szent élete Kalla Timi Teréz anya
Teréz anyáról talán leginkább a szép idézetek, a szeretet, az alázat és a kalkuttai megvetettek felé mutatott könyörület jut eszünkbe. Talán még azt is tudjuk róla, hogy egy albán apáca volt. Esetleg, hogy Nobel-békedíjat kapott, és hogy Diana hercegnő temetése előtt egy nappal hunyt el.

Összegyűjtöttem hát még néhány érdekességet, amit jó tudni erről a nagyszívű, kicsi asszonyról, aki a Földön töltött 87 éve alatt megharcolta a szeretet forradalmát, és igazán példamutató életet élt. Sokan nem is tudják, hogy a sok magasztalás mellett mennyi kritikát is kapott. Mert kemény helyzetekben kemény döntéseket kell hozni - és ő nem futamodott meg.

Forrás: AFP/Roslan Rahman
  • Családjával egy muszlim többségű városban, Szkopjéban élt, katolikusként. Jól menő építési vállalkozó édesapja Agnes (Teréz anya eredeti neve) kilenc éves korában hunyt el. Ezt követően az anyja tartotta el a három gyermeket.
  • Tizennyolc éves korában döntötte el, hogy apáca lesz, és Indiában szolgál. Néhány hónapos felkészítést követően ott kezdett el tanítani: földrajzot és hittant oktatott egy szerzetesi iskolában. Utazásai során megdöbbentette a nyomor - ezért a kolostor békéjét elhagyva a szegénynegyedekben kezdett dolgozni: az árvák és leprások segítőjeként hamar támogatói és követői is akadtak.
    Forrás: AFP/Munir Uz Zaman
  • Semmiféle esetben - nemi erőszak esetén sem - támogatta a terhességmegszakítást.
  • A keresztséget egy nagyon fontos dolognak tartotta, így arra kérte rendtársait, hogy minden haldoklót kereszteljenek meg. A legtöbb esetben a betegeknek nem volt lehetőségük arra, hogy megértsék a keresztelő lényegét és jelentőségét, és szabadon dönthessenek róla.
  • A rend, melyet alapított, elhunytakor 123 országban 610 missziót működtetett.
    Forrás: AFP/Henny Ray Abrams
  • Számos kritika érte az apácát, a többi között a brit Channel 4 készített munkájáról dokumentumfilmet, "Hell's Angel" (Pokol angyala) címmel. Támadói szerint pénzügyi megfontolásból szélsőjobboldali személyekkel tartott kapcsolatot, gondatlan vagy akár kártékony egészségügyi ellátást nyújtott rendtársaival, és nagy összegeket fordított térítésre, noha azt gyógyításra kapta.
    Forrás: NurPhoto/Debajyoti Chakraborty
  • Halála után II. János Pál pápa avatta boldoggá. A szentté avatási eljárás során egy orvosilag megmagyarázhatatlan csodát kellett bemutatni, mely Teréz anya esetében csak másodszori próbálkozásra sikerült (az első esetben sem az orvosok, sem a családtagok nem tekintették csodának a beteg gyógyulását). Így 2016-ban Ferenc pápa szentté avatta Teréz anyát, akit így Kalkuttai Szent Terézként nevez a világ.
Böjte Csaba: A pap, aki 6000 gyermek apjahttp://www.she.hu/nofilter/20170725-bojte-csaba-devai-szent-ferenc-alapitvany-interju-arvak-szeretet.html

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.