történelem király feleség VIII. Henrik angol király életút lefejezés Fehérvári Varga Judit szerető
VIII. Henrik érdekes karaktere volt a történelemnek - számos könyv, film és sorozat ihletője, aki nem annyira uralkodásával, inkább a nőügyeivel került az érdeklődés középpontjába. Összesen 6 feleséget fogyasztott el.

Ezek többségétől ő szabadult meg különböző módszerekkel, amikor megunta őket, vagy másra vetett szemet.

1. Kevesebb szeretője volt, mint felesége!

Ebben az időben megszokott dolog volt, hogy a királyoknak általában sok szeretőjük volt életük során. Henrik viszont kivételt képez: mindössze két szeretőjéről tudni biztosan, illetve további egy-kettő valószínűsíthető - az viszont tuti, hogy hat feleséget fogyasztott el. Azaz több felesége volt, mint ahány szeretője.

Forrás: Wikipedia

2. Feleségül vette a bátyja özvegyét.

Aragóniai Katalin (a híres uralkodópár, Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd lánya) eredetileg Henrik bátyjának, Artúrnak volt a felesége, aki azonban pár hónappal az esküvő után meghalt. A spanyol szövetség viszont fontos volt Anglia számára, így nem csupán a korona, de Katalin is Henrikre szállt Artúr halálával.

Forrás: Wikipedia

Nem tudni, hogy valóban csak a politikai szempontok miatt történt-e így - valószínűleg az is szerepet játszott a dologban, hogy Henriknek nagyon tetszett a spanyol hercegnő. Mivel Katalin azt állította, hogy szűz maradt az Artúrral kötött rövid frigy során, így a pápai feloldozást követően hozzámehetett a halott férje öccséhez.

3. Új egyházat alapított, hogy elváljon az első feleségétől.

Katalin sajnos nem tudott fiút szülni Henriknek, pedig ez nagyon fontos lett volna a trónutódlás szempontjából. Ráadásul Henrik beleszeretett a felesége egyik udvarhölgyébe, az eszes Boleyn Annába.Aki nem adta magát könnyen - többre vágyott, mint a szeretői pozíció. Tudta, hogy a király mindenáron törvényes fiú örököst szeretne, így megígérte neki, hogy trónörököst szül, ha feleségül veszi.

Henrik csak úgy tudott szabadulni Katalintól, hogy azt kezdte bizonygatni: a nő mégis elhálta a házasságát korábbi férjével. Így az ő frigyük tulajdonképpen érvénytelenül köttetett. Az igazság sosem derült ki, de nem is számított... Mivel a pápa nem akarta engedélyezni a válásukat, Henrik fogta magát, és szakított Rómával. Megalapította az anglikán egyházat, saját magát tette annak fejévé, majd érvénytelenítette a Katalinnal való házasságát. Ezután végre elvehette Boleyn Annát.

4. A második feleségét házasságtörés miatt kivégeztette!

Szegény Anna hiába ígérte, hogy fiút szül Henriknek, ezt nem sikerült teljesítenie, ezért a király tőle is szabadulni akart - pláne, hogy már ki is nézte az utódját. Persze, Annától nem tudott olyan ürüggyel szabadulni, mint Katalintól, ezért más módszert választott. Hamis tanúkkal bizonyította, hogy a felesége több férfival is megcsalta őt. Mivel pedig ez felségárulásnak minősült, nemes egyszerűséggel kivégeztette a nőt.

Forrás: Wikipedia

5. A harmadik feleségét szerette igazán!

Mindössze 11 nappal a kivégzés után már el is vette Jane Seymourt, aki teljesen az elődje ellentéte volt: szerény, kedves és visszafogott. Sajnos ez a házasság sem tartott sokáig. Jane ugyan végre fiút szült neki, de alig két héttel később meg is halt gyermekágyi lázban. A történészek szerint ő volt Henrik igazi szerelme. A király még azt is meghagyta a végrendeletében, hogy Jane mellé temessék el...

Forrás: Wikipedia

6. A negyedik feleségével csak fél évig voltak házasok.

A trónutódlás és egyéb politikai okok miatt Henrik negyedszer is megnősült. Csakhogy a választottja, Klevei Anna egész másként nézett ki a valóságban, mint a festményen, amit az esküvő előtt küldtek róla. A királynak ez nagyon nem volt az ínyére, így - mivel visszaküldeni már nem lehetett az Angliába érkezett menyasszonyt - elvette ugyan, de pár hónap után megszabadult tőle.

Forrás: Wikipedia

Azzal az ürüggyel érvénytelenítette a házasságukat, hogy nem hálták el. Vitathatatlanul Anna járt legjobban a feleségek közül: kastélyokat és évjáradékot kapott, élete végéig gondtalanul élt, és jó viszonyban maradt a királlyal. (Valószínűleg azért, mert nem gördített semmilyen akadályt az érvénytelenítés útjába - nem úgy, mint az első feleség, aki harcolt a végsőkig.)

7. Az ötödik feleség, aki tényleg hűtlen volt...

Az idősödő és egyre betegebb király ezek után beleszeretett egy nála 30 évvel fiatalabb lányba (aki egyébként Boleyn Anna unokatestvére volt). Jó szokásához híven feleségül is vette. A fiatal - és valószínűleg elég butuska - Catherine Howard azonban tényleg megcsalta a királyt (ami Anna esetében nem bizonyosodott be soha), ezért Henrik őt is lefejeztette. Mindössze másfél évig voltak házasok.

Forrás: Wikipedia

8. A hatodik feleség, aki túlélte Henriket

Utolsó felesége inkább már csak ápolónő volt mellette: az egykor vonzó király ekkorra már nagyon meghízott, és egyedül nem is nagyon bírt mozogni egy lábsérülés miatt. Valószínűleg köszvényben szenvedett, és talán szifiliszben is. Catherine Parr, aki Henrik előtt már kétszeresen özvegy volt, végül harmadszor is az lett: pár évvel házasságkötésük után a férje (55 éves korában) meghalt, így az utolsó felesége túlélte a királyt. (Catherine később negyedszer is férjhez ment, és gyermekágyi lázban halt meg.)

Forrás: Wikipedia

Fehérvári-Varga Judit

Raszputyin, aki orgiákkal "gyógyította" a nőket! http://www.she.hu/kultur-mi/20190502-raszputyin-aki-orgiakkal-gyogyitotta-a-noket-herczeg-zsuzsa.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.