festészet Piombo Wéber Krisztina művészet Michelangelo Buonarroti Raffaello ellenség barátság
Az sosem jó, ha két dudás van egy csárdában. De ha hárman vannak, akkor már más a helyzet. Hiszen az ellenségem ellensége a barátom elve szerint csodálatos barátság fonódhat kettejük közt - a harmadik ellen...

Valahogy így született például a Michelangelo Buonarroti és Sebastiano del Piombo közötti mély férfibarátság. Ennek a barátságnak semmi köze nem volt Michelangelo homoszexuális vonzódásához. Az egymással teljesen ellentétes karakterű művészek igazi szövetségesek lettek: egy közös ellenfél kovácsolta őket össze, az urbinói Raffaello Santi.

Raffaello Santi Forrás: Wikipedia

Mindkét férfinek minden oka megvolt rá, hogy tehetséges urbinói kollégájukkal szemben fenntartásaik legyenek. Amikor Michelangelo a Sixtus-kápolna mennyezeti freskóját festette, Raffaello épp a pápai lakosztály freskóin dolgozott.

Ám kiderült, hogy a fiatal festő fogta magát, és lepaktált Michelangelo ádáz ellenfelével, a pápai főépítésszel. Titkon megleste a nagy mester technikáját és vázlatait, azért, hogy azokat szégyen szemre felhasználja a saját kompozícióiban. Michelangelo ettől - jogosan - kirabolva érezte magát.

De Sebastiano del Piombo sem lelkesedett Raffaellóért, ő egy jelentős munkát vesztett el miatta. És hát tény és való, hogy az urbinói mester sokszor meglehetősen simulékony, alázatos modorával szerezte meg Róma legbefolyásosabb mecénásainak és megbízóinak kegyeit. Bizony, bizony: a megélhetésért, a megbízásokért és az elismerésért folytatott harcot egyetlen művész sem úszhatta meg. De ki-ki vérmérséklete szerint válogatta meg a módszereit.

Sebastiano del Piombo önarckép Forrás: Wikipedia

Michelangelo és Piombo egyesítették erejüket és tehetségüket, hogy együtt hatásosabban tudjanak fellépni. Az intenzív együttműködés hosszú távú barátsággá alakult - sőt, a munkában és a politikában is elválaszthatatlanul összekötötte őket.

Barátságuk több, mint 25 évig tartott, még az után is, hogy Michelangelo nem sokkal Giovanni Medici pápai trónra kerülése után elhagyta Rómát, és visszatért Firenzébe. Ennek hátterében az állt, hogy a művészetrajongó pápa annak ellenére, hogy Michelangelót gyerekkora óta ismerte, Raffaellót preferálta. Michelangelo művészetét nagyra értékelte ugyan, de nehéz embernek tartotta: ezért eltávolítva a környezetéből Firenzében bízta meg munkával.

Michelangelo Buonarroti Forrás: Wikipedia

Piombo és Michelangelo barátsága a távolság ellenére is szoros és ösztönző maradt. Folyamatos levelezésben álltak, megosztották egymással tapasztalataikat, akár támogatókról, akár konkurensekről vagy művészeti koncepcióról volt szó. De emellett félelmeiket, frusztrációikat és a siker pillanatait is tudatták egymással.

Raffaello nagyon fiatalon, 37 évesen egy nemi betegség következményében meghalt. A rivális korai halála után Piombo Róma legfontosabb festőjévé avanzsált. Aki határtalanul tisztelte Michelangelót. (Még a fia keresztapjának is felkérte, és ettől kezdve szeretetteljesen csak keresztapának szólította leveleiben.) Ezért befolyásával mindent megtett, hogy elsimítsa Rómában a Michelangelo zord természete miatti konfliktusokat. Még magával a pápával is vitába keveredett, miután az egyházfő Michelangelót rettenetes embernek titulálta. És ekkor Sebastiano nem átallta megvédeni barátját.

VII. Kelemen pápa, Sebastiano del Piombo portréja 1531-ből Forrás: Origo

Ám nemsokára különös fordulatot vett a kapcsolatuk. Amikor az új pápa megbízta Michelangelót, hogy a Sixtus-kápolna falait is fesse be, a főfalra az "Utolsó Ítéletet" rendelte. A mester megállapodott barátjával, Piombóval, hogy olajfestésre alapozza fel a falat, nyilván ezzel a technikával akarta megfesteni a képet. Menet közben azonban kétségei támadhattak, és azzal a felkiáltással, hogy "az olajfestészet csak nőknek és olyan naplopóknak való, mint Sebastiano", leverette az alapozást. Így végződött a két reneszánsz nagyság 25 évig tartó dac- és védszövetsége.

Nagy művészek - kis testi fogyatékkalhttp://www.she.hu/kultur-mi/20170921-muveszek-muveszettortenet-fogyatekossag-hatrany-ero-weber-krisztina.htmlEgy elpusztíthatatlan asszony: Artemisia Gentileschihttp://www.she.hu/kultur-mi/20170914-artemisia-gentileschi-festono-muveszettortenet-weber-krisztina.html

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.