festészet művészet kultúra Van Gogh napraforgó
Soha azelőtt nem festettek ilyen napraforgókat, amilyet Vincent van Gogh. És mindjárt egy egész sorozattal készített belőlük barátja, Paul Gauguin fogadására. Ő maga erről így írt: „Abban a reményben, és annak örömére, hogy Gauguinnel együtt lakhatunk a műtermünkben, egy képsorozatot tervezek. Semmi mást, csak nagy és színes napraforgókat fogok festeni."

Mi is történt 1888- ban?

Van Gogh elköltözött a délkelet franciaországi Arles-ba, ahol házat bérelt abban bízva, hogy megvalósíthatja egyik legnagyobb álmát, hogy műtermeket alakítson ki, ahova művészeket hívhat meg, akik békés együttélésben lakhatnának és alkothatnának.

Ebből se a "békés" se a "művészek" rész nem valósult meg. Az egyetlen művész, aki elfogadta meghívását Paul Gauguin volt, és vele is végigveszekedték az együtt töltött heteket.

Forrás: Origo

Eleinte minden jól indult:

Vincent nagyon szeretett volna imponálni Gauguinnek, ezért az ő szobájának díszítésére készült a négy napraforgós kép.

Forrás: Origo

- tudatta lelkesen testvérével. Teljes mámorban festett, mire azonban Gauguin megérkezett Arles-ba, van Gogh mély depresszióba süllyedt. A festőtárs pedig nemhogy nem segített neki kilábalni ebből, de mivel semmi türelmet és megértést nem mutatott, inkább csak rontott a helyzeten!

A Vincent által nagy gonddal és szeretettel berendezett kedves szobát és a csodás napraforgós képeket szóra sem méltatta, mindenért szitkozódott, mindennel elégedetlenkedett.

Forrás: Origo

A következő kilenc hétben a két férfi úgy festett, mint a megszállottak. A hangulat azonban továbbra is leírhatatlanul feszült maradt. Van Gogh a sok vita miatt éjjelente is csak hánykolódott - mivel a rossz hangulat ellenére nagyon félt attól, hogy barátja otthagyja.

Ez az áldatlan állapot aztán tragediába torkollott: van Gogh kétségbeesve egy borotvával támadt Gauguinre. Végül azonban a saját fülét vágta le... Ez volt pszichés zavarának első nagy rohama.

Forrás: Origo

Gauguin erhető módon nagyon megijedt barátja kirohanásától és azonnal elutazott.

Mint mindig, most is testvére volt Van Gogh segítségére, azonnal odautazott hozzá és gyógyintézetbe vitte.

Ez a ragyogó, expresszív napraforgó képek rövid története.

Még ha Gauguin nem is igazán értékelte ezeket a sárga különböző árnyalataiban pompázó csodákat, ezek váltak kesőbb Van Gogh márkajegyévé. Sőt, legutóbb egy japán műgyűjtő 28 millió eurót fizetett egy ilyen napraforgós festményért!

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Forrás: Origo
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.