Anglia hercegné forradalmár Nagy Britannia Nagy X. Viktória szabotázs életút elegancia Lady Diana
Modern, szabad szellemű nő, aki ki mert lépni rossz házasságából, a Brit-szigetek egyik legismertebb arca lett, és létrehozta saját narratíváját. Kire illik a feminista ízű leírás?

Akár Meghan Markle is lehetne, ezúttal azonban nem róla van szó, hanem minden idők legnépszerűbb hercegnéjéről, Lady Dianáról. Huszonegy évvel tragikus halála után alig csökkent a személyét övező érdeklődés, az életét körbelengő mítosz pedig szilárdan tartja magát, nem kis részben azért, mert fiai viszik tovább örökségét.

A néhai wales-i hercegnének is köszönhető, hogy a Monarchia változott az elmúlt évtizedekben: a királyi család tagja lett a polgári származású Kate Middleton, aki szomszéd lány külsejével és bájával azonnal népszerű lett az emberek körében. Most már szintén a családhoz tartozik az elvált, afroamerikai származású Meghan Markle, aki ráadásul idősebb a férjénél.

Személyük korábban elképzelhetetlen lett volna a Windsor-házban, az első "lázadók" azonban mégsem ők voltak, hanem Lady Diana. Számos alkalommal rúgta fel a királyi protokollt, bizonyos húzásai ma már nem számítanának szokatlannak, mások azonban még most is botrányosnak ítélnék meg.

Kapásból az eljegyzési gyűrűjével sokkolta a Buckingham-palota lakóit, ugyanis nem kifejezetten neki tervezett darabot viselt, hanem ő maga választotta ki a Garrad ékszermárka aktuális katalógusából - vagyis olyan darab mellett tette le a voksát, ami mások számára is elérhető volt. Válásáig viselte a zafírt, amely ma már Katalin hercegné ujját díszíti. Aztán átformálta házassági esküjét, egyszerűen kihagyta az "engedelmeskedem a férjemnek" passzust.

Forrás: AFP/Str

Nem csak a divattervezők hevertek a lábainál!

Valóságos divatikonná vált, nők milliói utánozták ruháit, haját, ékszereit. Diana hercegné nem volt félénk, bátran vegyítette a királyi elvárásokat a saját stílusjegyeivel, nem véletlenül lett a világ egyik legtöbbet fotózott embere. Mindkét menyéhez képest pikáns ruhát viselt első hivatalos megjelenésekor: egy fekete, pánt nélküli taft estélyit, amitől a trónörököst kiverte a víz. Diana nem rettent meg, minden szettje garantáltan látványos volt.

Stílusával ugyanakkor mást is közvetíteni akart: elhagyta a kesztyűt, mert közvetlenül akart kezet fogni az emberekkel, majd elhagyta a kalapot is, hiszen "kalapban nem tudsz megölelni egy gyereket".

Forrás: AFP/Kraipit Phanvut

Huncut szülő

William és Harry herceget elnézve Diana kétségtelenül remekelt anya szerepben - a királyi családban szokatlanul intim kapcsolatot alakított ki fiaival. Pontosan tudta, hogy milyen az élet a palota falain túl, és igyekezett ebből minél többet megmutatni a gyerekeinek. Hamburgert faltak, farmerban és baseball sapkában kergetőztek, sorban álltak a Disney Worldben, lazán tömegközlekedtek a városban, vagy éppen vidámparkba jártak, ahol csuromvizesek lettek - az anyjukkal együtt.

Forrás: AFP/Paul J. Richards

Nem hunyt szemet a hűtlenség felett...

Nem a hagyományos értelemben vett tudatos feminista volt; 1995-ös feltáró interjúja nem csupán a soviniszta Windsor-háznak volt fricska, de nők millióinak adott támaszt és vigasztalást. Lady Diana szokatlan nyíltsággal beszélt házassági gondjairól - nem titkolta, hogy hárman vannak a Károllyal köttetett házasságukban. Nem rejtette véka alá mentális problémáit és evészavarait sem. Bulimiája szimbolizálta a házasságát, a feloldozás tényleg maga a válás volt.

Forrás: AFPforum

Szülés utáni depressziójáról azt mondta: úgy érezte, hogy ő volt az első a királyi családban, aki nyíltan sírt, és senki nem tudott ezzel mit kezdeni. Még a saját férje sem, ez azonban csak növelte népszerűségét. Charles herceg amúgy már nagyon korán, nászútjuk után felismerte, hogy az emberek nem érte tódulnak utcára, hanem feleségéért.

Az igazság az, hogy Diana hercegné nagyon is erős volt. Erős és stílusos, kozmopolita és nyitott, aki nem félt használni a hangját. Sokszor úgy tűnt, mintha szabotálná a Monarchiát, pedig csak modernizálta. Katalin tökéletesen beilleszkedett a windsori miliőbe, de azért még várom, hogy Meghan is egyszer táncra perdüljön John Travoltával, ahogy egykor Diana...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.