tolerancia Herczeg Zsuzsa kedvel szomszéd Szomszédok megszelídítés kedvesség
"Maszat vagyok, új kutya a házban. Itt lakom a második emeleten, de ezt úgyis hallani. Kicsi vagyok, és félek mindentől, főleg, ha egyedül hagynak. Ne haragudj rám, ha sírok a gazdi után! Próbálok jó kutya lenni. Kérlek, addig legyél türelmes!"

Ezt a feliratot egy társasház üzenőfalára ragasztották ki. Kinek ne lágyulna meg a szíve a sorai láttán? Igaz, én nem abban a házban lakom, de biztos vagyok benne, hogy ezek után senki nem fog idegesen kopogtatni a gazdi ajtaján, hogy hallgattassa már el azt a dögöt. Mert lehet ezt így is csinálni. Egy kis figyelmesség a többiek felé, és máris máshogy viszonyulnak hozzád. Gondolj bele, milyen sok mérgelődéstől, felesleges konfliktustól kímélnéd meg magad, ha mindent hasonlóképpen intéznél el, mint ez az örökbefogadó gazdi!

Hiszen mindennek a kommunikáció és az egymásra figyelés az alapja. Ha figyelembe veszed a környezetedben élők igényeit, és érzik, számítanak neked, akkor te is ezt kapod majd vissza. Természetesen mindig akadnak kivételek, de hidd el, az emberek többsége így működik!

Előfordulhat például, hogy csak hétvégén délután van időd felfúrni valamit. Vagy egy nagyobb eseményt szeretnél megünnepelni a rokonsággal, barátaiddal, és tudod, hogy hangosabb leszel az este folyamán. Ha mindezt kommunikálod, és előre elnézést kérsz a szomszédoktól, akkor nem éri majd őket meglepetés. Még ha nem is örülnek neki, a többségük megértően fog viselkedni, és nem tesz szemrehányást a zaj miatt.

Forrás: Shutterstock

Természetesen nem lehet visszaélni a szomszédok és a környéken lakók türelmével, hiszen ha rendszeresen zavarod őket, abból biztos, hogy nem jószomszédi viszony fog kialakulni. Márpedig nem árt jóban lenni velük, hiszen sok mindenben egymásra szorulhattok.

A szomszéd Teri néni máskor zavaró figyelő tekintete jól jöhet például, ha elutazol, hiszen biztosan kiszúrja majd a rossz szándékú, gyanús alakokat. Hasznos lehet egy másik buzgó szomszéd is, aki talán őrületbe kerget néha a barkácsolási szenvedélyével, de amiért ezt eltűröd, cserébe nagyon szívesen megeteti a cicáidat, és meglocsolja a növényeidet, amikor nyaralsz.

Mindannyiunknak vannak zavaró szokásai, még akkor is, ha esetleg nekünk nincs is tudomásunk róla. Az azonban biztos, hogy a másokét mindig idegesítőbbnek érezzük. Hiszen míg te pedánsnak tartod magad, mert a gyeped mindig frissen nyírt, addig a melletted lakóknak ez talán hatalmas teher, hiszen túl gyakran zúg a fülükbe a fűnyíród zaja. Éppen ezért fontos, hogy időnként elnézőek legyünk a szomszéddal - főleg akkor, ha erre ilyen kedvesen kér valaki, mint Maszat gazdája. Az biztos, hogy az ő üzenete célba ért, hiszen a kis gépelt cetlin aztán több, kézzel odafirkantott válasz is megjelent: "Isten hozott, Maszat!" "Ne sírj, Maszat, inkább gyere át hozzánk!"

Én pedig csak azt kívántam, hogy a kutyus minél hamarabb elfeledje a menhelyre kerülésig átélt gyötrelmeket, és megszokja az új környezetét.

Mikor az agyadra megy a szomszéd...http://www.she.hu/herself/20180704-mikor-az-agyadra-megy-a-szomszed-greta-may.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.