vita Herczeg Zsuzsa beszólás hozzászólás vitakultúra
Te vagy az az ember, aki elvárod, hogy hozzászólhass bármilyen poszthoz - akár trágár stílusban is -, csak azért, mert neked úgy tartja kedved. De ha választ kapsz, az már nem tetszik.

Olyannyira nem, hogy körömszakadtáig véded a mundér becsületét, és ezért képes vagy bevetni az összes lélektani fegyvert - akkor is, ha ezáltal teljesen hülyét csinálsz magadból. Íme, néhány tipikus "érv", amikor már nem tudsz mivel vagdalkozni...

MÁSOK is így gondolják!

"Mások is ezt tennék a helyemben." "Mások szerint sincs jobb megoldás." Mások, mások mások... Honnan tudod? Még ha a sok száz hozzászólásból statisztikát is készítettél, és mindenki egyetértett veled, akkor sem életszerű azt gondolni, hogy ez a világ összes többi emberére igaz. Na, meg ugye az sem valószínű, hogy elkészítetted azt a statisztikát... Furcsa, de vannak emberek, akik így vitáznak. Ha azt kezdik el hangoztatni, hogy mások is egyetértenek vele, akkor már föléd is kerekedhetnek.

Azt hiszik, hogy ha többes szám első személyben beszélnek, akkor a véleményük egy csoportba tartozik, és ezáltal erősebb lesz, mint a tiéd. Csak egy baj van ezzel. Az általánosítgatás sosem konkrét személyekről szól, így aztán könnyű annyit mondani, hogy másoknak is ez a véleménye. Kiknek? És pontosan hány embernek? Na ez az, ami sosem derül ki...

Ezt MINDENKI tudja, csak te nem!

Ugyanez a helyzet a "mindenki ellened van", "mindenki rajtad nevet", "mindenki tudta volna a választ" típusú szövegekkel is. Mert ki az a mindenki? Hol vannak a személyek? A mindenki szó a pszichés hadviselés része - és az a célja, hogy elbizonytalanítsa a másik felet. Hiszen ha mindenki ellene van, akkor bizonyára nem neki van igaza. Vagy ha mégis, akkor nehéz küzdeni a "mindenki" ellen. Azaz az illető úgy érezheti, hogy egyedül maradt.

Forrás: Shutterstock

De nem, ez téged ne tántorítson el! Nyugodtan kérdezz rá, hogy kikre gondol pontosan! Mutassa már meg a mindenkit, és akkor elismered, hogy tévedtél! Meglátod, még ha esetleg lenne is egy-két név a tarsolyában, a mindenkitől nagyon távol állna.

Te ne akard jobban tudni, különben is, a hajad is milyen?!

"Ha ilyen kövér lennék, én biztos nem szólnék ebbe bele." "Hogy néz ki a profilképed? És te ezek után még itt pattogsz? Bújj el!" - Ismerős esetek? Ezek akkor történnek meg, amikor az illető kifogy az észérvekből, de nem tud beletörődni a vereségbe. Ezért inkább személyeskedésbe csap át, mert annyira buta, hogy nem látja: attól még, mert sérteget, továbbra sem lesz igaza.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha felhívod erre a figyelmét, és elmondod neki: attól még, mert a külsődet becsmérli, semmivel sem lesz előrébb. De csak hajrá, ha neki ettől jobb!

Manapság már mindenki mester, tudós, szakértő!

Mindenki okosabb, ügyesebb, jobban tudja, és nem rest rögtön ítéletet hozni feletted vagy kioktatni téged - bármiről is legyen szó. Sokszor akár közönséges stílusban is. Az indok pedig: posztoltál, így vállaltad, hogy bármit írhatnak neked. Valóban, csak egy a baj ezzel: véleményt írni valamiről, netán konstruktív vitát generálni egyáltalán nem azt jelenti, mint agresszívan ráborítani a másikra a saját sérelmeinkből fakadó indulatainkat. Csak sajnos a kettő közötti különbséget rengetegen nem érzik...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.