virág jelentés virágnyelv tudnivalók etikett érzések ajándék
Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Elcsépelt frázisként hangozhat, de igazságtartalma akkor is örökké él.
Forrás: iStockphoto/macniak/Kamil Macniak

Most kiderül, mennyire vagytok otthon a virágok terén!

Már a Neander-völgyi ember is virággal búcsúztatta halottait - legalábbis erre a következtetésre juthatunk a sírjaikban talált virágmaradványokból. Arról nem szól a fáma, hogy ezek krizantémok voltak-e, vagy sem, az azonban biztos, hogy amíg nálunk, magyaroknál, ez a virág a részvét szimbóluma, addig Kínában az ősz jelképe, Németországban pedig a mély tisztelet jele.

Művirág vs. élő virág

Mivel a természetesség híve vagyok, ezért annak ellenére, hogy ma már élethű, gusztusos művirágokkal van tele a piac, én mégis őskövületnek számítok ezen a téren. Így azt mondom, hogy velem is úgy tegyenek majd egyszer, ahogy a Neander-völgyiek, azaz élő virágot hozzanak a síromra.

Párosan vagy páratlanul szép az élet?

Az már sokatokban bizonyára rögzült, hogy csokor esetében páratlan számú virágot illik ajándékozni, ugyanis a közhit szerint így szebben lehet azokat elrendezni a vázában.

Ugyanakkor hozzáértők szerint a páros számú virágok is szépen mutatnak, így ma már nem szólhatnak meg akkor sem, ha ilyen csokrot adsz át az ünnep alkalmából.

Forrás: iStockphoto/niolox

10 szál felett pedig egyáltalán nem kötelező a páratlan szám! Ráadásul vegyes csokroknál a számlálás helyett sokkal fontosabb lehet a virágok fajtája, formája és az elrendezésük.

Miért érdemes fejjel lefelé tartani kezünkben a virágot?

Bizonyára te is így szállítod, és azt gondolnád, azért, mert így kevésbé teszed ki esetleges sérüléseknek. Ebben nem tévedsz nagyot, de a fő oka az ilyesfajta szállításnak az, hogy a szárban levő víz így a virágokat táplálja.

Gondolkodj praktikusan!

  • Nem érdemes gyorsan elnyíló vagy kinyíló virágot tetetni az általunk összeállított csokorba, és nem árt összehangolni a virágok méretét sem.
  • Kórházba ne vigyél erősen bódító illatú virágot!

Mikor ajándékozz cserepes virágot?

A vágott virágcsokrot ünnepélyesebb alkalmakkor virágkosárral is felválthatod. Cserepes virágot azonban inkább csak családon belül, baráti körben szokás ajándékozni, illetve akkor, ha jól ismered a megajándékozandó személyt, és tudod, hogy szenvedélye a cserepes virágok nevelése, gyűjtése.

Forrás: iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Azzal azonban nem árt tisztában lenni: a cserepes virág tárgyi ajándék, azaz nem a virág szerepét tölti be!

Vetkőztesd le, mielőtt átadod!

Na de bizonyára szívesen átadnád már azt a fránya virágot, hogy még épségben eljuthasson a címzetthez. Bármennyire is igyekszel azonban "megszabadulni" tőlük, a selyempapírtól és a celofántól szabadítsd meg őket, mielőtt átadod azokat! A szár köré hajtogatott, díszítő céllal kreált krepp vagy más díszpapír maradjon csak.

Küldd el előre a virágod!

Protokollkönyvek szerint célszerű előre elküldeni csokrodat, hogy így mentesítsd a háziasszonyt az egyszerre érkező vendégek rohamától. Így foglalkozhat a virágokon kívül a vendégekkel is, és nem az lesz a legnagyobb gondja, hogy vázákat keresgéljen, azokat megtöltse vízzel, és minden virágot elhelyezzen.

Bevallom azonban őszintén, még én sem küldtem így virágot soha, és nem is kaptam. Bár futárszolgálat hozott már nekem csokrot, de nem házi ünnepségek kapcsán. :) De jelentkezzen, aki betartotta már ezt az íratlan illemszabályt!

Azt mindenki tudja, hogy milyen érzésekkel viseltetnek iránta, ha egy szál vörös rózsát kap, de mit jelent az, ha másfajta virággal ajándékozzák meg? Elvileg semmit. :) Hiszen bár régebben komoly jelentéstartalommal bírtak a virágok, ma már szinte senki nem tulajdonít ezeknek jelentőséget.

Mondd el te is érzéseidet virágnyelven! Íme, néhány tudnivaló!

A törökök már a XVII. században olyan speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel elmondhatták érzéseiket, vágyaikat, és akár a kémek is alkalmazhatták titkos üzenetek továbbítására. De vigyázz: még különböző népeknél sem biztos, hogy ugyanazt jelentik a virágok! Ráadásul a gyűjtemények tartalma sem fedi sok esetben egymást. Ezért ha virágnyelven szeretnél üzenni, nem árt, ha ugyanazt a kiadványt forgatjátok előtte azzal a személlyel, akinek küldöd az ajándékot. Még a piros rózsában sem lehetsz biztos, hiszen az átadás módjától is függ annak üzenettartalma.

Egy francia etikettkönyv szerint:

  • margaréta: Agyő!

Bár nem hinném, hogy mai világunkban margarétával búcsúznának tőlünk minket elhagyni szándékozó barátaink. :) Jobb esetben közlik sms-ben, vagy hagyják, hogy rájöjjünk magunktól arra, hogy ha nem jelentkeznek, többé már sosem látjuk őket.

Forrás: iStockphoto/STUDIO GRAND OUEST

Egyébként a margaréta sok más egyéb jelentése mellett, a hazai néphitben játékos "szeret - nem szeret"-ként sorsjelkép is. Bár bizonyára ti is mindig úgy tépkedtétek a szirmokat, hogy mindenképpen a "szeret" jöjjön ki végeredményül. ;)

  • százszorszép: Kedves vagy!
  • sarkantyúka: Állhatatlan és frivol vagy!
  • nárcisz: Csak önmagadat szereted!
  • fehér rózsa: Szépséged tiszta!
  • vörös rózsa: Szerelmes vagyok!
  • tulipán: Szerelmem őszinte!

Talán a legismertebb jelentéstartalma a piros rózsának van, amelyet szinte mindenki a szerelem és a házastársi kapcsolat jelképének tekint. Éppen ezért hivatalos rendezvények alkalmával ilyet nem illik küldeni! A németek hasonló jelentéssel ruházták fel a piros szegfűt is.

Forrás: iStockphoto/GeorgeRudy

De mi a helyzet akkor, ha a csokor tartalmaz piros virágot? Ilyenkor törekedni kell arra, hogy a virágkölteménynek legalább a másik fele mindenképpen más színű legyen!

Az ibolya is hasonlóan közismert jelentéstartalmáról, hiszen ki ne hallotta volna még a "szerény, mint az ibolya" mondást? A lányok már a középkorban is éltek a lehetőséggel, hogy megmutassák, milyenek is ők valójában, és hajukba tűzve a kis virágot üzenték országnak, világnak, hogy ők legalább annyira szerények, mint a kis virág.

Akkor tudj meg többet a virágnyelvről, és "lapozgasd" az 1818-ban megszületett első virágnyelvszótárt! A "Le Langage des Fleurs" ugyanis több mint 800 virág és növény jelentését magyarázza.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.