munkahely Nagy X. Viktória magassarkú kötelező dolgozni test Japán cipő munka magassarkú cipő
"Szükséges és illő" - fejtette ki véleményét a magassarkú cipők munkahelyi viseléséről a japán munkaügyi miniszter.

Nők egy csoportja nemrég petíciót nyújtott be a kormánynak, hogy szüntessék meg a magassarkú viselésének kötelező gyakorlatát a világ gazdaságilag egyik legfejlettebb országában - ahol a női egyenjogúság helyzete valahol a kékmoszattal van egy szinten. Milyen dátumot is írunk?

Takumi Nemoto minisztert egyébként fikarcnyit sem hatotta meg a petíció. Értelmetlennek titulálta, mivel szerinte a magassarkú viselete "társadalmilag elfogadott, sőt, szükséges" a munkahelyen.

Ha humorosan közelítenénk meg a kérdést, azt mondhatnánk, anakronisztikus (elmaradott) bája van annak, hogy egy közel hetven éves bácsi szabja meg a dress code-ot a nők számára. Ugyanakkor félelmetes, hogy miután már felszámolták a lótuszláb gyakorlatát és - lassan ugyan, de - a női körülmetélést is, 2019-ben még mindig nem szállnak le a nők testéről.

Költői kérdés:

Vajon mitől válik szükségessé a munkahelyi magassarkú viselés? Jobban teljesít egy nő, ha pár centivel magasabbról szívja a levegőt? Esetleg komolyabban vehető a személye, ha mindig tip-top csini az outfitje? Vagy csak simán arról van szó, hogy régen is így volt, szóval, minek változtatni rajta? Feltételezem, most sem fogjuk erre megkapni a választ...

Noha a hivatali öltözködésnek mindig is szigorúbbak voltak a szabályai, nem érzem a protokoll felrúgásának, ha valaki nem magassarkúban végzi a dolgát. Mondjuk azért, mert fájdalmas bütyke van vagy nyomja a lábát a tűsarkú topán - vagy netán nem bír menni ilyen sarkakon. Nem beszélve azokról, akik egyszerűen csak ki nem állhatják a magassarkút.

Forrás: Shutterstock

Mert bizony ilyenek is vannak - és bármilyen hihetetlen, elég sokan gondolják így. Manapság, amikor garmadával állnak a boltok polcain a jobbnál jobb lapos fazonok, miért kéne nyomorítani a lábunkat, ha nem szeretnénk?

Korábban az amerikai elnök is beszólt a kolléganőknek, hogy az irodában öltözzenek nőként. (Itt azért zárójelben megjegyezném, hogy igen szűklátókörű gondolkodásra vall, ha valaki szerint egy nő csak akkor néz ki nőiesen, ha magassarkú van rajta. Kétségtelen, hogy ez a legegyszerűbb módja annak, hogy csinosak legyünk, de azért van még bőven alternatíva.) És habár az elnök a férfiakat sem kímélte, lássuk be: némileg kényelmesebb öltönyben futni az elnök után, mint ceruzaszoknyában és magassarkúban.

A sort hosszasan lehetne folytatni, különböző példákat hozva a világ különböző pontjairól. A kérdés azonban ugyanaz marad: mikor szállnak le végre a nők testéről? Ahogy a világ változik, úgy alakul át a nőiesség fogalma is. Ahogy az is, hogy mi számít menőnek. Korosodó férfiak divattanácsai például nem.

Hagyjuk a nőket egyedül felöltözni, mert képesek rá. Erre is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.