Marie Antoinette védelem Sáray Dorottya becsület
Kétségtelen, hogy Marie Antoinette a francia történelem leggyűlöltebb királynéja. Utálatos, kényes, költekező, perverz, önző, hiú és buta. Ezek a jelzők forrtak össze nevével.

Pedig valójában nem is volt annyira megátalkodott és dekadens, ahogy a rossz nyelvek beszélték. Igazából szerencsétlen asszony (de inkább kislány) rosszkor volt rossz helyen.

Íme, néhány kevésbé ismert érdekesség és gyakori tévhit cáfolata, mely talán más megvilágításba helyezi a csúfos véget ért királynő renoméját:

- Ott sem volt a saját esküvőjén.

Marie Antoinette és a későbbi XVI. Lajos valójában nem a Versailles-i Kastélyban tartott látványos esküvői ceremónián kötötte össze életét. A pompás szertartás csupán színjáték volt, hiszen a "boldog pár" Bécsben házasodott össze képviselők útján - úgy, hogy egyikük sem volt jelen.

Amúgy a frigy ötlete az anyja, Mária Terézia fejéből pattant ki - és azzal a szándékkal ígérte oda 11 éves lányát, hogy így egyszer és mindenkorra lezárják a Habsburg- és Bourbon-házak közötti viszálykodást. Marie Antoinette mindössze 14 éves volt, mikor a nász megköttetett.

Mária Antónia tizenhárom éves korában Forrás: Wikipedia

- Eleinte népszerű volt.

Amikor a gyönyörű kislány megérkezett Franciaországba, hatalmas rajongás vette körül. Egy "alig" 50.000 fős tömeg - ami azért verődött össze, hogy megcsodálják a jövendőbeli királynét - egymást lökdösve igyekezett minél közelebbről megpillantani őt. Végül 30 embert halálra is tapostak a megvadult párizsi polgárok. Ám Marie Antoinette megítélése Lajos trónra lépése után 180 fokos fordulatot vett...

- Ártatlanul meghurcolva?

Pedig elsősorban nem a fiatal királyi pár tehetett a francia népet sújtó pénzügyi válságról. A (minden értelemben) szerencsétlen XVI. Lajos trónra lépésekor üres kincstárat, súlyos államadósságot és éhező népet vett át. És ő amúgy igazán próbálkozott is a köznép helyzetén javítani és a polgárság terheit csökkenteni - méghozzá a nemesek és a papság megadóztatásával. Ám a nemesség erős ellenállása mindhárom esetben meghiúsította a reformok bevezetését.

Forrás: Wikipedia

- Ami pedig tetézte a bajt...

Ezek után nem bizonyult épp a legjobb ötletnek az amerikai függetlenségi háború támogatása. Igazából Lajos csak oda szeretett volna vágni a nagy ellenfélnek: Nagy-Britanniának. De két dologgal nem számolt: ez gyakorlatilag egy demokrata felkelés volt, ami azok az elvek ellen is irányult, amik őt trónon tartották. Plusz a kölcsönt az amerikaiak soha nem fizették vissza. Így az államadósság még tovább nőtt.

Pedig szegény Marie Antoinette annyira örült a győzelem hírének, hogy még az egyik csatahajó komplett mását is a frizurájába komponáltatta...

- "Spórolós" volt - a korabeli viszonyokhoz képest...

A közhiedelemmel ellentétben a Madame Deficitnek csúfolt Marie Antoinette nem maga találta fel a versailles-i fényűzést, pusztán könnyen megszokta a luxust. Tény, hogy megdöbbentően sokat költekezett, de a kanyarban sem volt a királyi család más tagjaihoz viszonyítva - akiket feleannyira sem utáltak és tartottak tékozlónak, mint őt.

Csak, hogy lehessen mihez viszonyítani: a király fivérei például évi 365 pár lábbelit - igen, minden napra egyet! - és gyémántokkal kivert öltönyt készíttettek maguknak, és szórakozásra is sokkal több pénzt szórtak el. De egy külföldi királyné jobb bűnbakként szolgált.

- Népszerű pornósztár volt...

De nem ám önszántából! Tudniillik, a sajtó már-már hagyományszerűen rendszeresen disznó tartalmakkal ekézte az aktuális király szeretőit. De mivel XVI. Lajos még a házastársi kötelezettségeket is tehernek érezte, nem igazán volt motivált abban, hogy még szeretőt is tartson. Így királyi ágyas híján a korabeli "bulvár" célkeresztje a királynéra irányult.

Rendszeresen jelentek meg vele kapcsolatban maszturbálásról, orgiákról, leszbikus hajlamokról és pedofíliáról szóló pornográf röpiratok. A leghíresebbek: "A királyi dildó", "A királyi orgia" és "Az összes ember listája, akikkel a királynénak züllött viszonya volt".

- Szerény ruhatár...

Bármennyire is szerette a pompát, Marie Antoinette gyakran alulöltözöttségével keltett feltűnést. Az első ünnepelt francia divattervezővel - akit a divatminiszteri rangra emelt -, Rose Bertinnel együtt tervezték a népszerű "kis fehér" ruhát. Ezt viselte, amikor idejét a külön a számára épült "fantázia faluban" töltötte. Ironikus, hogy - pont az egyszerűsége és olcsósága miatt - ez a ruha lett a fejét követelő forradalmár nők egyenruhája is.

Forrás: Wikipedia

- A kalács incidens meg sem történt!

Ahogy az sem igaz, hogy valaha elhagyták volna a száját az alábbi szavak: "Ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!" Már csak azért sem mondhatta ezt, mert még trónra sem lépett, amikor elkezdték róla terjeszteni. Valószínűleg azért adták a szájába eme mondatot, hogy illusztrálják, mennyire nem törődik a francia néppel.

Ez egyébként a külföldi királynék lejáratásának bevett gyakorlata volt. Például Rousseau egyik írásában is megjelent a "kalács incidens" egy Spanyolországból érkezett királynéval kapcsolatban, aki bő egy évszázaddal Marie Antoinette előtt született...

Fejét venni sem volt egyszerű...
Bármekkora gyűlölet övezte, a forradalmároknak kis híján beletört a bicskája, hogy bármilyen törvényes indokot találjanak a királyné kivégeztetésére. Ezért is az ELTE jogi karán működő Perjátszó Kör színpadra állította "Marie Antoinette élete és pere" című darabot, amelyben nagyon más színben tüntetik fel az eseményeket, mint a hollywoodi filmadaptációban...
A művészvilág nagyasszonyai: Krisztina királynőhttp://www.she.hu/kultur-mi/20161020-krisztina-kiralyno-sved-kultura-muveszet-mecenas-mugyujto-fosztogat.html

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.