Soul Kitchen gasztro A séf film ajánló főzős film film Az élet ízei
Sütni-főzni nem mindig öröm, de a legtöbbször azért mégis. Rengeteg jó receptes oldal létezik, még több szakácskönyv, főzős műsorokkal pedig Dunát lehetne rekeszteni. Van azonban egy kategória, amit méltatlanul hanyagolunk, pedig hatalmas potenciál van benne! Ezek a főzős filmek, amelyek között az egyszerű romantikus komédiáktól, a komolyabb életrajzi filmeken át, egészen a szórakoztató krimikig mindenféle alkotást találhatunk.Megnézésüknek alapvetően egyetlen szabálya van: mindenképpen jóllakottan álljunk neki a filmezésnek!

Gondolom ez nem szorul magyarázatra. A filmekben ínycsiklandó, pofátlanul jól festő és minden bizonnyal finom ételek elkészítését és tálalását mutatják be, érdekes fűszerezésekkel és receptekkel megbolondítva. Ezektől még akkor is összefut a nyál a szánkban, ha épp most fejeztünk be egy kiadós étkezést. Éhgyomorra meg komoly kínokat okozhatnak.

De hogy ne csak általánosságokban beszéljek, felsorolom a három kedvenc főzős filmemet.

A séf

(The Chef – 2014)

A séf azon ritka filmek egyike, amelyet bárhányszor újra lehet nézni. Carl Casper (Jon Favreau) főszakács egy megalázó kritika következtében elveszíti mindenét: a munkáját, a jó hírét és a családját. Így hát végső elkeseredésében úgy dönt, hogy megvalósítja egy régi álmát: egy felspécizett büfékocsival nekivágni Amerika országútjainak, és csak főzni és főzni. Teszi ezt a legjobb barátjával, Martinnal és a fiával, Percyvel.

Miamitól indulva Los Angelesig beutazzák az országot, főznek és fényképeznek, főznek és élnek. A fiú felfedezi a főzés örömét, az apa felfedezi a fiát, a legjobb barát pedig felfedezi, mi mindenre jó a kukoricakeményítő.

Mindeközben a film alatt remek zenék szólnak, amelyeket később akár főzésekhez is fel lehet használni! Már ha nem tesszük be magát a filmet háttérzajnak, hasonló okokból...

Soul Kitchen

(Soul Kitchen – 2009)

Mondjon bárki bármit, a németek tudnak jó vígjátékot csinálni! A Soul Kitchenben a német-görög Zinos Kazanzakis (Adam Bousdoukos) egy lepukkant hamburgi raktárépületben vezeti a Soul Kitchen nevű, hasonlóan lepukkant kifőzdéjét.

Bátyját ügyes-bajos dolgai miatt közösségi munkára kötelezi a bíróság. Ám ő azt öccse éttermében tervezi ellébecolni - miközben Zinos körül összeomlani látszik a világ:

A barátnője Sanghajba megy dolgozni; az étterem rosszul megy; az adóhatóság pedig egyre türelmetlenebb. Zinosnak mindeközben pedig egy komolyabb hátsérüléssel is meg kell birkóznia.

Még szerencse, hogy megtalálja Shayn-t (Birol Ünel), a hirtelen haragú szakácsot, aki tanítványául fogadja. A gyógytornász, Anna (Gryllus Dorka) személyében pedig egy másik nő - és egy kis magyar vonatkozás - is belép a történetbe.

Ebben a filmben pont megfelelő mennyiségű dráma, tragédia, komédia, helyzetkomikum, őrület és főzés van.

Na jó, lehet a film elbírt volna még egy kis főzést, de a metamorfózis, ahogy a különféle fast foodot és street foodot jól/rosszul elkészítő Zinosból igazi szakács lesz, az mindenképpen megéri a képernyő előtt töltött másfél órát.

Ezt a filmet több okból is nagyon szeretem. A benne szereplő ételek, a parádés szereposztás és a jól adagolt dráma és komédia külön-külön is elvinnék a filmet a hátukon. De együttesen valami lélekkel rendelkező entitássá álltak össze.

Az élet ízei

(The hundred-foot journey – 2014)

Ez a film egyszerűen szép. Természetesen vannak benne kulturális kérdések, gasztrosznobizmus, az élet nagy kérdései, emberi gyengeségek, önfeláldozás és egy csipetnyi önmagunkon túllépés.

Valamint egy meglehetősen valószínűtlen, de nagyon is hihető gasztro-hidegháború.

A filmben a Kadam család sorsát követhetjük nyomon, akik Mumbaiban voltak vendéglősök, de a csőcselék felgyújtotta az éttermüket. Ezek után a család Európába jön szerencsét próbálni.

Útban az új élet felé, valahol a francia vidék közepén defektet kap a kocsijuk. Ennek köszönhetően pedig rájönnek, hogy a környéken elsőrangú hozzávalókat lehet beszerezni, ráadásul még egy eladó épület is van!

Így hát a Papa (Om Puri) úgy dönt, itt nyitják újra az éttermüket. A gond csak az, hogy az út túlsó oldalán, pontosan száz lépésre található Madame Mallory (Helen Mirren) Michelin-csillagos étterme, a Szomorúfűz.

A Madame pedig a legkevésbé sem örül a furcsa, idegen és hangos szomszédságnak. A Kadam család fejében azonban méltó ellenfélre talál mind makacsságban, mind elszántságban.

És miközben ők hidegháborúba kezdenek, a legidősebb Kadam fiú érdeklődni kezd az európai konyhaművészet és a Szomorúfűz helyettes konyhafőnöke, Marguerite iránt.

Ennek a filmnek a hangulata fogott meg elsősorban. És bár a magyar címben nyoma sincs annak a száz lépésnek, a filmben ez az egyszer hatalmas, máskor hihetetlenül rövid távolság igenis nagy szerepet kap.

Szedlák Levente

Nyitókép: 100footjourneymovie.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.