatt nem sikerült. Móka és kacagás, az est végén pedig újabb ígéretek: "Most TÉNYLEG ne tűnj el!" - "Persze, persze, nem fogok, de te se!"

Forrás: Shutterstock

Megint csak telnek múlnak a hetek-hónapok, a találkozó után néhány üzenet váltás, telefonhívás, esetleg még két kávé is összejön. Aztán a legjobb barátnőd, aki már amúgy is esélyes az ex jelzőre, találkozó és információcsere nélkül elköltözik hidegebb éghajlatra - szó szerint, mert az új munkája Svédországba hívja, ő pedig él a lehetőséggel. Semmi esély további bandázásokra. Persze, persze: telefon és internet... Meg a távolság sem állhat közétek, ha igazi barátok vagytok. Pedig de. Megteheti. A távolság bármit megtehet, ő nem kér engedélyt...

A tízéves találkozón már feszengve mosolyogtok egymásra, kínosnak tartva, hogy a legjobb barát jelzővel illetitek a másikat, mégsem tudtok róla semmit évek óta. Halál ciki, de nem tudod, hogy közben a neve elé került a dr. rövidítés. A sors furcsa fintora viszont, hogy a srácról, aki kényszerből ült melletted, mert veled legalább nem dumált órán - viszont téged annyira idegesített, hogy a lábába vágtad a ceruzát, szóval nem voltatok éppen barátok -, szinte mindent tudsz.

Miért változik meg minden? Erre nincs igazi magyarázatom, egyszerűen csak mások lesznek az emberek: van, akik távolodnak, van akik közelednek...

Lassan itt a tizenöt éves osztálytalálkozó: azóta a legjobb barátnődnek, a mögötted ülő lánynak, az eminens tanulónak, és a leghiperaktívabb, "tanárok réme" srácnak is gyereke született. Lassan te leszel a ciki, nem Kata, aki nem jött el az ötéves talira a baba miatt.

Mi lett a régi barátokkal? Nem tűntek el, ugyanúgy a barátaid, csak az idő múlásával megtanuljátok egymást három lépés távolságból szemlélni. A szeretet nem múlik el, csak egy picit átalakul...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.