természetfotó Máté Bence fotós természetfotós madár Herczeg Zsuzsa madárfotós
Máté Bence, akit a többség "láthatatlan madárfotósként" ismer - és akit a világon egyedüliként az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak - ismét egy nagy dobással jelentkezett.

Az elmúlt húsz éve legjobb képeit tárja a nagyközönség elé, 333 négyzetméternyi üvegfelületen. Bence közel annyi díjjal büszkélkedhet, mint ahány képpel megörvendeztet bennünket a vándorkiállítás során (623 db!). Ez hazánk eddigi legnagyobb kültéri természetfotó kiállítása, és nyolc nagyvárosban tekinthető meg.

Forrás: Origo

Az országot járva, a kiállítások helyszínén már sokan megismerik, de ő türelmesen fotózkodik a rajongókkal. Az ismertsége óta - saját bevallása szerint is - sokkal nagyobb népszerűségnek örvend a lányok körében, de türelmesen viseli a közös szelfiket. Meg engem is, aki csak úgy, ismeretlenül "letámadom" egy étterem teraszán, egy közös fotó és interjú reményében...

A hétköznapi ember optikáján keresztül Bence első pillantásra teljesen őrültnek tűnik. Mert ki az, aki elmegy egy trágyaszikkasztóra, amit normális ember a szagok miatt messzire elkerül, majd sátrat ver és madarakat kezd fényképezni? Vagy ingyen elvisz egy több tízmillió forintba kerülő - támogatók segítségével felépített - kiállítást a magyarországi nagyvárosok köztereire, hogy felhívja a figyelmet a természeti értékeink sokszínűségére és a természetvédelemre?

Forrás: matebence.hu

Bence soha nem unatkozik, pedig egy-egy jó képre sokat kell várakoznia. 2005-ben, a világon elsőként készített egy detektívüveges lest, mely azóta a Föld számos pontján megtalálható, hiszen sokan lemásolták az ötletét. Ezzel alapjaiban megváltoztatta a leses fotózást, hiszen már nem egy objektíven keresztül kell vizsgálódni, hanem az egész panoráma belátható, az állat viszont nem lát be, mert kívülről fényvisszaverő réteg van az üvegen. Egy milliárdos még Dél-Afrikába is elhívta, hogy elbíráltassa vele a saját lesét, majd a tanácsára szó nélkül lebontsa és újakat építsen - az ő útmutatása szerint...

A leghosszabb idő, amit lesben töltött, 56 nap volt. Hosszú, magányos órák lehettek, gondolom én, de Bence megcáfol: azt mondja, sosem unatkozik, mert mindig valamilyen megoldandó feladaton jár az esze. Akkor is egy lesben ült, amikor kitalálta a detektívüveges megoldást.

Sohasem stresszel, hiszen a hobbija a munkája. Viszont fontosnak tartja az egészségét: nem kávézik, nem iszik alkoholt, nem dohányzik, és óvatosan vezet. Szerinte a stressz nem a külső körülmények hatása, hanem belülről fakad. Az embernek nem szabad több terhet vállalnia, mint amennyit elbír, mert az megbetegítheti - ha kiegyensúlyozott életet él, akkor nehezebben lesz beteg.

Ha rangsort kellene felállítania arról, hol szeret a legjobban fotózni, az első helyen Magyarország állna, azon belül is a saját kertje. Ezt követné Afrika, mivel szerinte az a földi Jurassic Park. Dobogós még Costa Rica is, mely páratartalmával, hőmérsékletével, illataival, színes madárvilágával, változatos hüllőivel és kétéltűivel teljesen más, mint az európai élővilág.

Forrás: matebence.hu

Az, hogy Magyarország "aranyérmes" a számára, abból is látszik, hogy kiállítási képeinek 45%-a hazánk mesés természeti élővilágát mutatja be, melyet a Gaál Péterrel és a Lenergy Magyarország Kft.-vel kezdeményezett Fajbook programmal is népszerűsít. Utóbbi egy olyan telefonra optimalizált weboldal, ami arra ösztönzi a természet iránt érdeklődőket, hogy egy izgalmas verseny során minél több, környezetünkben élő állatfajról készítsenek fotókat. Mert ha megismerjük, talán jobban is védjük őket, vallja.

Forrás: matebence.hu

Vegyük hát észre, milyen pazar a bennünket körbevevő természet! Fedezzük fel a környezetünk nyújtotta értékeket, és gyönyörködjünk benne! Hiszen nem véletlen, hogy a világhírű természetfotós, Máté Bence - aki ma már a világ bármely pontjára eljuthat - még mindig itthon szeret a legjobban fotózni...

A kiállítás részleteiről a www.matebence.hu oldalon lehet tájékozódni.

Modern rege Gecse Balázs Gergőről, a vándorló magyarról...http://www.she.hu/nofilter/20180925-modern-rege-gecse-balazs-gergorol-a-vandorlo-magyarrol-szabo-mariann.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: matebence.hu

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.