nagyvilág Lovay Fruzsi étkezési szokások
Nekünk természetes, ha valaki nem hajlandó sörrel koccintani. És azt is tudjuk, hogy a házi pálinka visszautasítása halálos bűn. De nem csak mi, magyarok, társítunk különös hagyományokat az étkezéshez.

A lengyel koccintásreform

Lengyelországban húsvétkor ugyanúgy tojást főznek, mint mi, viszont a piros tojást ők nem a locsoló fiúknak adják, hanem koccintanak vele. A népi hiedelem szerint a tojás "kövérebbik vége" a popsi, a "hegyesebbik vége" pedig az orr. Popsit a popsival, orrot pedig az orral kell összekoccintani, és akinek ép marad a tojása, az elméletileg szerencsés lesz.

Forrás: Shutterstock

Sőt, karácsonykor sem (csak) koccintással köszöntik egymást a rokonok, hanem egy meg nem szentelt ostyát annyi darabra törnek, ahány tagja van a családnak. Majd körbejárnak, és megkínálják egymást a saját ostyadarabkájukból - egészen addig, amíg már csak egy morzsányi marad a kezükben.

Ne vagdosd a tésztát, ne forgasd a halat!

Kínában a hosszú szálú tészták a hosszú életet szimbolizálják. Éppen ezért gyakran kerülnek fel esküvői menüsorokra is, ezzel jelképezve a friss házasok hosszú és boldog jövőjét. Pontosan emiatt, még evés közben sem darabolják fel, hiszen az megfelezheti az illető élethosszát is.

Forrás:Shutterstock

Szintén érdekesség, hogy a kínaiak nem forgatják meg a halat, miután az tálalásra került. A halászok régen úgy tartották, hogy aki a halat a másik oldalára fekteti, annak a hajója is a rossz oldalra billenhet, vagyis felborulhat.

Kupi az elhunytakért

Olaszországban nem rámolják le azonnal a maradékokat az ebédlőasztalról. Ennek okát nem a háziasszony lustaságában kell keresni. Ők ugyanis úgy tartják, hogy az elhunytak lelkét is etetni kell, akik a megmaradt ételekből lakmároznak.

Forrás: Shutterstock

Egy kis ánizst a végére?

Az indiaiak szerint, ha puszta kézzel eszünk, az nagyobb élvezetet nyújt. Az étkezéseket pedig ánizsmag rágcsálással zárják. Ennek az az oka, hogy az ánizs olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek többek között az emésztésnek is jót tesznek.

Forrás: Shutterstock

Ezt egyébként már az ókori görögök és a rómaiak is tudták: utóbbiak például egy mustacae nevű ánizsos süteménnyel fejezték be az étkezéseiket.

Tányérok közt nincs átjárás!

Japánban az evőpálcikának kardinális jelentősége van. Elég rossz néven veszik, ha nyugati evőeszközt kérsz az asztalnál. Azt sem szeretik, ha mutogatsz a pálcikával, de a legnagyobb bűn mégis az, ha valakinek ételt adsz át vele.

Forrás: Shutterstock

A japán temetési szokás szerint ugyanis hamvasztás után a gyászolók összegyűlnek, és ugyanilyen pálcákkal adogatják körbe az elhunyt személy csontmaradványait. A rituálé során egyesével az urnába helyezik a csontokat, és ha te ugyanezt teszed az étkezőasztalnál, azzal megsérted a temetkezési tradíciójukat.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.