magazin család kibeszélő elfogadás szeretet mostohagyermek gyerek mozaikcsalád
"Elmentem intézni a házvásárlással kapcsolatos ügyeket, addig Zoli vigyázott Ancsára. Mikor visszajöttem, ki volt akadva, hogy három órára a gyerekkel hagytam, holott nem is ő az apja. Miközben én a közös ügyeinket intéztem!" - háborog Linda.

Másfél éve él Zolival, ősszel házasodnak össze, addig szeretnék első közös otthonukat is nyélbe ütni. Azt is elmondja, hogy bár az ötéves Ancsa rajong Zoliért, a férfi legfeljebb elviseli a kislányt. Közönyösen és távolságtartóan viselkedik vele, és nemrég világossá tette: ha az új házban élnek majd, ő nem fog reggelente kitérőt tenni, hogy óvodába vigye a kislányt. Merthogy neki ez nem dolga, nem az ő gyereke. Ő maga soha nem is akart gyereket...

Hogy mit mondanék erre Zolinak? Valóban, Ancsa nem a te lányod, van neki apja, aki lehetőség szerint tartja is a kapcsolatot vele. De onnantól fogva, hogy Lindával tervezed az életed, kénytelen vagy elfogadni: Ancsa is a csomag része, és örökre az is marad.

Ha te nem is akarsz gyereket, a ti családotok már háromtagú: Linda, te és Ancsa vagytok benne. A párod gyereke ugyanis nem a te gyereked, de mindenképpen családtag.

Amikor olyan társra lelsz, aki korábban már elköteleződött és gyereke született, nézz szembe vele: a gyerek hozzá tartozik. Dönthetsz úgy, hogy nem vállalod, de akkor másik társat kell keresned. A párod számára mindig a gyerek érdeke lesz az első. Benne van a pakliban, hogy nem fog a karriered miatt külföldre költözni vagy féléves világkörüli útra indulni veled kettesben. És a bónusz: a gyerek nemcsak ott lesz az esetek nagy részében, hanem jó eséllyel azt sem tudod elkerülni, hogy te és ő kettesben legyetek...

Forrás: Shutterstock

Amikor én kerültem olyan társ mellé, akinek már volt gyereke, heti három napot hármasban töltöttünk. Ez volt a természetes. A legfontosabb kérdésekben természetesen mindig az a szülő dönt, akivel él a gyerek. Nekünk, a mozaikcsalád friss szereplőinek, sosem az a dolgunk, hogy anyák/apák legyünk (kivéve azokat a speciális helyzeteket, amikor nincs anya/apa, és mi önként vállaljuk ezt a szerepet a társunk mellett).

Hanem az, hogy egy olyan felnőtt legyünk a gyerek életében, aki szeretettel mellette áll és gondoskodik róla. A családja egy tagja, akiben maximálisan megbízhat.

Nyilvánvaló, hogy az igazán harmonikus együttműködéshez kell a gyerek vér szerinti szülőjének áldása is, de Lindáék esetében ezzel ugyanúgy nem volt probléma, ahogy nálunk sem. Tapasztalatból tudom, hogy a legtöbb szülő örül annak, ha a kicsinyéhez szeretettel viszonyulnak volt párja új otthonában - mert bármilyen is a viszony a különvált szülők között, a saját gyerekének senki sem akar rosszat. Ha feszült is a helyzet, te soha ne mondj rosszat a másik szülőről gyerek előtt, mert ezzel nagyon sokat tudsz ártani az egész helyzetnek!

A férjed, feleséged gyereke valóban nem a te gyereked, de ettől még felelősséggel tartozol érte, és mindannyiótoknak az a legjobb, ha úgy fogadod el őt, ahogy van. Kinyitod felé a szívedet, és szereted őt. Így ő is szeretni fog téged... hiszen bármi is történjék, ti már egy család vagytok.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.