kiállítás előadóművészet éjszakai élet világháború görl prostitúció
"Huncutságok a pesti éjszakában" Ez az alcíme a "görlök" világát bemutató kiállításnak, amely a két világháború közötti éjszakai élet kiemelkedő helyszíneit és alakjait mutatja be.

Van ebben egy furcsa kettősség: a fékevesztett züllöttség, a mindenre kapható prostitúció romlottsága, és velük szemben a legmagasabb szintű előadóművészet és látványvilág.

Virágzó korszak volt az 1930-as évek, mondhatni Budapest fénykora: fővárosunkat az újságírók Párizzsal, Londonnal és New Yorkkal hasonlították össze. Pezsgett az éjszakai élet, sokan csupán amiatt utaztak Budapestre, hogy megcsodálják a két luxusmulató, a Moulin Rouge és az Arizona hölgyeit. A fekete Vénusz, Josephine Baker is fellépett a Royal Orfeumban, 1928-ban.

A színvonalas revü és varieté műsorokban énekesek, táncosok, illetve színészek szórakoztatták a nagyérdeműt. Többek között Rökk Marika, Kiss Manyi, Latabár Kálmán és Alfonzó is itt alapozták meg későbbi hírnevüket.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Az ismeretlen görl világa

Mikor betoppanunk a félig nyitott ajtón, eldönthetjük, hogy a dancing vagy az öltöző felé vesszük az irányt. A dancing maga a mulató, lépcsős színpaddal, táncparkettel, asztalokkal, diszkrét szeparéval és bárrésszel.

Belelapozhatunk a Vörös Malom árlapjába, tanulhatunk néhány kifejezést a félvilág szlengjéből és kipróbálhatjuk, milyen érzés a mulató sztárjának lenni!

Forrás: Horváth Antónia saját képe

A legizgalmasabb rész mindig a kulisszák mögött van, így a táncos lányok öltözőjébe is beleshetünk. Kötélen száradó fehérneműk, fogason lógó tollboák és sétapálcák várják, hogy tulajdonosuk használatba vegye őket.

A sminkeléshez jól megvilágított tükör mellett példaképek fotói, a pipere asztalon púderes szelencék, parfümös üvegek és kenceficék sorakoznak. Egy ilyen öltözőnek történelme van!

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Na, de kik voltak a görlök?

Az éjszakai mulatók ambíciózus kartáncosnői, akik gátlásaikat levetkőzve igyekeztek ismertségre szert tenni. Egyszerre lépő, egyszerre mosolygó, a sztárt bájos esetlenséggel körülugráló lányok, akik - mivel alacsonyabb társadalmi rétegekből származtak - bármit megtettek előrejutásuk érdekében.

Ebben a korban mindenki színésznő szeretett volna lenni, de sajnos nagy részük a szépségen és a kecses mozgáson kívül nem rendelkezett más képességekkel, így nem jutottak a lokálok és mulatók színpadain túlra. Kellő elszántság függvényében bárkiből lehetett girl - és a követelményeket látva megállapíthatjuk -, hogy ez az elmúlt majdnem 100 évben fikarcnyit sem változott.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Szenzáció a pesti éjszakában

A mulatók az arisztokrácia és a külföldiek kedvenc találkozóhelyei voltak, ahol a jómódú férfiak csinos hölgyek társaságában múlatták az időt. A hazai pénzügyi és politikai elit, valamint a filmcsillagok is imádták ezt a miliőt, köztük - a saját magát szimplán az első magyar playboynak tituláló - ifjabb Bethlen István.

Aranyáron folyt a pezsgő: egy üvegért a bolti ár tízszeresét kérték, ám a legnagyobb fejfájást a sós mandula okozta. A palizab árát a lokáltulajdonosok ugyanis aktuális kedvük és hangulatuk szerint szabták meg.

A színvonalas szórakozásra a vendégek nem sajnálták a pénzt: a walesi herceg egy éjszaka alatt elköltötte a kórusgörlök havi fizetését.

Hatalmas összegű bankók cseréltek gazdát és a tulajdonosok mindent megtettek, hogy elkápráztassák látogatóikat. A Moulin Rouge-zsal szemközti Arizonábanzongorabillentyűként működő lépcsők, liftes páholyok és forgó táncparkett is csalogatta a tehetősebb közönséget. Utóbbi ritkaságnak számított, hiszen akkoriban a Nemzeti Színházban sem volt még forgószínpad!

Budapesten a '30-as években tucatnyi szórakozóhely üzemelt, voltak köztük lokálok, mulatók és revüszínházak is.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Mit hozott a jövő?

A későbbi próbálkozások ellenére, Budapesten a második világháborúval a szórakoztatóipar csillaga végleg leáldozott. Néhány mulatónak csak foszlányokban sikerült megidézni legendás elődei sikerét.

A Moulin Rouge 2015-ben végleg bezárt, jelenleg csak az Orfeum üzemel könnyűzenei koncertekkel és show műsorokkal.

"Az ismeretlen görl" egy sokszínű gyűjtemény, amely egy legendás kornak állít emléket. Betekintést nyerhetünk a pesti éjszaka titkokkal tűzdelt, szivarfüstös világába.

A kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban látható 2017. április 2-ig.

Érdemes megnézni! ;)

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Nyitókép: Horváth Antónia saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.