irodalom kamaszkor kamaszok chat Greta May oktatás költészet versek Petőfi Sándor közösségi média
Sokan háborognak azon, hogy a mostani fiatalok keveset olvasnak. Nem mintha az én gyerekkoromban általános dolog lett volna, hogy minden tizenéves elkötelezetten bújja a könyveket...

Voltak, akik rendszeresen jártak könyvtárba, de olyanok is, akiknek még a kötelező olvasmány is gondot okozott. A versek pedig ezen belül is külön lapra tartoztak. Hiszen a költészetet még nehezebb befogadni. Egyrészt a nyelvezete és a szimbólumai miatt, másrészt azért, mert a költők többnyire mély és felfokozott érzéseket sűrítenek bele néhány sorba. Ez pedig igazi nyitottságot igényel. Időt kell hagyni az olvasók számára, hogy - az elsőre talán szokatlan kifejezések és rímek varázsa - megérintse a szívüket.

Rengeteg elhivatott magyartanár küzd azért, hogy befogadhatóvá tegye a verseket a tizenéveseknek. "Nem létezik, hogy nem érzik!" - mondta kétségbeesetten az egyik ilyen ismerősöm, remény és elkeseredés elegyével a hangjában. "Nem létezik, hogy egy mostani kamasz nem borzong bele ugyanolyan átütő erővel Ady szenvedélyébe. Hogy nem járja át Radnóti szívbemarkoló fájdalma, ami szinte a bőrödbe mar. Hogy nem sajdul bele a szíve József Attila kétségbeesett akarásába, amivel szeretetért kiált..."

Forrás: Shutterstock

Azt válaszoltam: miért ne éreznék? Ugyanúgy megérinthetik és magukkal ragadhatják őket a versek, mint az ötven vagy száz évvel ezelőtti fiatalokat - hiszen semmivel nem rosszabbak vagy érzéketlenebbek. Az érzések pedig, amelyeket a költészet közvetít, szintén változatlanok: egy mai kamasz is ismeri az örömöt, a szerelmet, vagy épp a fájdalmat. Csak meg kell találni a módot, hogy mindez eljusson hozzájuk.

Hogy ez kinek a dolga? A miénk, felnőtteké.

Nem, nem elég, hogy sok vers benne van az iskolai tananyagban. Ez az alap. Nyilván találkozniuk kell velük az iskolában is. Ám ha csak ott olvasnak verset, megvan a veszélye, hogy a mély, érzelemtől rezgő sorok elvesznek a bemagolandó Pitagorasz-tétel, az egyenletek bonyolult sora és a kémiai reakciók között. Eggyé válnak a többi kötelességgel. Ezért meg kell találnunk azt a pluszt, amire egy mostani tizenéves is felkapja a fejét.

Szerencsére a MyPoetry kampány elindítói felismerték ezt, és egy egészen más, modernebb módszerrel próbálják felhívni a fiatalok figyelmét a költészetre. Hiszen van egy csatorna, ami biztosan megtalálja őket: a közösségi média világa. E-mail üzenetek, chat beszélgetések, emoji jelek... Épp ezért a kampány keretében óriásplakátokon szerepel egy-egy idézet ismert költőktől - olyan formában, mintha a költők egymással csetelnének.

Forrás: MyPoetry

A tankönyvekben szereplő Petőfi Sándor "feléled" - mintha köztünk járna, a 21. században. A kamaszok számára eddig talán csak egy nevet, évszámokat és száraz tényeket jelentett - most viszont hirtelen emberközeli lesz. A megszokott - vagy ismeretlen - verssorok chat üzenet formájában egészen másnak tűnhetnek a számukra. Rácsodálkozhatnak: felfedezhetik, közelebb érezhetik magukhoz az idézetek mögött álló ember személyiségét.

A klasszikusaink értéke és mondanivalója nem sérül ezzel, hiszen az mindig és minden körülmények között örök. Miért ne tálalhatnánk egy kicsit más formában őket? A lényeg, hogy a srácok felkapják rá a fejüket. Hogy azt érezzék: ez az idézet még a mai világban is frappáns és vicces. Egy másik pedig még most is szívbemarkoló... Ha pedig - más formában és környezetben - gyökeret ver a fejükbe egy-egy sor vagy gondolat, talán otthon is könnyebben fellapoznak majd egy verseskötetet.

"Tenyeremre tettem a lelkem/Nézd meg, milyen szép százlátó üveg!/De Ő gyémántokat szedett elő/Mert Ő az embert sose érti meg." - írta József Attila egy töredékében. Mi ne legyünk ilyenek! Nem minden tizenéves bújja rögtön elkötelezve a százoldalas versesköteteket, ez igaz - de minden siker apró lépésekkel kezdődik. Értékeljük a százlátó üveg szépségét, és ne akarjunk rögtön gyémántot a tenyerünkbe!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock/ MyPoetry

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.