festészet festőnő Frida Kahlo életút művészettörténet
Frida Kahlo festményei manapság csillagászati árakon kelnek el, a festőnő azonban csak sok évvel a halála után, a nyolcvanas években vált igazán híressé.

Akkoriban igazi "Frida láz" tört ki, és onnantól folyamatosan emelkedett a népszerűsége. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a feminista művészettörténet mozgalmának zászlajára tűzte, és ezzel a feminizmus kultikus alakjává, ikonjává vált. Emellett képeinek ismert prominens gyűjtői - mint például Madonna - és nem utolsó sorban izgalmas életének 2002-es hollywoodi megfilmesítése is mind-mind táplálták a mítoszát.

Kahlo művészete kiemelkedően eredeti, de véleményem szerint a mögötte álló biográfia nélkül sosem kapott volna akkora figyelmet és elismerést, mint ami manapság övezi. Hatéves korában gyermekbénulásban betegedett meg, ami fogyatékosságot hagyott maga után. A kislány magányba burkolózott, és megszülte magában a "másik Fridát", akivel beszélgetni és játszani tudott. Legnagyobb vágya, hogy orvos lehessen, talán éppen a betegségéből fakadt.

Forrás: AFPforum/ NOTIMEX/Cortesia

Édesapja mindent meg is tett, hogy megvalósulhasson az álom: olyan középiskolába íratta, ahonnan lehetősége nyílhatott a továbbtanulásra. Ebben az iskolában alakult ki szerelmi viszony a fiús külsejű kamasz és egyik tanárnője között.

Az első nőhöz fűződő kapcsolatát egy tragikusan súlyos baleset szakította meg. Belecsapódott egy villamos abba buszba, amin a 18 éves Frida Kahlo utazott, és nem sokkal később vérben úszva feküdt a busz mellett - halottak és sebesültek között.

Sérüléseinek mérlege:

  • három helyen eltört medencecsont
  • legalább 11 szilánkos törés a jobb lábán
  • a harmadik és negyedik csigolyájának törése
  • kificamodott váll
  • sebek az alhasban egy fémrúd miatt, ami a medencéjén keresztül szúródott belé, és a vagináján jött ki

A rúdat az egyik helyszínen tartózkodó férfi bátor elhatározással, és egy hirtelen mozdulattal húzta ki a testéből. Csak a csodának köszönhetően maradt életben - azonban a teste romokban hevert, és élete utolsó napjáig rengeteget szenvedett a baleset következményeitől.

36 műtétet végeztek el rajta az évek folyamán, és még így is gipsz- vagy fémfűzőket kellett hordania, hogy el tudja viselni a fájdalmait. Azonban már a betegágyán elkezdett festeni. Újabb és újabb önarcképekben próbálta megörökíteni magát, vég nélküli fájdalmát, és nem mellékesen próbálta feldolgozni a testi-lelki traumát.

Kahlo a saját korában extrémen szabadelvűnek számított.

Nyilván a megváltozott élete és a halál közelsége motiválta abban, hogy ilyen féktelenül habzsolja az életet. Politikai elkötelezettsége, szenvedélyes, imádlak-gyűlöllek szerelme az ismert mexikói festővel (a nála húsz évvel idősebb és legendásan csúf Diego Riverával), tragikus női sorsa és leszbikus kapcsolatai mind-mind legendájának részét képezték.

Forrás: NOTIMEX/Cortesia

Frida imádott sokkolni: nemcsak a magánéletével, hanem festőként is elég bátor volt ahhoz, hogy tabu témákhoz nyúljon. Például a születéshez és a női szexualitáshoz: a Két akt az erdőben című festménye elsők között láttatott meztelen női szerelmespárt.

Bár Kahlo sosem csinált titkot a biszexualitásából, azonban Rivera meglehetősen aljas módon hozta ezt a nyilvánosságra - többek között azért, hogy a saját szexuális szabadosságának bocsánatot nyerjen. Nem véletlen, hogy Frida több képén is Júdásnak, árulónak ábrázolta a férfit. Érdekes módon felesége női kapcsolatait meg tudta bocsátani, de ha férfiakkal csalta meg, óriási patáliákra került sor.

De a festőnőnek - felrúgva minden konvenciót, és bosszút állva a férje állandó hűtlenségéért - tucatjával voltak férfi és női szeretői. Házasságuk alatt számos leszbikus kapcsolata volt, és egy futó kalandnak nem igazán nevezhető - több, mint egy évig tartó - szerelmi viszonya is, a mexikói énekesnővel, Chavela Vargas-szal.

A férfiak hosszú listáját is sorolni lehetne, a titkároktól a műkereskedőkig. Köztük Trockijjal, az orosz kommunistával is szerelmi viszonyt folytatott - mielőtt az ádáz ellenséggé vált férfit Sztálin fejbe nem verette egy jégcsákánnyal. Trockij még ma is élő unokája, Esteban Volkov ennyit fűzött csak hozzá a kettejük kapcsolatához: "A testi gyengesége és fájdalmai miatt nagyon sokat tartózkodott egyedül otthon, és számára a szex valamiféle menekülés volt a magány elől."

Forrás: AFPforum/ NOTIMEX/Guillermo Gonzalez

Nem érezte magát szeretetre méltónak!

Ez az érzés különböző testi és lelki traumákból eredeztethető. Frida Kahlo mindkettőt többször is megélte. A betegsége, a balesete, az anyja ridegsége, a férje állandó hűtlensége és a trauma, hogy a baleset következményeképpen nem lehetett gyermeke, mind táplálták a frusztrációját és szenvedését.
Talán megérthetjük, hogy miért nem nevet, de még csak nem is mosolyog ez az asszony egyetlen festményén sem... Hogy honnan jön a mindent átható tekintetének mélysége.

Frida Kahlo nagy festőnő, botrányokkal teli, nagyon nehéz élettel a háta mögött. Egy polgárpukkasztó asszony, egy sokoldalú és ellentmondásos személyiség, akinek művein keresztül sugárzik a fájdalom. Egy csodálatos művész, aki könyörtelenül elénk tárja az életét, így a képei többet mondanak minden szónál. Ezért csak ajánlani tudom a Magyar Nemzeti Galéria mostani nagyszabású Frida Kahlo kiállítását.

Na de hol vannak a női festőművészek?!http://www.she.hu/kultur-mi/20170113-noi-festok-muveszettortenet-nyilvanossag-catherina-van-hemessen.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.