II. Erzsébet brit királynő kibeszélő úrinő vagány Kékesi Laura
II. Erzsébet egy rendkívül ikonikus személy, hiszen már 65 éve Nagy-Britannia, Észak-Írország, illetve a nemzetközösségi királyságok uralkodója.

Ennek fényében, az ő személyében mindenki a talpig úrinőt, a kifogástalan asszonyt ismerhette meg, akinek minden alkalmi dresszéhez van egy színben pontosan passzoló kalapja. Pedig a 91 éves Erzsébetnek ennél jóval több van a tarsolyában.

Van humora

Erzsébet vicces, pedig ezt nehéz róla elképzelni. Hiszen nem túl gyakran látjuk térdcsapkodva nevetni a nyilvánosság előtt, viszont magánemberként bizony tud ütőseket mondani. Vilmos herceg születésekor például ő volt az első, aki a kórházba sietett, hogy megpillanthassa a frissen született királyi csemetét. És nem bírta szó nélkül hagyni az örömét, hogy a herceg nem Károly hatalmas füleit örökölte. Ugyanis Erzsébet szerint Károly hátulról pont úgy fest, mint egy nyitott ajtajú Rolls Royce.

Illetve az a hír is terjeng a királynővel kapcsolatban, hogy soha életében nem nyalt még meg egyetlen bélyeget sem. Ezt pedig azzal indokolja, hogy minden bélyegen az ő arcképe szerepel, és semmiképp sem szeretné önmaga tarkóját nyaldosni.

Forrás: AFPforum/Shaun Curry

Tökösebb, mint gondolnád

1945-ben, amikor bevonult a brit hadseregbe, megtanították vezetni, de azóta sem szerezte meg a jogosítványt. Ez mégsem jelent neki gondot, ha olykor furikázni támad kedve, és valahogy még egyik rendőr sem osztott ki neki ezért bírságot... Az sem semmi, hogy a háborúban szerelőként is dolgozott, ezért ha véletlenül lerobbanna az őt fuvarozó limuzin, simán kereket vagy gyújtógyertyát tudna cserélni benne.

Halad a modern technikával

1976-ban Erzsébet már e-mailezett, ráadásul az első elektronikus levelét egy katonai bázisról küldte, HME2 névvel (Her Majesty Elizabeth 2). Az üzenetben pedig az ARPANET felhasználóit tájékoztatta arról, hogy a CORALL 66 nevű programozási nyelv már elérhető. Ez azért elég menő szerintem. Ráadásul van saját YouTube csatornája, Facebook és Twitter oldala is. Sőt, az unokáival SMS-ben tartja a kapcsolatot.

Nem ijed meg a saját árnyékától

1982-ben történt, hogy egy Michael Fagan nevű férfi valahogy bejutott a Buckhingam palotába, és még a királynő szobájába is bemerészkedett. Erzsébet pedig arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágya szélén. A királynő azonban megőrizte a hidegvérét, és "jó hangulatban" beszélgetett 10 percet a támadóval, mielőtt az őrök elfogták. Állítólag ez már nem az első eset volt, hogy a pszichésen beteg férfi betört a királyi palotába. Korábban valaki Károly herceg egyik fehérborát lopta el.

Forrás: AFPforum/Ben Stansall

Sajátos jelbeszéddel kommunikál

Bizonyára te is voltál már olyan helyzetben, hogy legszívesebben eggyé váltál volna a földdel, csak ne kelljen egy adott beszélgetésben részt venned. Csak a te kívánságaidat általában nem figyeli egy komplett személyzet, míg az uralkodóét igen. Jelentősége van, hogy a táskáját a jobb vagy a bal kezében fogja, ahogy annak is, hogy a fülénél fogva tartja-e vagy sem. Így jelez az alkalmazottjainak, ha valami gondja van, vagy ha távozni szeretne.

Magyar művész örökítette meg először festővásznon

Erzsébetről több, mint 100 festmény készült, ám az első portréja egy magyar művészhez köthető. László Fülöp Elek 1933-ban örökítette meg az akkor 7 éves Erzsébetet. És ha minden igaz, ez a magyar művész volt az utolsó udvari festő.

Diana, a naiv kislány, aki azt hitte, boldog lehethttp://www.she.hu/kultur-mi/20170828-diana-hercegno-elete-halala-emlekezes-jonas-zsofi.htmlVagány királynőkhttp://www.she.hu/kultur-mi/20171002-vagany-kiralynok-tortenelem-tettek-radakovics-viki.html

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.