kommunikáció tanítás kiabálás tanár iskola gyerek Ferencz Gabriella anya tanulás gyereknevelés
Kedvesen köszöntek, mintha örülnének az alkalomnak, hogy egy kis időt együtt tölthetnek: férfiak és nők, fiatalok, idősebbek. Kezdés előtt váltottak pár szót egymással, majd leültek, és úgy tettek, mintha egyetértően figyelnének.

Kemény tíz percig, amikor az egyikük megszólalt:

- Ne is haragudj, de ez eddig sem működött! Nem így kellene csinálni!

Majd átvette a szót a tanárnőtől, és nulla tapasztalattal, hosszasan fejtegetni kezdte, hogyan kellene a gyerekeknek a tananyagot hatékonyan átadni.

Ha pedig bárki beleszólhat, akkor egy másik anyuka is azonnal ringbe szállt, és hangosan, határozottan adott hangot a véleményének - nem törődve azzal, hogy egy békés beszélgetésre, szülői értekezletre hívták őket. Nem az volt a cél, hogy egymásnak essenek és kritizálják a pedagógus munkáját, mert valakinek túl gyors volt a tanárnő által diktált tempó, a másik anyának viszont túl lassú. Egyikük szerint kirándulhatnának hosszabb ideig, a másiknak viszont a két nap is sok. Azzal viszont egyetértettek, hogy ami most van, az nem jó!

A pedagógus mindannyiuk kérdésére higgadtan válaszolt, és reagált az észrevételekre, de egyedül volt négy nagyhangú nővel szemben. Sajnos úgy tűnt, nem egy oldalon állnak, és az is egyértelmű volt, hogy a "többséget képviselő" hölgyek győzni jöttek ide. Annak ellenére, hogy csak az osztály felének volt jelen valamelyik szülője, a hangzavar meglehetősen nagy volt. Ketten hallgattak csupán: egy fiatal anyuka és egy apuka.

Azt várták, hogy a hangoskodók végre elcsendesedjenek, de egy idő után látszott, hogy erre kevés az esély. Nem akarták azonban hagyni, hogy ezek a nők azt higgyék, nekik mindent szabad, hogy mindenhez értenek. És mivel van egy-két gyerekük, el tudják képzelni, milyen lehet huszonötöt fegyelmezni és felkelteni az érdeklődésüket a tananyag iránt.

Forrás: Shutterstock

- Én megértem, hogy miért nem rohantok előre. Most lettek a gyerekek ötödikesek, új a tanterem, vannak új tanárok és két új osztálytárs is. Össze kell csiszolódniuk - mondta higgadtan az édesapa, majd visszaült a székére.

Részéről ennyi volt. Nem gondolta, hogy amint ellenvélemény jön egy anyukától, akkor folytatnia kell és megvédenie a sajátját. Ő is szülő, aki beszélget a fiával, és pontosan tudja, hogy nem lehet két hét alatt csodákat tenni. Igen, csupán ennyi idő telt el a tanévkezdés óta, és ebből a tíz napból szűrte le a véleményét a négy anyuka.

- A tanárok nem varázslók, mégis sokszor csodákra képesek, mert a félénk gyerekből előcsalogatják a bátor diákot, a nyughatatlanból a higgadtat. Huszonöt gyereket tanítanak és nevelnek egyszerre - tette hozzá az anyuka, aki eddig csendben figyelt, de most ki akarta fejezni egyetértését az apuka véleményével.

Mikor leült, találkozott a tekintetük, és a férfi szeme azt súgta "köszönöm", majd a tanárnőre nézett, és az övé is valami hasonlót fejezett ki. A szülői értekezlet végeztével az édesapa mindenkit előreengedett az ajtóban, részéről a vita lezárult, nem maradt benne harag vagy düh. Nem úgy, mint a négy nagyhangú nőben, akik még kifelé menet is arról beszéltek, hogy mennyire igazuk van, és miért nem értik meg ezt a többiek...

Mindannyian különbözőek vagyunk, ahogyan a szerzett tapasztalataink, véleményünk és stílusunk is. Mégis van egy határ, amit nem lenne jó átlépni és két hét után ítélkezni valaki felett, akinek a tekintete épp eleget mond: szereti a gyerekeket, de nagyon nehéz munkát végez, amiért semmiféle megbecsülést sem kap.

Talán éppen azzal lehetne segíteni neki, ha azt sugározzák felé, hogy értékelik, amit a gyerekeikért megtesz. Talán azzal lehetne a helyzeten javítani, ha néha a magányvélemények helyett egy közöset alakítanának ki. Ez nem csak a férfiakról és a nőkről, nem is a tanárokról és szülőkről szól, sokkal inkább arról, hogy mindannyian tanulhatnánk egymástól: tiszteletet, fegyelmet, higgadtságot.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.