ismerős balek Dósa Eszter üzleti ajánlat eladás átverés kihasználás rokon
A minap felhívott telefonon a család egyik régi barátja, akivel szegről-végről rokonok is vagyunk. Gyerekkoromban találkoztunk utoljára, de emlékeztem rá, hogy a drága jó nagymamám mindig dicsérte, hogy milyen kellemes, udvarias fiatalember.

Megörültem neki, és jó fél órát beszélgettünk. Megemlékeztünk a mamámról, akit mindketten nagyon szerettünk, és elmeséltük, hogy kivel mi van mostanában. Megbeszéltük, hogy tök jó lenne összefutni egy kávéra, olyan régen láttuk egymást. Be is jelölt a neten és egy YouTube-videót küldött üzenetben, hogy nézzem végig az elejétől a végéig, de ne tekerjek bele.

Kiderült, hogy a videó valami MLM-es üzleti ajánlat volt. Nálam itt elszakadt a cérna. Most komolyan, milyen emberi lény az, aki az elhunyt nagymamára hivatkozva próbál belerángatni egy nevetséges üzletbe? Udvariasan közöltem, hogy nem érdekel az ilyesmi. Persze tovább erőszakoskodott, hogy de megnéztem-e a videót a végéig, és biztos beletekertem. Aztán még ő volt megsértődve, és le lettem sajnálva.

Ez nem először fordult velem elő. Pár éve egy régi kollégám hívott meg egy kávéra, akivel nagyon jóban voltunk. Örömmel fogadtam el a meghívást, és egészen addig érdekelt is, hogy mi van vele, amíg elővett egy műanyag flakont. Hogy az aloe vera és az év üzlete, szeretne engem is bevonni - szerveződjek be alá. Nem is tudom, mi volt az. Ital? Krém? Csodaszer?

A jutalékos munka nem való mindenkinek. Ilyenkor a legtöbben elkezdenek úgy viselkedni, mintha beléptek volna valami szektába. Mondhatsz nekik akármit, nem értik. Egyre csak hajtogatják teljes révületben, hogy dehát ez az év üzlete, és nem tudod, mit szalasztasz el. Mintha megszállta volna őket valami.

Forrás: Shutterstock

Gondolom, először felkeresik a családtagjaikat és a barátaikat, aztán egyre kijjebb kell tapogatózniuk. Aztán végső elkeseredésükben előtúrják a rokonaikat, akikre valójában sosem voltak kíváncsiak, a volt osztálytársaikat, meg azokat a régi kollégákat, akikkel még a kilencvenes évek végén dolgoztak együtt három hónapig.

Nem is konkrétan az a baj, hogy értékesítene valamit. Hanem az, hogy ezt általában erőszakosan, érdeklődésnek álcázva, sunyi csúszómászó módon teszik. Ilyenkor elgondolkodom: vajon mennyire lehet tiszta és sikeres az a vállalkozás, amit titkolózás előz meg? Ahová alantas módon kell behálózni a régi ismerőseidet és rajtaütésszerűen rájuk erőszakolni magadat, miközben úgy viselkedsz, mint akinek kimosták az agyát? Mert nyilvánvalóan ezt a módszert tanítják ott, ahol ezek az üzletek köttetnek. Talán azért, mert saját magától senki sem társul szívesen.

Mindenesetre, ha egy régi ismerős előbukkan a semmiből, légy résen! Általában már a hanglejtésükben van valami gyanús. A nyájas érdeklődés, az ártatlannak tetsző, de célzottan feltett kérdések az életedről mind azt sugallják, hogy nem tisztességes a szándékuk. Intő jel, ha valahogy természetellenesnek tűnik az egész beszélgetés.

Biztos vagyok benne, hogy lehet józan ésszel, szívvel és profizmussal csinálni a jutalékos jellegű értékesítő munkákat is. Szerencsére azért korrekt emberekről is hallok. Például, egy gyerekkori iskolatársam körbeküldött a netes ismerőseinek egy üzenetet, hogy mostantól biztosítással foglalkozik. Akit érdekel, keresse meg. Soha nem nyomult, nem próbált meg behálózni sem a régi időkre hivatkozva. Őt aztán saját magamtól kerestem meg, és a kapcsolatunk ugyanolyan jó, mint volt.

A tisztességgel végzett értékesítés azt vonja maga után, hogy az emberek saját maguktól fognak ajánlani másoknak, és így szuper kapcsolati hálót és nyereséges üzletet lehet kiépíteni. Csak nem értem, hogy ez miért nem egyértelmű azoknak, akik a kétes, hazug, erőszakos módszereket választják inkább...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.