társkeresés társkereső telhetetlen nagyigényű randiapplikáció
A randiappok olyanok, mint a cukorban tocsogó sütik. Tudjuk, hogy ártalmasak az egészségünkre, mégsem akarunk lemondani róluk. Ezeken keresztül ismerkedni egyszerre a legjobb és a legrosszabb dolog a világon.

Hogy miért? Mert egyfelől megkönnyíti a kapcsolatfelvételt, másfelől viszont komoly addikciót eredményezhet, ami ugyanúgy tönkrevághatja a felhasználó életét, mint például a drog.

A Tinder és a hasonló elven működő alkalmazások kihasználják a klasszikus kondicionálás jelenségét. Röviden arról van szó, hogy a match-ek hatására az idegsejtek izgalmi állapotba kerülnek, amitől beindul a dopamintermelődés, ez pedig eufóriát vált ki.

Minden újabb pittyegés - ami potenciális partnert jelent - további boldogsághormont szabadít fel az agy jutalmazási rendszerében. Valahol tehát itt kezdődik a függőség kialakulása, hiszen az illető újra és újra át akarja élni a pillanatnyi kielégülést. Ez az, ami izgalomba hoz és izgalomban tart.

A randiappfüggőség sokakat érint, ezért fontos, hogy beszéljünk erről az igen összetett jelenségről. Ha a következő jeleket észleled magadon, érdemes változtatnod a netezési szokásaidon, és hasznos lehet a szakember segítsége.

Megállás nélkül csekkolod a fiókodat.

Amikor párba állsz valakivel, vagy új üzenetet kapsz, arról mindig kapsz push értesítést. A probléma ott kezdődik, ha ilyenkor azonnal bejelentkezel a fiókodba, nem törődve azzal sem, hogy épp egy fontos mítingen, tárgyaláson ülsz, vagy éppen a barátaiddal kávézol. Az állandó fotónézegetés és csetelés egy idő után addiktívvá tehet, aminek hosszú távon káros következményei lehetnek - testileg és lelkileg egyaránt.

Ezt úgy tudod kivédeni, hogy a beállításokban kikapcsolod az értesítéseket egészen addig, amíg nem végzel a napi teendőiddel. Így gyakorlatilag határt szabsz annak, hogy mennyi időt töltesz az alkalmazás(ok)ban.

Forrás: Shutterstock

Akkor sem törlöd magad, ha kapcsolatban vagy.

Ha már az elején megállapodtatok abban, hogy mindketten abbahagyjátok a tinderezést, nem gondolod, hogy titokban, álnéven visszaregisztrálni alattomos húzás? Az ismerkedés korai fázisában természetes a bizonytalanság, hiszen sok kérdés merül fel az emberben, ráadásul senki sem teríti ki egyből a kártyáit. Ez azonban még nem ok arra, hogy nyitva hagyj egy kiskaput arra az esetre, ha valamiért mégsem jönne össze a kapcsolat.

A társkeresőfüggők legfőbb tulajdonsága, hogy mindig van B-tervük, ami azt jelenti, hogy együtt vannak valakivel, ám közben folyamatosan tindereznek tovább. Magadra ismertél? Nos, akkor sürgősen változtatnod kell a berögzült viselkedési sémákon, még mielőtt nagyobb baj történne!

Fogalmad sincs róla, hogy kinek, mikor és mit mondtál.

Izgalmas dolog új emberekkel találkozni, új impulzusokat gyűjteni, de egyszerre négy vagy annál több randiappot futtatni az már teljesen más tészta. Egy idő után úgy fogod érezni, mintha kiszakadt volna egy háló, ami eddig visszatartotta a rengeteg éhes halat. Bizony, a bőség zavarába kerülsz, így az ingerküszöböd egyre feljebb tolódik, egyre több kölcsönös egyezés, lájk, üzenet kell az örömérzés eléréséhez.

És még annyit a végére: a társkereső applikációk nem a leghatékonyabb eszközök az igazi megtalálására. Saját tapasztalatból írom, hogy a Tinder match-ek kb. 80%-a megreked a hellónál, mivel a legtöbb felhasználó úgy dönt, hogy tovább folytatja a húzogatós játékot, ahelyett, hogy kezdene valamit a meglévő párjával/párjaival.

Ez a választás paradoxonának is nevezhető: minél több választási lehetőség van, annál kisebb fokú lesz az elégedettség. Szerintem ezért van annyi ellustult, nagyigényű, telhetetlen szingli az online világban.

Tinder: Én kapcsolatra vágyom, te magamutogatásra! http://www.she.hu/herself/20190911-a-valodi-problema-a-tinderrel-noszvai-anna.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.