virág érdekesség tudnivaló levendula
Azt gondolod, a levendula csak egy növény, kis cuki, lila virágokkal? Pedig a múltban sokszor hittek misztikus tulajdonságaiban, amik miatt kiemelkedett az átlagos virágok közül.

Úgy tartják, a levendula a Földközi-tenger vidékéről, Indiából és a Közel-Keletről származik. Története 2000-2500 évvel ezelőtt kezdődött, és népszerűségét finom, édes illatú virágának, valamint sokrétű felhasználásának köszönheti. Latin neve, a "lavandarius" a lavare igéből származik, mely azt jelenti "megmosni", utalva a növényből készült főzetek felhasználására. Mások úgy tartják, a levendula neve a latin livere szóból származik, mely "kékes színűt" jelent.

A történelem során sok érdekes igaz történet és különleges legenda keletkezett a lila virágú növénnyel kapcsolatban.

Forrás: Getty Images/Michal Krakowiak
  1. Egy keresztény legenda szerint a levendulának nem is volt semmiféle jellegzetes illata, mindaddig, amíg Mária, Jézus anyja egyszer rá nem terítette ruháját száradni egy levendulabokorra.
  2. Egy római babona szerint az áspiskígyó (egy veszélyes viperafaj) a levendulabokrok közé helyezi fészkét. Emiatt a növény megközelítését veszélyesnek tartották, az ára pedig borsosabbá vált.
    Forrás: Getty Images/aloha_17/Andreas Und Karen Kaspar
  3. A középkorban a szerelem gyógynövényeként ismerték. Úgy tartották, a szeretett személy hajára permetezett levendulavíz megőrzi viselője romlatlanságát.
  4. A 17. századi londoni pestisjárvány alatt az emberek mindkét csuklójukra levendulacsokrot kötöttek, hogy védekezzenek a halálos kór ellen.
    Forrás: iStockphoto/grafvision

    Azok, akik abból éltek, hogy éjjelenként kirabolták a pestis áldozatainak lakását vagy sírját, egy úgynevezett "Négy Tolvaj Ecete" főzetben fürödtek meg egy-egy éjszakai "munka" után - ez a fertőtlenítő kotyvalék levendulát is tartalmazott.

  5. A gyarmatosítók által került Észak-Amerikába, ahol úgy vált különösen ismertté, hogy a teához keverték, amikor az ázsiai tea ára túl magas volt.

Kalla Tímea

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.