emlékezés Whitney Houston felejthetetlen dal halála
A 90-es évek egyik legnagyobb sztárja hirtelen és tragikusan hunyt el, óriási űrt hagyva maga után.

Ő volt a világ egyik legsikeresebb női előadója, pályája során többek között 6 Grammy- és 2 Emmy-díjat nyert és körülbelül 200 millió lemezt adott el világszerte. Süllyedhetett a drogok legmélyebb poklába, nekem ő mindig az a gyönyörű nő maradt, aki a Több, mint testőrben az ujja köré csavarta Kevin Costnert!

Forrás: AFPforum/The Picture Desk/n/a/The Kobal Collection

Kamaszkoromban rengetegszer néztük meg a filmet VHS kazettán, és milliószor láttam az I Will Always Love You videoklipjét. A mai napig szeretem hallgatni a dalait, számomra van valami megnyugtató a hangjában.

Zenész családból a világhír felé

Whitney Elizabeth Houston mondhatni beleszületett a zenei világ sűrűjébe: édesanyja, Cissy Houston is Grammy-díjas énekesnő, tiszteletbeli keresztanyja pedig nem más, mint Aretha Franklin volt.

New Jersey-ben eltöltött gyerekkora után 22 évesen már meg is jelent első albuma, aminek nemes egyszerűséggel a Whitney Hosuton címet adta. És ez egyből akkorát robbant, hogy egyenesen a slágerlisták élére repítette a fiatal lányt.

A lemezen levő Saving All My Love For You című száma listavezető lett mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában. 1986-ban pedig meg is kapta élete első Grammy-díját, a legjobb női popzenei előadó kategóriában.

Utána nem sokat teketóriázott, és egy évre ár már jött is a következő nagylemez - és ennek is az igazán eredeti "Whitney" címet adta. Elvégre bevált recepten ne változtasson az ember lánya...

Karrierje csúcsa, a 90-es évek

Whitney folytatta a 80-as években elkezdett szárnyalást. Ezen felbátorodva, gondolta meghódítja a filmvilágot! A Több, mint testőrt hiába húzták le a kritikusok, azóta is kultuszfilmként sírják tele zsepijüket nők milliói az I Will Always Love You hallatán. Mellesleg 3 Grammy-díjat is hazavitt érte.

Magánélete is boldogan alakult, 1992-ben hozzáment Bobbi Brownhoz, akitől egy évvel később megszületett lánya, Bobbi Kristina Brown. Ezután hat évet kellett várnia a rajongóknak a My Love Is Your Love című nagylemezre, ami a változatosság kedvéért, még egy Grammy-t hozott az utánozhatatlan Whintey-nek.

Duettpartnerei között az évek során szerepelt például Stevie Wonder, Enrique Iglesias és George Michael. De a legnagyobb sikert a Mariah Carey-vel való közös dala aratta: az Oscar-díjas Egyiptom hercege című rajzfilm betétdala.

Magánéleti problémák és a felépülés

A 2000-es évek eleje sajnos már nem voltak annyira sikeresek Whitney számára, mint az előző évtizedek. Férje azelőtt sem volt rá jó hatással, az új évezred hajnalán pedig már látványos jelei mutatkoztak a züllésnek.

Pletykák keringtek arról, hogy az énekesnő drogokat használ, és amikor megjelentek a lesifotók a csontsovány Houston-ról, ezek be is igazolódtak. Mindenki aggódott érte.

Szerencsére az énekesnő fel tudott állni a magánéleti problémák után! Elvált férjétől, és újra a zenei pályájára összpontosított. 2009-ben megjelent hetedik, és egyben utolsó stúdióalbuma, az I Look to You, ami újra meghozta a sikert számára.

Már épp mindenki elkezdett reménykedni, hogy Whitney újra sínen van, amikor 2012. február 11-én egy Beverly Hills-i szállodában testőre holtan talált rá a kádban. A kiérkező mentők már nem tudtak segíteni rajta. Halálát vényre felírt gyógyszerek és alkohol kombinációja okozta.

Szerintem teljes szerkesztőségünk nevében mondhatom: Whitney, we will always love you!

Jónás Zsófi

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.