film személyiség tökéletes alakítás Scarlett O'Hara Vivien Leigh színész szerep
Vivien Leigh úgy keltette életre Scarlett O'Harát, ahogy senki más nem lett volna rá képes. Engem legalábbis teljesen lebilincselt az a dac és ellentmondást nem tűrő akarat, ami Scarlettben és Vivienben is megvolt.

Ezt hívják úgy: tökéletes alakítás egy tökéletes filmben. Soha nem felejtem el azt a híres zöld függönyruhát vagy azt a szúrós nézést, ahogy csak és kizárólag Vivien tudott nézni, ha ellenkeztek vele.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel

Talán azért is sikerült ilyen élethűre az alakítás, mert Vivien Leigh volt a valódi Scarlett O'Hara. Mindkét nő élete nagyon viharos és ellentmondásokkal teli volt, mind szakmai, mind magánéleti téren. Lehet, hogy ezért is tudott ennyire azonosulni a színésznő a karakterrel.

Több, mint egy csini pofi

Vivien már fiatalon eldöntötte: színésznő lesz. Ebbe senki nem szólhatott bele, és semmilyen ellenérvet nem fogadott el. Korának egyik legszebb színésznőjeként tartották számon, ami nagyon zavarta őt: inkább tehetségével, mintsem külsejével szeretett volna kitűnni a sorból. Ahogy Scarlett is több volt egy üresfejű déli szépségnél.

Makacs és kitartó

Végül a mindent elsöprő sikert az Elfújta a szél hozta meg Vivien számára. De nem ám véletlenül kapta meg álmai felkérését: Leigh kategorikusan közölte, hogy kell neki ez a szerep. (Valahonnan ismerős ez az elszántság...) David O. Selznick nagyon sokáig kereste a megfelelő embert a szerepre, amíg végre egymásra találtak Viviennel.

Forrás: Collection Christophel/ MGM

A forgatás embert próbáló volt, hiszen a film rekord hosszúságú, ráadásul távol kellett lennie férjétől is, Laurence Olivier-től. De megérte a sok fáradozás, a színésznő Oscar-díjas alakítást nyújtott.

Se veled, se nélküled

Annak ellenére, hogy nagyon szerették egymást, házassága Olivier-vel nagyon viharos és hullámzó volt - csak úgy, mint Scarlett és Rhett kapcsolata. Kölcsönösen megcsalták egymást, a házasságuk pedig lassan, de biztosan tönkrement.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel

Instabil idegek

A két erős egyéniség dolgát nem könnyítette meg Vivien mániás depressziója sem, ami nagyban befolyásolta kapcsolatukat.

Blanche és Vivien
Depressziója miatt az idegileg nem éppen stabil Leigh-nek nem volt túl jó választás Blanche DuBois szerepe A vágy villamosában. Saját bevallása szerint is sokat rontott az állapotán. A darabot először színházban játszotta, majd rögtön következett a nagy sikerű filmváltozat, amely híressé tette Marlon Brandót is. Szakmailag viszont teli találatnak bizonyult: megkapta érte a következő Oscar-díjat. 20 év után azonban elváltak Olivier-vel, de Vivien haláláig szerette, mindazok ellenére, ami köztük történt.

Soha el nem múló...

1967-ben tuberkulózis végzett a színésznővel, hálószobája padlóján talált rá akkori élettársa, John Merivale. Azonnal szólt Olivier-nek, aki annak ellenére, hogy éppen rákkal kezelték, rohant volt feleségéhez. A temetést is együtt szervezték meg.

Habár a könyv végén Rhett elhagyja Scarlettet - ahogy Laurence is elhagyta Vivient -, mindig is úgy gondoltam: ők ketten örökké szerették egymást. Pont ugyanúgy, ahogy Olivier és Leigh.

Jackie Kennedy - aki nem ismerte azt a szót, hogy “lehetetlen”http://www.she.hu/kultur-mi/20170407-jackie-kennedy-first-lady-szimbolum-kultura-mutargyak-feher-haz.htmlA nő, aki után pusztultak a művészek - szó szerinthttp://www.she.hu/kultur-mi/20170331-alma-mahler-werfel-eletut-muveszettortenet-szerelem-kapcsolat-hazassag-feleseg.html

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.