Hollywood vs. élet: a legjobb valós sztorin alapuló filmek

Az élet a legjobb forgatókönyvíró, és ezt tudják Los Angelesben is. Elsőre könnyűnek tűnik a feladat: a szori adott, a karakterek adottak, csak le kell forgatni a filmet, és kész.

Azonban jó valós történeten alapuló mozit készíteni nagyon is nehéz. Ezt már jól tudja John Travolta is, aki tavaly akkorát bukott a Gottival, hogy öröm volt nézni. De azért akadnak olyanok is szép számmal, akik remekül fel tudtak dolgozni egy-egy igaz történetet.

Apollo 13

A víz nedves, az ég kék, Amerika pedig fel akar jutni a Holdra. Ez hol összejön neki, hol pedig nem. Az Apollo 13 az egyik ilyen sikertelen űrutazást mutatja be. A Holdra szállás ugyan elmarad, de helyette egy több napig tartó mentőakciót kapunk. A 3 asztronauta helytállása példaértékű, de számomra a Földön lévő több száz fős személyzet heroikus küzdelme talán még megkapóbb.

Mindent megtesznek azért, hogy élve visszahozzák a srácokat. Főszerepben a karrierje csúcsán lévő Tom Hanks, olyan partnerekkel, mint Kevin Bacon és Bill Paxton. Plusz pont a látványtervezőknek, amiért nemcsak a klausztrofób űrkabint ábrázolták zseniálisan, hanem a komplett hatvanas éveket is.

Kiknek ajánlom: Az űr rajongóinak.

Forrás: AFPforum

Én, Tonya

A kilencvenes években két műkorcsolyázó, Nancy Kerrigan és Tonya Harding versenyzett Amerika kegyeiért. Nancy maga volt a báj és a kecsesség. Tonya pedig tripla axelt tudott ugrani, ám kecsességet még nagyítóval sem lehetett benne felfedezni. A műkorcsolya pedig pontozásos verseny... Tettlegességig fajuló versengésük megosztotta az egész országot, és az egyik leggusztustalanabb sztoriként vonult be a sporttörténelembe.

A filmben Margot Robbie bebizonyítja, hogy nemcsak hihetetlenül szép, hanem nagyon tehetséges is. Azonban pechjére Allison Janney olyan hitelesen adja a kegyetlen és zsarnok anyát, hogy minden percben lejátssza Robbie-t a vászonról - nem csoda, hogy "végül Oscar bácsi meg gyütt." A film tökéletes lenyomata a kilencvenes éveknek, amikor is szó szerint az volt egy ország legnagyobb problémája, hogy ki nyeri az Olimpiát.

Kiknek ajánlom: Akik kíváncsiak a csillogás mögötti világra.

Forrás: AFPforum

A Sólyom végveszélyben

Nem meglepő módon Hollywood imádja a háborús drámákat. Robert Redford "a véreső a nyerő" aranyszabálya akár jelmondatuk is lehetne. A Ryan közlegény megmentése nyitó jelenete a frászt hozza gyakorlatilag mindenkire. Hasonló elven működik A Sólyom végveszélyben is, amely egy megtörtént katonai akciót dolgoz fel. A helyszín Mogadishu, Szomália.

Az amerikai hadsereg egy gyors, max félórásra tervezett rajtaütésre készül, azonban porszem kerül a gépezetbe: azzal ugyanis nem számoltak, hogy az ellenség visszalő. Öreg hiba. 2 helikopter lezuhan, és pillanatokon belül már nem a küldetés sikeressége, hanem az életük a tét. Van itt minden, ami egy háborús drámához kell: vér, fegyverropogás, önfeláldozás. Ja, és még több vér.

Kiknek ajánlom: Háborús filmek és Tom Hardy szerelmeseinek.

Forrás: AFPforum

Életben maradtak

Miután az uruguayi focicsapat repülőgépe lezuhan, a túlélők megpróbálnak életben maradni az Andokban - ami azért nem egy laza kempingezés a Mecsekben, valljuk be. Gyors leszek: igen, ez az a film, amiben emberek halottak húsát eszik. De ha ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor a történet megmutatja, mennyi élni akarás is van bennünk, emberekben. Ez az a film, amit nem lehet elmesélni. Egyszerűen látni kell.

Kiknek ajánlom: Erős gyomrú katasztrófafilm rajongóknak.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Films Andes S.A. / Paramount Pictures/©

Az elnök emberei

Amikor 1972-ben betörtek a demokrata párthoz, először sima rablásnak vélték a dolgot. Aztán két újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward elkezdett nyomozni az ügyben, és hamar rájöttek, hogy nem a gémkapcsokért hatoltak be az irodába. Kettejük nyomozásáról szól a film.

Na meg arról, hogyan is buktatták meg Amerika egyik legellentmondásosabb elnökét, Richard Nixont. A film tökéletesen ábrázolja, hogy milyen pokolian nehéz tényfeltáró újságíróként dolgozni. Olyannyira, hogy elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart is. Megágyazva ezzel olyan későbbi filmeknek, mint a Spotlight.

Kiknek ajánlom: Azoknak, akik élnek-halnak a politikai drámákért.

Forrás: AFPforum

 

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?