öregedés Szegő Lindi emlék évek múlása évek történet test tükör
A tükör elé lépett. Megpróbálta kizárni a lelkét, ezt a megfoghatatlan szervet, amellyel olyan pazarló módon, rosszul bánt. Igyekezett a testére fókuszálni. Hátha ez a templom, amelyben a lelke lakik, nem kínozza, nem kárhoztatja galádul.

Ám hiába próbált csak a külsejére koncentrálni, nem ment, mert az is élete elmúlt perceire, óráira emlékeztette. Minden porcikája, a csontja, a húsa, a bőre a mögötte álló fél évszázadról mesélt. Emlékezett a kislányra, akinek vékonyka testét olyan sokan csúfolták az iskolában.

Aki még a legmelegebb májusban is melegítőnadrágban tornázott, hogy ne gúnyolják ki pálcika vékonyságú lábait. Aztán felsejlett előtte az irigykedő kamaszlány, aki csak nézte az osztálytársnői fejlődő melleit, és bő ruhák mögé rejtette a sajátját. Látta az otthoni tükröt, amely előtt próbálgatta anyja melltartóját, és zoknit tömött a dekoltázsába, hogy bimbódzó nőiességét hangsúlyozza.

A fülén lévő heg a suli lányvécéjében zajló cicaharcra emlékeztette, amikor Tóth Andi belekapaszkodott a fülbevalójába. Szép darab volt, hosszú láncon ringott egy pici szív, Andi egyetlen mozdulattal megrántotta, és a kezében maradt. Hogy min vesztek össze, arra már nem emlékezett, de fiú ügy volt, az biztos...

Előtte volt az első szeretkezés emléke, ahol szégyenlősen magára húzta a takarót, hogy a fiú ne lássa a soványságát - pedig annyiszor elmondta neki, hogy milyen gyönyörű a vékony testével. A lábfejét megemelve látta magán az első tűsarkú cipőt, amit a szalagavató bálon viselt.

Forrás: Shutterstock

Minden sejtje emlékezett az elszenvedett ütésekre, a bordáinak lüktető fájdalmára, az apja kezének nyomára az arcán - a háta szinte érezte a nadrágszíj csapását. A génjei visszavonhatatlanul felidézték, hogy kitől és honnan jött.

A combjai a nőgyógyászati kengyel emlékét hordozzák, amit akkor viselt, amikor koraszüléssel adott életet a kicsinek. A gyomra nem felejti a halál szorításának görcsét, ami elragadta elsőszülött gyermekét... Tüdejének sóhajtása visszahozza azokat az időket, amikor csalódottságot lehelt ki a száján, vagy a megnyugvástól mély levegőt vett.

A hasizma emlékszik minden tolófájásra, amellyel világra hozta a gyermekeit. A tenyerében ott rejtőzik a ringatás, a simogatás, a gondoskodás minden nyoma. A bőre elevenen őrzi magában valamennyi nyár forró napsütését, a víz hűsét és az összes kedves cirógatást.

Mesél a teste. Minden porcikájához tartozik egy történet, hol több, hol kevesebb érzelemmel. Hiába puhul, ráncosodik, hiába kopnak az ízületek, amíg él, sejtjeiben hordja a múltját, mindazt, amit eddig megélt - és amit az élet majd a jövőben fest rá.

Elégedetten lépett tovább. A teste rendben.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.