magazin válás kibeszélő régen történelem hagyományok válástörténelem Herczeg Zsuzsa múlt régi idők szokások
Több embertől is hallottam már, hogy elváltnak lenni sokkal kevésbé ciki, mint hajadonnak. Hiszen ha két ember nem jön ki egymással, még mindig elválhatnak, és ez sokkal izgalmasabb, mint aggszűzként élni.

Manapság pedig bármilyen indokkal - vagy indok nélkül - külön utakra térhetünk, ám ez nem volt mindig így. A múltban a válás nem csupán két emberen múlt: létjogosultságát az aktuálisan fennálló társadalmi, gazdasági, vallási, politikai, kulturális és erkölcsi viszonyok határozták meg. Emiatt pedig változó volt az elfogadottsága, illetve a megítélése is. Íme, egy kis visszatekintés:

"Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét."

A katolikus doktrína szerint az érvényesen megkötött házasságot nem lehet felbontani. Kizárólag abban az esetben lehetett semmissé tenni a frigyet, ha kiderült, hogy a felek rokoni kapcsolatban állnak. Ugyanis a 12. században az egyház tiltotta a családtagok házasságát (ám ezt előre nem ellenőrizték). Így aztán egy férfi például nem vehetett el olyan nőt, aki hatod-unokatestvére vagy annál közelebbi rokona volt.

Viszont azt sem, aki a család bármely tagjának keresztelőjénél vagy konfirmációjánál tevőlegesen részt vett... Ezek után nem csoda, hogy a civakodó házastársak a családfájukat kezdték kutatni, és szinte pechnek számított, ha nem bukkantak valamilyen házassági akadályra - hiszen ez volt a válni szándékozók egyedüli mentsvára. Ezt az eszközt alkalmazta VIII. Henrik is, aki több feleségétől is elvált, amikor már nem volt szüksége rájuk.

Válni akarsz? Irány a mocsár!

A római jogban kétféle házasság létezett: az egyikre a férj abszolút uralma volt a jellemző - így neki nem kellett indokolnia a válást sem, csak a feleség hozományának egy részét kellett visszaadni. A másik esetben a nő megtarthatta saját vagyonát, még válás esetén is, vagyonközösség azonban nem volt.

Később a jog szigorított, és már csak három okból lehetett kilépni egy házasságból. A férjnek akkor, ha a nő házasságtörőnek, méregkeverőnek vagy kerítőnek bizonyult. A feleségnek pedig akkor, ha a férjről kiderült, hogy gyilkos, méregkeverő vagy sírgyalázó. A hűtlenség, az italozó életmód és a szerencsejáték viszont nem tartozott az elfogadott válóokok közé...

  • A frank törvények ennél is keményebbek voltak: a feleség egyáltalán nem kezdeményezhetett válást.
  • Burgundiában pedig kimondták, hogy a férjétől válni próbáló asszonyt a mocsárba kell fojtani!
  • A reformáció idején - Kálvin és Luther tanításai alapján - viszont már elfogadták válóokként a házasságtörést.
  • Bázelben pedig olyan megengedőnek bizonyultak a törvény alkotói, hogy akár az együttélés megtagadása, bántalmazás, impotencia, vagy egy bűn elkövetése miatt is fel lehetett bontani a frigyet.
Forrás: Shutterstock

Hogyan váltak a mi őseink?

Honfoglaló őseink háromféleképpen házasodtak: leányt raboltak, színlelt leányrablást hajtottak végre, vagy megvették a menyecskét.István törvénye védte ugyan a monogámián alapuló keresztény házasság szentségét, de azért fel lehetett bontani.

A szabolcsi zsinat viszont már sokkal szigorúbban rendelkezett:

  • "Ha a férj házasságtörésen kapja a nejét s megöli őt, vehet másikat magának."
  • "Ha valamely nő férjétől megszökik, adják vissza két ízben; ha harmadszor is megszökik s nemes asszony, vezekeljen a házasság reménye nélkül; ha pedig a népből való, adják el a szabadság reménye nélkül."
  • "Ha azonban a férj szökik meg a nejétől és visszatérni nem akar, örökre szolga maradjon; ha pedig valaha szabadnak látszanék, ismét adják el, felesége azonban férjhez mehet ahhoz, akihez akar."

Kálmán korában azonban a házasság már nem volt felbontható sem hűtlen elhagyás, sem fajtalankodás esetében.

A változás éve

1894-ben vezették be a törvényt, mely szerint házasságtörés, természet elleni fajtalanság, bigámia vagy hűtlen elhagyás esetén a bíróság felbonthatja a házasságot. Sőt, akkor is, ha halálra - vagy 5 évnél hosszabb fegyházra - ítélik valamiért az egyik házastársat. Bár a lehetőség adottá vált, mondanom sem kell, régen sokkal kevesebben éltek vele, mint napjainkban. A konvenciók és a társadalmi viszonyok együtt tartották a párokat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.