Arnold Schwarzenegger család Nagy X. Viktória Hamupipőke életút színész politikus születésnap
"Hasta la vista, baby!" Minden néző memóriájába beégtek a Terminátor szavai Arnold Schwarzenegger tolmácsolásában, aki politikai karrierje során is több alkalommal használta a legendássá vált mondatot.

A testépítőből Hollywood akcióhősévé avanzsált színész életútját a legmenőbb coach-ok is megirigyelnék. Nem véletlenül.

Az amerikai álom

Arnold Schwarzenegger az ausztriai Thalban született 1947. július 30-án. Az apró falu egyik régi házában lakott a családjával, telefon, hűtő és vízvezeték nélkül. Apja volt a helyi rendőrfőnök - otthon is. A zsarnoki családfő nem vetette meg az alkoholt, később pedig a felnőtt Arnoldnak a papa náci múltjával is meg kellett küzdenie. A bátyjánál alacsonyabb és gyengébb fiút apja Hamupipőkének becézte és az övével verte, amiért nem elég erős. A két testvérnek katonai napirendje volt: ébredés 6-kor, majd házimunka, természetesen csak a kötelező reggeli felülések után. Ha mindennel végeztek, a focit kellett gyakorolniuk, még hóban, fagyban is.

A 10 éves Arnold a híradásokból szerzett tudomást az ígéret földjéről, ahol az embereket sikeresnek és boldognak látta. Egyre erősödött benne a szebb jövő iránti vágy, így az iskolában is elkezdte mondogatni: elmegy Amerikába.

Az osztrák tölgy nem hajlik!

Egy helyi edzőteremben találkozott először testépítőkkel, és hamarosan Reg Park lett a példaképe, aki megnyerte a Mr. Universe versenyt, filmekben szerepelt, és üzletet indított a tengerentúlon. Ez a sorrend lett Arnold képlete a szabadság eléréséhez, és apja csalódására belevetette magát a testépítésbe. Megszállottan edzett, ha kellett, még az ablakot is betörte, hogy vasárnap is bejusson a terembe.

Tervei megvalósításában még az sem akadályozta meg, hogy besorozták: egyszerűen elszökött a seregből, hogy részt vehessen a Junior Mr. Europe megmérettetésen. Jutalma a trófea mellett a katonai börtön volt... Az első Mr. Universe versenyen ugyan nem győzött, de egy bíró felfigyelt rá, és magához vette Los Angelesben. Az osztrák tölgyként becézett Schwarzenegger később aztán - 20 évesen - minden idők legfiatalabb Mr. Universe győztese lett.

Forrás: AFPforum

Hollywood: A vászon meghódítása

A képlet első lépését kipipálva, a félelmetes ambícióval rendelkező Arnold egyre-másra nyerte a testépítő versenyeket, a befolyó jövedelmet pedig különböző üzletekbe fektette. 25 éves korára milliomos lett belőle, színészi karrierje viszont még mindig akadozott. Túl erős az akcentusa, túl hosszú a neve, túl fura a teste - ezzel érveltek az ügynökök. A "fura test" nem kerülte el Andy Warhol figyelmét, aki nemcsak modellként alkalmazta Schwarzeneggert, de bevezette Hollywood zárt köreibe is. Ezután végre megjött az első kisebb szerep, és bár az angolja továbbra is gyatra maradt, ez tovább tüzelte becsvágyát.

30 évesen jött az áttörés a Conan, a barbár szerepében, és az akcióhős lavina elindult. A nézőket egyáltalán nem érdekelte az akcentus - imádták Arnoldot a mély hangja és bámulatos izmai miatt. Ekkor már a hollywoodi álomgyár is belátta: a túl hosszú név bizony milliárdokat ér.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Dino De Laurentiis Company/Dino De Laurentiis Company

Kaliforniai álom

Bár bevallása szerint sosem vonzotta a politika, házassága után mindez megváltozott. Feleségül vette Maria Shrivert, John F. Kennedy unokahúgát, és megszületett a furcsa pár: a briliáns elméjű, demokrata feleség és a bevándorló, republikánus férj. Bár a színész hűtlensége miatt 8 éve elváltak, négy gyerekükkel és hosszú, együtt töltött évekkel fityiszt mutattak a fanyalgóknak.

Forrás: AFP/Hector Mata

A politikai verkli beindult: először idősebb George Bush tanácsadója lett sport témában, majd 2003-ban úgy döntött, indul Kalifornia kormányzói címéért. A mérsékelten republikánus Arnie simán nyert, és kitöltötte a második terminust is, de az állam pénzügyi helyzete az ő bicepszén is kifogott. Bár népszerűtlenül távozott a posztról, a politikai bukta ösztönzőleg hatott mozis karrierjére. A filmek mellett továbbra is egyengeti üzleti érdekeltségeit: lelkes környezetvédő, és változatlanul fontos szerepet tölt be több jótékonysági szervezetben.

Forrás: AFPforum/ AGIF/Suamy Beydoun/AGIF/Suamy Beydoun

Hogy mi az osztrák tölgy titka? Egyrészt sosem hagyta abba az önfejlesztést és a tanulást. Másrészt sosem hallgatott a kritikusaira.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.