színésznő Ingrid Bergman Nagy X. Viktória kurtizán életút születésnap
Igézően szép és őrülten tehetséges volt. Imádták a kritikusok, a közönség pedig megőrült érte. Ma született Ingrid Bergman, a mozi nagyasszonya - és 38 éve, hogy a születésnapján meghalt...

Sikere láttán azt hihetnénk, csak világra jönnie volt nehéz, pedig magánéleti botránya majdnem derékba törte karrierjét, ami még a gyerekeinél is fontosabb volt számára. Mi volt a titka minden idők egyik legnagyobb színésznőjének?

Az 1915. augusztus 29-én, Stockholmban született Ingrid tinédzser korára árva lett, nagybátyja vette gyámolítása alá. 17 évesen kóstolt bele először a színészkedésbe, be is iratkozott egy színházi iskolába, de rájött, hogy a színpad nem való neki. 21 évesen szerepelt egy filmben, amikor egy amerikai producer felfigyelt rá.

Forrás: AFPforum

Ekkor Kaliforniába utazott, ahol a mozi amerikai remake-je egy csapásra a sztárok sorába emelte. Bár a producer azt akarta, hogy változtasson nevet és szemöldököt, Bergman megfenyegette, hogy hazatér Svédországba, ha nem hagyja békén ezzel...

Szépségével csak tehetsége és színészi eltökéltsége kelt versenyre - a hollywoodi aranykor egyik legünnepeltebb alakja volt, sokoldalúsága ragyogott a vásznon. Hibátlanul választott szerepeket, 7 Oscar jelöléséből 3-at váltott díjra. Ha másban nem is, a Casablancában biztosan mindenki látta, a buja Ilsa szerepében. Partnerének, Humphrey Bogartnak nem csupán a cipőemelővel kellett bajlódnia a nyúlánk Bergman mellett, de féltékeny hitvese is az őrületbe kergette a forgatás alatt.

Forrás: AFPforum

Hogy milyen volt a svédek büszkesége civilben?

Ambiciózus, céltudatos, bátor. Emellett keményen dohányzott, ivott, és rajongott az édességekért is. Filmszerepeivel párhuzamosan szerelmei, házasságai, botrányos viszonyai is meghatározták a róla kialakított képet. Első férje Peter Lindstrom volt, akitől egy gyönyörű lánya - Pia - született.

A világ már egy évtizede evett a tenyeréből, amikor Bergman úgy döntött, hogy elege van a hollywoodi elvárásokból, és levelet írt a neorealizmus fényes csillagának, az olasz Roberto Rossellininek. A rendezővel Olaszországban ismerkedtek meg a Stromboli c. film forgatásán, és viszonyuk valóban vulkáni erejű volt. Bergman nem csupán a férjét, hanem a lányát is elhagyta szerelme kedvéért, és hamarosan Rossellini gyerekével lett várandós.

Forrás: AFPforum

Kitört a nemzetközi botrány: annyira elharapóztak az indulatok, hogy bojkottot hirdettek a filmjei ellen, az amerikai szenátusban pedig az erkölcsi elfajzás hollywoodi apostolának nevezték. Szent Ingridből cafka lett, ő azonban kitartott a férfi mellett, és fia után egy lány ikerpárral is megajándékozta a rendezőt. Egyikük, Isabella, szintén csodaszép és ragyogó színésznő lett.

Forrás: AFPforum

Hat filmet készítettek Rossellinivel, házasságuknak azonban hamar vége lett. A rendező azt akarta, hogy Bergman maradjon otthon, a színésznő azonban nem bírta a hivatása nélkül. Egyre sűrűsödtek köztük a viták, és a színésznő újfent a pohárhoz nyúlt. Mire az ikrek ötévesek lettek, megtörtént a válás, és ahogy az első gyereknél, úgy itt is az apa kapta meg a felügyeleti jogot.

A botrány azonban elült. Bergman diadalmasan tért vissza Hollywoodba, hogy bezsebelje második Oscarját is. Karrierje ismét szárnyalt, és hamarosan újra próbálkozott a házassággal is. Lars Schmidt producerrel húsz évig éltek együtt. Végül azért váltak el, mert a férfinak egy titkos afférból gyereke született. (Érdekes módon ezen egyetlen szenátor sem háborodott fel...)

Forrás: AFPforum

Bergmant sokan elítélték azért, mert a karrierjét a gyermekei érdekei elé helyezte, őt azonban ez sem törte meg. "Nem bánok semmit. Soha nem lett volna ilyen életem, ha amiatt aggódok, hogy más mit mond rólam" - nyilatkozta egyszer. A hetvenes évek második felében aztán tragikus fordulat következett: mellrákot diagnosztizáltak nála. A születésnapján halt meg 1982-ben.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.