Beate Uhse cégbirodalom szexshop Sáray Dorottya pilótanő
Beate Uhse csupa olyan dolgot tett életében, ami még egy férfitől is elég meredek lenne. Hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy miután felhagytak a műrepüléssel, hatalmas cégbirodalmat építettek a szexiparra.

Már édesanyja is úttörőnek számított, ugyanis Németország első öt orvosnőjének egyike volt. Így hát nem meglepő, hogy a szülők szabad szellemben nevelték gyermekeiket - a szexualitás sem számított tabu témának. Sőt, Beate későbbi cégének egyik alapkövévé vált az a tudás, amit gyerekkorában az édesanyjától elsajátított.

A repülés szerelmese

Beate 8 évesen hallotta először Ikarosz legendáját, és kezdett el rajongani a repülésért. Egyszer még szárnyat is készített magának - összeragasztott csirketollakból -, amivel leugrott szülei verandájáról. Álma, hogy pilóta lehessen, elérhetetlennek tűnt, hiszen a 30-as évek Németországában nem képeztek nőket erre a pályára.

Ám édesapja egy berlini út során összefutott a német Aero-Club oktatójával, akinek elpanaszolta, hogy a lánya őrült álmokat kerget, és pilótanő akar lenni. Meglepetésére, beszélgetőpartnere a legkevésbé sem értett egyet vele. Sőt, fellelkesedett az ötlettől, és küldött is egy beiratkozási lapot Beaténak.

A fiatal lány először tesztpilótaként, majd szállítóvállalatoknál dolgozott, és több műrepülő versenyt is megnyert. Kaszkadőrpilótaként pedig gyakran szerepelt filmekben. Majd, ahogyan az lenni szokott: beleszeretett oktatójába, aki többször is megkérte a kezét. Ám mivel Beate szívében a repülés volt az első, így csak azután mondott igent, hogy megbizonyosodott róla: a férfi támogatja ebben.

Forrás: AFPforum

Rövid kitérő a Luftwaffénál

A háború alatt egyetlen lehetősége maradt a levegőben maradni, ha elfogadja a Luftwaffe ajánlatát, és teherszállító pilótaként tevékenykedik tovább - ám így időnként katonai gépeket is vezetnie kellett. A háború alatt több támadás is érte, de nem lépett ki. Végig abban reménykedett, hogy az így szerezett tapasztalat majd jobb munkalehetőségeket biztosít neki békeidőben.

Végül olyan elismert pilótává vált, hogy amikor fia megszületett, példátlan módon engedélyezték neki, hogy továbbra is repülhessen. Sőt, arra is kivételes engedélyt kapott, hogy dadust alkalmazzon!

A levegőből a szexiparba

A háború után volt Luftwaffe tagként eltiltották a repüléstől, megözvegyült, rövid időre pedig hadifogságba is került. Nehéz idők vártak Beatéra: kénytelen volt új megélhetés után nézni. Először házaló kereskedőként próbált fennmaradni.

Így találkozott rengeteg háziasszonnyal, akik megosztották vele házaséletük problémáit. Az éhínség idején a családok nem akartak gyereket, ám védekezésre sem volt módjuk. Ekkor beugrott Beaténak, hogy miket tanult orvos édesanyjától a szexuális higiéniáról és a "naptár módszerről".

"Tudom, nem tökéletes, de a semminél jobb" - vallotta, és összeállított egy szórólapot, ami elmagyarázta a nőknek, hogyan működik a menstruációs ciklusuk. Illetve, miként állapíthatják meg, hogy mikor vannak a termékeny napjaik. Ez volt az úgynevezett "x-irat", melynek nyomtatásáért 2 kiló vajjal fizetett.

Az irat hatalmas siker lett, Beatéhoz özönleni kezdtek a tanácsot kérő levelek. Sőt, a kuncsaftok rögtön egyéb termékeket is követelni kezdtek! Így hamarosan megnyílt a Beate Uhse Csomagküldő Szolgálat, ahonnan kondomokat, síkosítókat és házassági tanácsadó irodalmat lehetett rendelni. A Csomagküldő Szolgálat híre egyre több emberhez jutott el, hiszen korukat megelőzve direkt marketinget folytattak: reklám célokra felhasznált címlistát a telefonkönyv alapján állították össze.

Ennek eredményeként a 60-as évek elején Beate megnyitotta a világ első szexshopját, ami "házastársi higiéniai" eszközöket, valamint felvilágosító és tanácsadó anyagokat árult.

Forrás: AFP/Wulf Pfeiffer

Beatét a következő harminc évben több mint kétezerszer jelentették fel, és eleinte a jó társaságok is kivetették magukból. Az óriási kereslet azonban felvirágoztatta és hatalmasra növelte vállalkozását. A változó felfogás pedig a társadalmi elismertséget is meghozta számára: 1989-ben a német nyelvű országok szexuális felvilágosításáért tett munkájáért megkapta a német becsületrend keresztjét.

Forrás: AFP/Hubert Boesl

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock
Magyar vonatkozású érdekesség: a Beate Uhse Rt. a Győr melletti Börcsön ma is működő gyárában gyártatta a latexből és gumiból készült termékeit.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.