énekesnő világsztár Dósa Eszter életút Beyoncé feminista születésnap
Pár hónappal ezelőtt egy gigantikus Beyoncé szoborfejet állítottak ki a berlini Mercedes-Benz Arénában. Ez azért nem semmi. Az énekesnő, aki éppen ma lett 38 éves, szinte mindent elért, amit ennyi idősen csak kívánni lehet - talán még többet is.

Boldog házasság, három gyermek, a zenei karrier mellett saját divatmárka és parfüm, 23 Grammy-díj és közel 100 milliárd forintnyi saját vagyon. Állítólag olyan kisugárzása van - pláne a színpadon -, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A rajongói szerint az énekhangja tökéletes, a stílusa kifinomult, és már többször is megválasztották a világ legszebb nőjének. Amikor pedig azt mondtam erre, hogy szerintem sok nő van, aki szebb nála, akkor megkaptam, hogy irigy kutya vagyok.

Egy helyes, laza, kedvesnek tűnő énekesnő - én ennyit látok benne. Vezetés közben dudorászom néha a slágereit, iskolás koromban pedig örültem a Survivornak, ha leadták, de soha nem került a figyelmem középpontjába a nő. A kitartó rajongás viszont, ami körülveszi, mostanra már engem is elgondolkodtatott. Mi lehet a nagy Beyoncé-titok?

Oké, vannak tök jó számai, de hát más énekesnőnek is. Több szerepet is betölt egyszerre: feleség, anya, dolgozó nő, üzletasszony és művész. Mindent, amit elért, azt - a tehetsége mellett - a kemény munkának köszönheti, emiatt is van két évtizede a csúcson. Csakhogy minden nő többféle szerepet tölt be egyszerre, és mindannyian keményen dolgozunk. A családja is mesés, bár bevallom, hogy a férje nem az esetem... Szerencsére nem nekem kell, hogy tetsszen.

Böngészem az internetet, nézem Beyoncé fényképeit. Combfix meg fűző, mély dekoltázs. Iszonyú nőies a megjelenése. Az egyik teltházas fellépése hátterében egy gigászi FEMINISM felirat van, ő meg ott áll elöl, talpig szexisben.

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Rainer Jensen

Azt mondja, hogy feminista, a maga sajátos, egyedi módján - és ezzel egy komplett mozgalmat és irányzatot indított útjára. Erre már felkapom a fejem. Végre valaki, aki a feminizmus alatt nem azt érti, hogy megmutassuk: érünk annyit, mint egy férfi. (Aztán vergődik a fúróval meg a nehéz szatyrokkal, és közben hajtogatja, hogy ő erős, független nő. Mert elfelejti, hogy az egyenlőség az nem egyformaságot jelent).

Az is tetszik, hogy - akármennyire is szuperhíres és sikeres - állítólag őt is megcsalták már, mégsem hajtogatja habzó szájjal, hogy gyűlöli az összes férfit. Pedig nem szorulna rá a pasikra. Megvannak a saját kis dollármilliói, és attól sem kellene félnie, hogy pártában marad. De a feminizmusa bőven megfér amellett, hogy odaadó, szexis feleség és anya. Úgy gondolja, nem kell egyik szerepet sem feladni a másikért. Nincs értelme dühösen azt szajkózni, hogy annyira van szükségünk férfira, mint halnak a biciklire.

A feminizmus az énekesnő szerint egyáltalán nem a férfiak kirekesztéséről szól, hanem arról, hogy az egyenlő bánásmódban hiszünk. Hiszen nem mi vagyunk egyformák, mint férfi és nő - hanem a különbözőségünk tudatában is egyforma bánásmód és jogok illetnek meg minket, mint emberi lényeket.

Forrás: AFPforum/Agency/NurPhoto/Image Press Agency

Ha Beyoncéra nézünk, azt a fajta modern feminista vonalat látjuk, ami szöges ellentétben áll az összehúzott szájú, férfigyűlölő nő sztereotípiával. Soha nem állította be a pasikat szexközpontú primitív lényeknek, inkább a női szexualitás megélését hirdeti - partnerrel éppúgy, mint szólóban.

Szerintem ő tényleg nem az a típus, aki kiakad, ha utánafütyül egy betonozó munkás, hanem inkább bóknak veszi. Mert az, aki ilyen önbizalommal áll ki tízezrek elé combfixben, az tutira büszke a nőiességére, és nem fél megmutatni akkor sem, ha nem egy nádszálkarcsú húszéves modell, hanem már érett nő. Nem fújol a magazinok címlapján bemutatott szép nőkre, hanem ő is címlapra kerül. Tisztában van vele, hogy a lágyság, a szépség, a nőiesség előny, nem hátrány. Nem kell férfiakká és férfiassá válnunk attól, hogy a feminizmusban hiszünk.

Ha nem is értem ezt az őrült népszerűséget és rajongást, ami körüllengi, az biztos, hogy a hírnevet hasznos dologra használja fel. Kicsit átformálja a feminizmust olyanná, amilyennek valójában lennie kéne - ettől pedig én is egyre jobban bírom.

Boldog születésnapot, Beyoncé!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.