szülő felnőtt gyenge főnök Herczeg Zsuzsa gyerek egoista irányítás gyereknevelés
A gyerek üvölt a kocsi mellett. Nem szavakat, csupán artikulálatlan hangokat ad ki. Ötéves forma fiúcska, mégsem beszél. "Mit szeretnél? Miért nem beszélsz? Mondd, mit akarsz?" - ismételgeti a nő már kissé türelmetlenül.

A gyerek csak mutogat. Tetszik neki ez a játék, amelyben az anyja a játékszere, és azt tesz vele, amit csak akar. Az asszonyon látszik, hogy tehetetlen, csak találgat: "Azt szeretnéd, ha...?" És sorolja a lehetőségeket. A gyerek szemében huncut fény villan, élvezi a hatalmát. Nincsen különösebb kívánsága, ez az, amit játszani akar. Az anyja találgat, ő pedig irányítja. Végül mégiscsak megszólal, egy fagyi ígéretére rögtön megered a nyelve.

A játszótéren azonban folytatja a műsort. A gyerekek értetlenül és kérdőn néznek a furcsa párosra. A felnőtt fölött zsarnokoskodó kis "ördögre", aki mindenáron irányítani akarja az anyját.

A gyerekek a mászókán inkább arrébb állnak vagy elugrálnak az elkapatott fiúcska elől, aki hangosan ordít rá azokra, akik az útjába kerülnek. "Menj előleeem!" - visítja parancsoló hangnemben, mikor egy-egy lurkónak nem sikerül időben kitérni az útjából. Pedig ő az, aki a haladási iránnyal szemben megy.

A szülők szemében némi megbotránkozással vegyes sajnálat tükröződik, miközben azt várják, hogy a renitens kisfiú édesanyja rendre intse a gyermeket. Ő azonban kényszeredetten mosolyogva inkább csak a társadalmi nyomásnak engedelmeskedve mond egy ejnye-bejnyét, amit az utód meg sem hall. Azaz inkább csak nem érdekli, mert ugyanúgy folytatódik minden.

Forrás: Shutterstock

Következik a "de én akkor is be akarok ülni a gokartba", és az "ez nem is igazi vár, én ebben nem játszok" kezdetű színjáték. Mivel az anyukánál nincsen készpénz, bankkártyával pedig nem lehet fizetni, ezért inkább az ingyenes játékvárat próbálja vonzóvá tenni a fiúcska számára - sikertelenül.

Próbálok a szülő segítségére sietni. Minden tudásomat összeszedem, és lenyűgöző sztorikat kezdek neki mesélni, amik ezen a helyen estek meg. A gyerek azonban rám sem néz, csak - a szavakat hosszan elnyújtva - felém ordítja: "Hozzád nem szóóltaaam!"

Itt a tűréshatárom vége. Pedig nem a gyerek tehet arról, hogy így viselkedik. Mivel ismerem a családot, tudom, hogy mindez csupán nevelési probléma. Sok hasonló esetet látok nap mint nap, így komolyan elgondolkodom... Rövid távon könnyebb és kényelmesebb ugyan engedni a kicsinek, de ennek hosszú távon súlyos következményei lesznek. Ha képtelenek valaki következetesnek lenni, vagy nem tudja, hogyan is tegye, nem szégyen szakember segítségét kérni, aki felméri, mit rontott el a szülő, és miért viselkedik így a gyerek.

Persze, ezzel még nem oldódik meg a probléma. Sok esetben kiderül, hogy mélyebben - a családi kapcsolatainkban - gyökerezik a gond, a szülők viszont nem mindig akarnak szembesülni ezzel. Így abbahagyják a még meg sem kezdett terápiát. Pedig ezzel ártanak a legtöbbet a gyereknek és saját maguknak is.

Muszáj a szülőnek szembenézni a problémákkal ahhoz, hogy egészséges személyiségű gyereket neveljen. Ellenkező esetben könnyen sérült, bizonytalan, erőszakos, empátia nélküli, egoista felnőtt lesz a kicsiből. Ezért ha bárki úgy érzi, hogy nem áll a helyzet magaslatán a gyereknevelést illetően, jobb, ha minél előbb megteszi az első lépéseket és megoldást keres.

Mert a gyerekek hamar felnőnek, és eljön az a kor, amikor már késő lesz változtatni.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shuttertsock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.