gyerek család Gárdonyi Géza feleség életút Herczeg Zsuzsa író születésnap
Ziegler Gézát mi, olvasók, Gárdonyiként ismerjük. Egyszer viccelődtek vele, hogy ha már nevet változtatott, miért nem lett "Agárdi" - hiszen Agárdon született, és egyébként is olyan sovány, mint egy agár...

Ő azonban így felelt: "... én már a bölcsőmben megkezdtem a vándorlást. Ha már egyszer Gárdonyban kereszteltek, úgy gondoltam, hogy Gárdonyira kereszteltetem a nevemet is."

Nemhiába emlegette a vándorlást, hiszen kicsi korától állandóan költözött a család. A gépész édesapa nem tűrte munkaadóitól a megaláztatást, így mindig továbbálltak, ha úgy hozta a helyzet. Bár gyárszerű üzeme volt, a szabadságharc idején minden vagyonát felajánlotta a független magyar kormánynak. Önérzetes férfi volt: nemcsak a büszkeségére, a megjelenésére is sokat adott. Egyszer épp ezért nem vette fel egy földbirtokos dolgozni. "Nekem iparos kell, nem úr!" - mondta.

A kis Géza - talán az állandó környezetváltozás miatt - vézna, ideges gyermek volt. Már ötévesen iskolába adták. Szeretett hosszan, alaposan nézelődni, a kis falvakban zajló élet és az ottani szegénység látványa pedig mind-mind formálták a személyiségét. Szociális érzékenysége korán megnyilvánult: a télen is mezítláb járó gyermekek emléke örökre beleivódott a lelkébe. Felnőttként minden faji és vallási megkülönböztetést elítélt, gyűlölte az alantas szokásokat, és a legcsekélyebb összetűzéstől is tartózkodott.

Apja önérzetességét azonban örökölte: nem csatlakozott olyan irodalmi társasághoz, ahol ellenségei voltak, és soha nem ment többet oda, ahol nem látták szívesen. Íróként is mindig a saját erejéből, a tehetségével akart boldogulni.

Forrás: Wikipedia

Diákként nem volt túl sikeres. Kézírását a pataki főgimnáziumban olvashatatlannak minősítették, az Egri Tanítóképző Főiskolán pedig meg is buktatták magyarból. Igaz, utóbbiban nem a hiányos műveltsége játszott szerepet, hanem a dölyfös papság és a túlbuzgó hívek kigúnyolása....

Tanítóként már eredményesebb volt: a tanítványai és a szülők is szerették, hiszen nem csupán újszerű és játékos módszereivel kedveltette meg a tanulást, hanem az éhező családokat is segítette. Nem fenyítette a tanulókat, inkább a lelkiismeretükre és az önérzetükre hatva próbált célt elérni. Volt, hogy versbe szedte a tananyagot, úgy tanított.

Nemcsak tehetségéről, házasságáról is legendák terjengtek. Az egyik szerint a felesége a helyi katolikus pap titkos viszonyából született, de a pap meghamisította a papírokat, hogy ez ne derüljön ki. Nem tudni, hogy a nő - apjához hasonlóan - szintén hajlamos volt-e az eltitkolt légyottokra, de tény, hogy az íróval kötött házassága egy idő után megromlott. Négy gyermekük született, és az utolsót Gárdonyi nem ismerte el a magáénak... A másik háromért azonban küzdött - végül két idősebbik fia visszakerült hozzá, és a lányáért is harcolt, akiről időközben kiderült, hogy elmebeteg.

Ekkoriban a Magyar Hírlap munkatársaként már nem volt gondja a megélhetéssel. Sőt, annyira sikeres volt, hogy egy novelláját ellopta egy francia író, és megnyerte vele a 1900. évi párizsi világkiállításon a Le Journal pályázatát. Gárdonyi kárpótlásul kitüntetést kapott a francia kormánytól...

Forrás: Wikipedia

Később valamiért minden kapcsolatot megszakított, ami a fővárosi élethez kötötte, és Egerbe költözött. Itt születtek híres regényei, mint például az Egri csillagok, vagy A láthatatlan ember. Az írás mellett más szenvedélye is volt: ötvenszeres nagyítójával kísérleteket végzett a saját kertjében talált rovarokon, és még egy új pókfajt is felfedezett. Azt is ő figyelte meg, hogy a napraforgó tányérja nem forog a nap után, mint ahogy ezt addig tudták.

Eger azonban más okból is fontos állomás volt az életében. Itt találkozott Tóth Ilonával, akivel 15 éven át osztotta meg örömét, bánatát. A nő a betegágyán is ápolta, nem törődve a rossznyelvekkel. Igaz, hogy közben megházasodott, ennek ellenére az író legbensőbb bizalmasa és kéziratainak rendezője lett. Gárdonyi szív-, máj- és vesebántalmakkal küszködött, sőt, a gondolkodása is ki-kihagyott már, bár ezt még a családja elől is titkolta.

Valójában azonban már készült a halálra, és meghagyta, hogy egyszerű, szinte észrevétlen temetést kíván. Az egri várban helyezték örök nyugalomra - kívánságával ellentétben látványos pompával. Halála után Ilona sem találta a helyét. Elvált, majd hátralévő évtizedeiben magányosan élt, esténként pedig fehér ruhában látogatta meg Gárdonyi sírját, minden egyes nap...

5 író, aki tényleg megváltoztatta a világot!http://www.she.hu/kultur-mi/20161029-iro-feltalalo-latnok-kutato-profeta-isaac-asimov-skype-arthur-c-clarke-muhold-mark-twain-emlekkonyv.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.