pszichológia férfi Bagdy Emőke Nyiri Zsuzsi pszichológus idézetek boldogság születésnap
A ma szülinapos Bagdy Emőke azt vallja, hogy férfi és nő csak együtt lehetnek boldogok, és csakis akkor, ha össze tudják hangolni a bennük lévő, eredendően különböző erőket. Hisz az odafordulás és az elfogadás erejében, és gyakran hangsúlyozza a család, mint szociális védőburok fontosságát.

Az elismert kortárs magyar pszichológusnő több száz magyar és idegen nyelvű tanulmány, illetve sok tucat könyv szerzője vagy szerkesztője, volt intézet- és tanszékvezető, professor emeritus. Több mint hat évtizednyi munka után még mindig aktív, előadásokat tart, sőt, saját YouTube csatornája is van. Íme,9 olyan idézet tőle, ami bármikor jól jöhet az életed során!

1. "A legrosszabb, amit egy férfival tehet a nő, (...) ha megfosztja attól a tudattól, hogy ő érték a nő szemében."

2. "A nők azt kívánják: 'Gondoskodj rólam, hallgass meg, és mondd újra meg újra, hogy szeretsz!' Ezzel szemben mit kíván a férfi? 'Kérlek, bízz meg bennem, értékelj engem, és fogadj el olyannak, amilyen vagyok!' (...) A férfinak mély szükséglete, hogy érezze az erőt, a fölényt, a biztonságot, a dominanciát."

3. "Az elviselés képességében mi, nők, azért jeleskedünk, mert belül el tudjuk szenvedni, megélni, túlélni a reménytelen helyzeteket is - a férfinak viszont megoldást kell találnia mindenáron."

4. "A szavak valódi jelentéstartalma saját belső világunk egyedisége miatt nem egyforma. Ezért nagyon fontos az őszinteség, tisztázni kell, hogy jól értjük-e egymást."

5. "A kaleidoszkóp effektus azt ígéri: ha egy kicsit elmozdítasz valamit a kedvező irányba az életedben, akkor a nagy, egész életmintázat változik meg. Ez pedig nagy esély! Változtass, és élvezd a pozitív hozományokat!"

Forrás: Shutterstock

6. "Ha azt szeretnénk, hogy a gyereknek megerősödjön az önbizalma, kérlek benneteket, ne alázzátok meg őt, ne nevezzétek tudatlannak, butának, szerencsétlennek, ügyetlennek, ne hasonlítgassátok össze a kárára másokkal! Inkább azt mondjátok el neki, hogy az ő korában ti is ugyanígy küszködtetek azokkal a dolgokkal, amikkel ő, álljatok mellé, erősítsétek meg abban, amiben jó! (...) Nézz a gyerek szemébe, és mondd neki azt: tudom, hogy te ezt meg fogod tudni csinálni! Tudom, hogy képes vagy rá! Tudjátok, micsoda varázsmondat ez?"

7. "Tilos a tanácsadás - úgysem használ, mindenki csak a saját lábával léphet, saját fejével gondolkodhat, bizonyítható, hogy nincs értelme. Akinek a tanácsa beválik, arra azért haragszunk, mert okosabb, mint mi, akinek nem válik be a tanácsa, azt lenézzük, ostobának tartjuk, de mindkét esetben rejtett harag a dolog vége - ezt inkább kerüljük el!"

8. "Nincs tökéletes, probléma nélküli élet, a küzdésmentes jólétben elpuhulna a test, és elbutulna az elme. (...) Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van."

+1 "Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben..."

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.