szőrtelenítés pórus bőrprobléma
Ha az eperlábat emlegetjük, sajnos nem az isteni, lédús magvas gyümölcsre kell gondolnunk. Sokkal inkább egy olyan bőrelváltozásra, ami a legtöbb nőt érintheti szőrtelenítés után. Ez a kellemetlen elváltozás nem okoz egészségügyi problémákat, de az önbizalmunkon bizony csorbát ejthet!

Az eperláb leginkább az erősebb szőrzetű hölgyeknél jelentkezik. Apró, piros pöttyöket jelent a bőr felszínén, melyeket olykor kis méretű piros foltok is kereteznek. Ezek a fekete epermaghoz hasonló pontok lehetnek szőrtüsző-pöttyök is, melyek baktériumok és szennyeződések által eltömített pórusok, illetve szőrtelenítés következtében, helytelen borotválkozás után is kialakulhatnak.
Az eperláb jelenséget nagyon ritka esetben bőrprobléma is okozhatja, az úgynevezett keratosis pilaris, ismertebb nevén gríz vagy libabőr. Ebben az esetben mindenképpen kérjük a bőrgyógyászunk szakvéleményét, aki nagy valószínűséggel valamilyen savas hámlasztást fog javasolni megoldás gyanánt.

Fontos! Ha észleljük ezeket a pöttyöket, semmiképpen se borotváljuk újra a felületet. Egyrészt nem tűnik el, másrészt pedig ronthatunk is a helyzeten, tovább irritálhatjuk az amúgy is sérült bőrfelszínt.
Ritka esetben ezek az apró pöttyök begyulladhatnak, amik szőrtüszők körüli bőrpír formájában jelentkeznek.

Ezeket a foltokat leginkább a comb belső részén, karon, arcon és ritkább esetben a lábszárakon is észlelhetjük. A tünetek jellemzően ciklikusan jelentkeznek és a nők 15 százalékát legalább érintik.

Bye bye eperláb! - Így vess véget neki!
Forrás: Shutterstock/Copyright

Tippek eperláb ellen:

Megfelelő borotva használata

Az egyik legfontosabb dolog az eperláb elkerülése érdekében az, hogy mindig megfelelő borotvát használjunk. Jó minőségű, nőknek készült borotva ajánlatos a szőrtelenítéshez. Azt is csak addig használjuk, amíg élesek a pengéi. Agyon használt, kopott pengéjű borotva nem távolítja el a nem kívánatos szőrszálakat és még a bőr felső hámrétegét is karcolhatja.

Epilátor

Amennyiben többször előfordult már bőrpirosodás, eperláb-jelenség szőrtelenítés után, borotválkozás és gyantázás helyett válasszunk epilátort, az ugyanis szőrtüszővel együtt távolítja el a szőrszálakat, így elkerülve a szőrtüszők gyulladását.

Borotvahab vagy borotvagél

A női habok és gélek használatával már borotválkozás közben is hidratáljuk a lábakat, így könnyeben siklik a bőr felszínén a penge és kevésbé okoz irritációt.

Pórustágítás

Szőrtelenítés előtt célszerű meleg vizes zuhanyt vagy fürdőt venni. A pórusok a meleg víz miatt kitágulnak, így könnyebben el lehet távolítani közülük a szőrszálakat, borostákat.

Bőrpeeling

Ha nem csak eperláb mentes végtagokat szeretnél, hanem sima, selymes bőrt is, akkor mindenképpen peelingeld a bőrödet. Léteznek már nagyon jó készen kapható bőrpeelingek is, de otthon is gyorsan készítesz magadnak sóból és mézből egy igazi bio csodát.

Prevenció

Hidratálás

Nem csak eperláb ellen jó hidratálni. A folyamatos és megfelelő textúrájú krémek használata puhán tartja a lábakat, ezáltal a szőrszálak is puhábbak lesznek, így ritkábban okoznak irritációt.
Váltófürdő

Ahogy említettük, borotválkozás előtt meleg zuhanyra van szükség, utána pedig hidegre. Amíg a meleg víz kitágítja, addig a hideg víz összezárja a pórusokat, megnyugtatja az irritált bőrfelszínt.

TIPP!

Ha a prevenció már nem segít és kialakult az eperláb, egy jó minőségű önbarnítóval javíthatsz a bőrfelszínen. Ha randira készülsz vagy csak lábakat villantó ruhát vennél fel, önbarnítózz és a végén vigyél fel egy leheletnyi bronzosítót is a lábaidra.


 

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.