vámpír Györfi Bíró Melinda népi hiedelem lidércnyomás boszorkány mara
Mara a magyar néphiedelem világa számára sem ismeretlen démoni lény.

A horrorfilm kedvelők körében nem ismeretlen a 2018-ban Clive Tonge rendezésében megjelent Mara (vagy magyarul: Amikor lehunyod a szemed) című film.

A film egy meggyőzőnek ható statisztikai adatközléssel indul, amely arról számol be, hogy a világ népességének körülbelül 40%-a már átélte, hogy álmában lebénult. Ehhez hozzáfűzi, hogy az ezt megtapasztaltak kétharmada az álombénulást valamiféle démoni entitás támadásával hozza kapcsolatba.

Ez a frappánsan dermesztő bevezető és az azt követő bizonyíték halmozó (újságkivágások, kutatások stb.) bevillantások hatására sokakban előkandikálhat a gondolat: "Azért, mert nem hiszem, még nem biztos, hogy nem is létezik..."

A hiedelmekről sokan úgy vélekednek, hogy régen, amikor az emberek nem ismerték a különféle természeti jelenségeket, hajlamosak voltak ártó lények bőrébe bújtatni mindezeket, amely köré egy sor babonát fűztek.

A 2018-ban megjelent horrorfilm egy álomdémonra épít fel egy történetet, aki áldozatai szemét megjelöli, majd amikor azok már nem bírnak megküzdeni a konstanssá vált alvásmegvonással, a démon álmukban magával ragadja őket. A Mara démon Európa-szerte ismert mint "nyomó" - az ember álmában a mellkasára ülő lény. A Mara jelenség több hiedelemvilágban szereplő rémalakkal összemosódva bukkan fel: incubusként, vagyis lidércként, vámpírként, sőt, boszorkányként is - ez utóbbi nem sorolódik csupán az árnylények kategóriájához.

A lidércnyomást nem minden esetben hozták kapcsolatba a rossz lelkiismerettel, a nehéz lélekkel, a szomorúsággal, hanem ehelyett valamiféle ártó, a mellkasra telepedő gonosz szellemnek tulajdonították a "nyomó" érzést. Amelynek hatására álomban vagy félálomban mozgásképtelenné váltak, bénultnak érezték magukat. A nyomó rémjelenségnek több nevet is adtak, köztük szerepel: a Mara, a Nora, a Mohr, Mora, Alp, Morina, Moroi stb.

Forrás: Shutterstock

Mara - boszorkány és vámpír összekapcsolódás

Az éjszakai démon bűnsúlyt gyakorol prédájára, ráül annak mellkasára, és néha megszívja annak mellét. A szívó, szopó megnyilvánulásának köszönhetően gyakran összemosták Marát a vámpírral. Ám azt mégsem mulaszthatjuk el megjegyezni, hogy a mellszívó sátánfajzat mégiscsak egy szelídebb jelenség, mint a vámpír - ha mégoly ellenszenves is -, hiszen vér helyett beéri tejjel is.

Egy másik magatartásának betudhatóan viszont - ami a nyomás -, a boszorkánnyal hozzák kapcsolatba. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy míg a Mara egy szellemi, testetlen lény, addig a boszorkány mindenféle mágikus praktikákat alkalmazó ember - általában nő.

A török eredetű boszorkány megnevezés ugyancsak kísértetiesen felidézi a (mellkas)nyomó fellépést, lévén, hogy a bosz/basz nyomást jelent ezen a nyelven (lásd példaképpen a kolbász szó végén lévő kifejezés is erre a nyomó mozdulatra utal). Mindemellett a boszorkány bosz szórésze bosszút, megbosszulást (lásd régies buszu, boszú) is sejtethet.

Györfi-Bíró Melinda

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.