történelem Pálfy Dalma Aragóniai Beatrix feleség életút Mátyás király halála
Pedig szerepe volt abban, hogy Visegrád a humanizmus és Közép-Európa szellemi központja lett, és ő inspirálta az itáliai reneszánsz számos neves alakját: például a történetíró Antonio Bonfinit és Petrus Ransanust, Diomede Caraffát vagy Roberto Caracciolót. Akik ráadásul neki és nápolyi kapcsolatainak köszönhetően látogattak Magyarországra.

De ezek a tettei senkit sem érdekeltek. Mindenkit csak a gyermektelensége, az állítólagos hatalomvágya és az őt övező intrikák foglalkoztattak.

Pletyka egy korai viszonyról...

Fiatalkorának nápolyi szakaszából fennmaradt egy történet egy kötetben, ami botrányokat gyűjtött össze. Ebben olasz nyelven arról lehetett olvasni, hogyan lobbant Beatrix szerelemre egy Ramiro Villaracuta nevű ember iránt, akit később az ágyában, lanthúrral megfojtva találtak meg. Ráadásul ez állítólag akkor történt, amikor Beatrix már Mátyás jegyese volt.

Forrás: Wikipedia

Egyértelmű érdekházasság

Bár Mátyás köztudottan rajongott fiatal és okos feleségéért, nem pont így indult a frigy. Eleinte semmi romantika nem volt benne, a házasságot képviselő útján, Nápolyban tartották meg, és csak jó pár hónappal később esküdtek meg személyesen.

14 év gyermek nélkül

Valószínűleg meddősége miatt soha nem tudott trónörököst adni az országnak. Törvényes örökös híján Mátyás Edelpeck Borbálától született fiát, Corvin Jánost jelölte ki utódjának. A megkeseredett királyné minden eszközzel igyekezett megakadályozni az öröklést. Még odáig is elment, hogy a herceg tervezett házasságát is meghiúsította.

Bosszantó reformok

A magyar nemesség nagyon rossz szemmel nézte Beatrix politikai ambícióit, valamint azt, hogy elérte Mátyásnál, hogy a magas pozíciókba az ő kegyenceit tegye. A királyné hiába tanulta meg a magyar nyelvet, nem akart csendben beilleszkedni az új közegbe, hanem rögtön reformokba kezdett.

Az udvari életet és etikettet jelentősen megváltoztatta, ami miatt Mátyás addigi nyitott és közvetlen udvartartása sokkal zárkózottabbá vált: az asztalához már csak a szűk rokonság ülhetett, a főurak pedig csak előzetes engedéllyel léphettek be hozzá. Ráadásul a királyné két kézzel szórta a pénzt, ami miatt nemcsak a néptől, hanem férjétől is távolodni kezdett.

Forrás: Wikipedia

Mátyás halála

Pár héttel Mátyás bécsi halálát követően felröppentek olyan hírek, melyek szerint Beatrix mesterkedése állhat a háttérben. Ugyan a mérgezést csak évszázadokkal később, 1982-ben állapította meg egy osztrák orvos, már Mátyás kortársai is erre gyanakodtak. Az eleve gyűlölt királyné remek bűnbaknak bizonyult. A nemesség szerint úgy akarta megkaparintani a trónt, hogy mérget adott be a királynak kedvenc csemegéjével, fügével.

Annyiban biztos nem tévedtek, hogy az özvegy királyné mindent megtett annak érdekében, hogy megtartsa a trónt. Titokban hozzáment a magyar trónra meghívott II. Ulászlóhoz, aki azonban csúnyán rászedte: előzetesen tanúk előtt kijelentette, hogy kényszer hatására veszi el, és a szertartásban is direkt formai hibát ejtettek, hogy aztán hosszú és Beatrix számára rendkívül megalázó procedúrával a pápával érvényteleníttessék a házasságot. A megsemmisült Beatrix hazatért Nápolyba, és miután végignézte, ahogy a spanyolok megbuktatják az egész Aragóniai dinasztiát, ott érte a halál is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.