tanácsadás segítség szakértő tanács imposztor Tolvaj Vica social media félrevezetés
Azért, mert tudom nyomkodni a Facebookot, már social media szakértő vagyok?

NEM!!! De te sem, kedves "tanácsadó", aki súlyos ezrekért puffogtatod az innen-onnan összeszedett közhelyeket, kihasználva ezzel az emberek nem tudását, naivitását.

Te sem vagy kivétel, kedves kétnapos tanfolyamot elvégzett, három napja gyakorló jóga "oktató". Vagy te, drága világmegváltó életvezetési tanácsadó, aki elolvastál egy egész pszichológiai tanulmányokkal teli könyvet, és ennek hatására mindenki gondjára, bajára tudod a megoldást. És még egy újfajta terápia kidolgozására is van időd, amihez az infókat egyébként csupán külföldi magazinokból szedted össze...

Vagy te, aki egészen jól főzöl, csoda fotókat készítesz az ételekről, hogy azonnal kimehessenek a blogodra. Te, akinek csupán a szomszédja ételallergiás, és mivel váltottatok két szót, feljogosítva érzed magad arra, hogy azt mondd, értesz az effajta étrendhez.

Honnan veszed a bátorságot, hogy szórakozz mások életével?! Némi főzőtudománytól és a szomszéd általi infóktól szakértőnek érzed magad, és tuti dietetikai tanácsokat osztogatsz (pénzért) komoly gluténérzékenységben szenvedőknek. Ja, és a kedvencem: azért, mert vágod a Paint használatát, még nem vagy grafikus...

Forrás: Shutterstock

Ma már az lehetsz, aki lenni akarsz, nem kell éveket iskolába járni, nem kell komoly tapasztalat, nem kell gyakorlat. Címkézd meg magad, tűzz ki horror árakat, és hitesd el az emberekkel, hogy te váltod meg az életüket! Tény, hogy a modern kor számos olyan kiaknázatlan lehetőséget hozott el nekünk, melyhez még az iskolarendszer sem zárkózott fel.

Az is tény, hogy sokszor többre megyünk az életben a tapasztalattal, mint a könyvek által adott lexikális tudással. Nem vitatom, hogy adott területeken valóban nem az oklevél vagy a diploma számít, de ezt csupán addig tartom helyénvalónak, amíg a szakembernek nevezett illető nem árt azzal, amit árul.

Aki életvezetési tanácsokat osztogat, az igenis rendelkezzen megfelelő élettapasztalattal - és legalább alap pszichológiai ismeretekkel! Aki az emberi testtel foglalkozik, akár jóga tanárként, akár személyi edzőként, ne csak a saját testét vegye alapul, hanem legyen egy általános anatómiai tanulmány a háta mögött!

Aki pedig az ételallergiásoknak főz vagy ad tanácsot, legalább ismerje az allergének mibenlétét, hiszen egy mogyoró allergiás vagy egy gluténérzékeny igen nagy egészségügyi bajba kerülhet egy nem megfelelő recepttől vagy bármilyen keresztszennyeződéstől. Csinálj bármit, éld az álmaidat! Segíts másoknak, szolgáltass ügyfeleidnek, de kérlek, mindezt felelősséggel tedd!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.